Ticker

6/recent/ticker-posts

Κατέβασμα της Έρκυνας με καγιάκ

Σήμερα φιλοξενούμε ένα πολύ ωραίο video με τον Παναγιώτη Ηγουμενίδη στην πρώτη κατάβαση της Έρκυνας. Ωραία drops και μια εξωπραγματική εικόνα από καγιάκ μέσα στην παλιά πόλη της Λειβαδιάς.
Στο παρελθόν η Έρκυνα χρησιμοποιήθηκε ως αποδέκτης βιομηχανικών και αστικών λυμάτων και απορριμμάτων, με αποτέλεσμα οι παρόχθιες χρήσεις να υποβαθμιστούν. Όλα τα ιστορικά μνημεία και κτίρια είχαν υποστεί σημαντικές φθορές λόγω χρόνου και αλλοιώσεις λόγω μεταγενέστερων παρεμβάσεων και παρουσίαζαν εικόνα ερείπωσης.






Ο Δήμος Λιβαδειάς εκπόνησε ένα πλήρες σχέδιο ώστε να στρέψει πάλι την πόλη προς το ποτάμι, να δημιουργήσει κατά μήκος της Έρκυνας μία ζώνη αναψυχής και πολιτισμού για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Στην περιοχή της Κρύας συγκεντρώθηκαν οι πρώτες παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να μεταμορφώσουν κυριολεκτικά την περιοχή. Κεντρικός στόχος του προγράμματος ήταν η περιβαλλοντική προστασία της περιοχής της Κρύας και η ανάδειξή της σε πόλο έλξης, με συνοχή των χρήσεων και ενοποίηση τους γύρω από τις πηγές και κατά μήκος του ποταμού.
Στην ελληνική μυθολογία η Έρκυνα ήταν Νύμφη μιας ομώνυμης πηγής στη Λεβαδειά της Βοιωτίας.
Για την Έρκυνα ιστορείται ότι ήταν συντρόφισσα της Περσεφόνης πριν από την απαγωγή της δεύτερης. Οι δυο τους έπαιζαν μια ημέρα με μια χήνα κοντά στην πόλη. Το πτηνό τους ξέφυγε και πήγε να κρυφτεί πίσω από μία πέτρα. Η Περσεφόνη σήκωσε την πέτρα για να πιάσει τη χήνα, οπότε μία πηγή ξεπετάχτηκε από τη γη: η πηγή της Έρκυνας. Στα νερά της έρχονταν να λουστούν όλοι οι πιστοί που ζητούσαν χρησμό από το Μαντείο του Τροφωνίου, το οποίο βρισκόταν σε μικρή απόσταση. Σήμερα, το όνομα αυτό φέρει ο μικρός ποταμός, ο οποίος διασχίζει τη Λεβαδειά. Πηγή: Βικιπαίδια. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια