Ticker

6/recent/ticker-posts

Παλιές ασχολίες γυναικών

Τη σκάφη τη χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες για να ζυμώνουν το αλεύρι. Το ζύμωμα γινόταν με προζύμι, το οποίο κρατούσαν από τη ζύμη της προηγούμενης φοράς. Χρησιμοποιούσαν και τα φτυάρια για να παίρνουν αλεύρι ή για να σηκώνουν το ψωμί. Για να μπει το ψωμί στο φούρνο έπρεπε πρώτα η νοικοκυρά να κάψει το φούρνο. Έτσι μέχρις ότου το ζυμάρι γίνει (φουσκώσει), εκείνη φρόντιζε να κάψει το φούρνο. Το κάψιμο γινόταν με πουρνάρια. για να καθαριστεί ο φούρνος από τη στάχτη και τα κάρβουνα χρησιμοποιούνταν το φουρναρόπανο.

Όταν η νοικοκυρά ζύμωνε έκανε και ένα ειδικό ψωμί, την πλατύ. Μέσα στην πλατύ συνήθως έβαζαν και λιγάκι τυρί και γινόταν πεντανόστιμη. Η πλατύ ψηνόταν νωρίς και έτσι τα ανυπόμονα παιδιά, που περίμεναν να βγει το ζεστό ψωμί, παίρναν το μερίδιό τους από τις χάρες που έκαναν στη νοικοκυρά. Όλο φέρε ετούτο και κείνο ήταν.

Π(ι)νακωτό


Στο πνακωτό έβαζαν το ψωμί για να πάρει το σχήμα και για να φουσκώσει. Όταν ξεφούρνιζαν έβαζαν πάλι το ψωμί στο πνακωτό για να το μεταφέρουν στο σπίτι.

Η τσιούμα με το στούμπο

Στην τσιούμα οι γυναίκες στούμπιζαν το σιτάρι για τα μνημόσυνα.
Σφραγίδα

Οι σφραγίδα χρησιμοποιούνταν για να σφραγίσουν τις λειτουργιές.

Από το μαλί μέχρι το πλέξιμο.

Η απασχόληση της γυναίκας με τη φροντίδα να μετατρέψει το μαλί σε κλωστή είναι πανάρχαια. Ο Ηρόδοτος αναφέρει το εξής περιστατικό:

οἳ μὲν δὴ ὄπισθε εἵποντο• ἣ δὲ ἐπείτε ἀπίκετο ἐπὶ τὸν ποταμόν, ἦρσε τὸν ἵππον, ἄρσασα δὲ καὶ τὸ ἄγγος τοῦ ὕδατος ἐμπλησαμένη τὴν αὐτὴν ὁδὸν παρεξήιε, φέρουσα τὸ ὕδωρ ἐπὶ τῆς κεφαλῆς καὶ ἐπέλκουσα ἐκ τοῦ βραχίονος τὸν ἵππον καὶ στρέφουσα τὸν ἄτρακτον.
Το γνέσιμο

Η ρόκα και το αδράχτι

Το αδράχτι με τη σφοντίλα

Το τσικρίκι

Ανέμη
Το άντιασμα
Μια άλλη ασχολία των γυναικών ήταν το Άντιασμα. Έμπήγαν στο έδαφος μικρά παλούκια και περνούσαν το νήμα από το ένα στο άλλο για να το ξεμπερδέψουν. Για τα παιδιά, που έβρισκαν τη χαρά τους να βλέπουν τις γυναίκες μαζεμένες να αντιάζουν το νήμα, απαγορεύονταν να περάσουν από πάνω. Έλεγαν πως αν περάσεις πάνω από το αντί θα συμβεί κάτι κακό. το πίστευαν και κείνες μάλλον γιατί όσες φορές το κάναμε μας έβαζαν να κάνουμε την αντίστροφη πορεία και έτσι εμείς ξαναπερνούσαμε πάνω από το Αντί.

ο αργαλειός

Ο αργαλειός - Γυναίκα υφαίνει στον αργαλειό
Κάθε σπίτι είχε τον αργαλειό του. Με τον αργαλειό η γυναίκα έφτιαχνε βελέντζες, ύφασμα για ρούχα και άλλα στρώματα για το σπίτι ή για την προίκα της κόρης. Ήταν η πιο αγαπημένη ασχολία των γυναικών.
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια