Ticker

6/recent/ticker-posts

Οι πρώτες 35000 θέσεις αυτεπιστασίας στους Δήμους

Στο τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να βγεί στον αέρα η πρόσκληση του ΟΑΕΔ για εκδήλωση ενδιαφέροντος από ανέργους, οι οποίοι, αφού επιλεγούν, θα απασχοληθούν για 135 ημέρες τον χρόνο καλύπτοντας τις πρώτες 35.000 από τις 120.000 θέσεις σε έργα αυτεπιστασίας των δήμων που έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα 2012-2014.
Στα χέρια του ΑΣΕΠ βρίσκεται το σχέδιο απόφασης των υπουργείων Εσωτερικών και Εργα-σίας που αφορά τη διαδικασία και τα κριτήρια πρόσληψης. Αναμένεται να εγκριθεί μέσα στην εβδομάδα και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ετσι, θα ανάψει πράσινο φως για να προχωρήσει ο ΟΑΕΔ στην έκδοση της πρόσκλησης προς τους ανέργους. Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού θα κληθούν εντός 15-20 ημερών να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής για την κατάρτιση του Ετήσιου Κυλιόμενου Πίνακα Κατάταξης Ανέργων.
Στην πρόσκληση θα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, οι φορείς, οι ειδικότητες πρόσληψης, οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα γενικά και ειδικά προσόντα πρόσληψης και οι προθεσμίες για αιτήσεις και δικαιολογητικά. «Πρόκειται για γιγαντιαίο εγχείρημα καθώς απαιτεί συντονισμό πολλών φορέων και στόχος ήταν να διασφαλιστεί ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου», τονίζει ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος που έχει αναλάβει να τρέξει το πρόγραμμα. «Το πρόγραμμα θα οδηγήσει σε δημιουργία θέσεων απασχόλησης, αλλά μέσω αυτού θα ενισχυθεί και η τοπική αγορά», επισημαίνει.
Υποβολή αιτήσεων
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνον όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ηλικίας 18-65 ετών. Η κατάταξη των υποψηφίων θα γίνει στη βάση τεσσάρων βασικών κριτηρίων, τα οποία είναι ο χρόνος ανεργίας, η ηλικία, η ύπαρξη ανήλικων τέκνων και η πιθανή ανεργία των συζύγων τους.
Οι αιτήσεις θα υποβληθούν προς τον ΟΑΕΔ αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ θα δοθεί δυνατότητα υποβολής μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Αν με την πρόσκληση του ΟΑΕΔ απαιτείται για την απόδειξη κάποιων κριτηρίων η υποβολή συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων, αυτό θα γίνεται αυτοπροσώπως από τους υποψηφίους ή μέσω νόμιμων αντιπροσώπων τους στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης του Οργανισμού.
Οι υποψήφιοι θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μία μόνο αίτηση συμμετοχής, στην οποία θα δηλώνουν μία μόνο ειδικότητα από αυτές που αναφέρονται στην πρόσκληση. Θα έχουν ωστόσο δικαίωμα να δηλώσουν έως και τρεις δήμους στους οποίους επιθυμούν να προσληφθούν κατά σειρά προτίμησης.
Επιλογή υποψηφίων
Μετά την υποβολή των αιτήσεων ο ΟΑΕΔ κατατάσσει τους υποψηφίους σε ενιαίο Πίνακα Κατάταξης κατά αλφαβητική σειρά, ο οποίος μετά την εξέταση τυχόν ενστάσεων εγκρίνεται από το ΑΣΕΠ. Για την επιλογή προσωπικού οι δήμοι υποβάλλουν ηλεκτρονικό αίτημα προς το αρμόδιο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, στο οποίο περιλαμβάνονται οι ζητούμενες ειδικότητες, ο αριθμός των θέσεων και η προβλεπόμενη διάρκεια απασχόλησης.
Η επιλογή γίνεται από τον Πίνακα Κατάταξης βάσει της υψηλότερης συνολικά βαθμολογίας των υποψηφίων που ανήκουν στις ζητούμενες ειδικότητες και έχουν δηλώσει ως πρώτη προτίμηση τους συγκεκριμένους δήμους, και ακολουθούν εκείνοι που τους δήλωσαν ως δεύτερη ή τρίτη. Σε περίπτωση ισοβαθμίας προηγούνται υποψήφιοι με περισσότερες μονάδες στο κριτήριο της ανεργίας και, αν προκύψει και πάλι ισοβαθμία, όσοι έχουν περισσότερες μονάδες στο κριτήριο της ηλικίας και ακολούθως στα υπόλοιπα κριτήρια των ανήλικων τέκνων και της ανεργίας συζύγων.
ΤΑ ΝΕΑ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια