Ticker

6/recent/ticker-posts

Όλες οι λεπτομέρειες για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας και δελτίου ταξινόμησης για τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα

Όλα τα δικαιολογητικά αλλά και τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος ο οποίος ενδιαφέρεται να εκδώσει άδεια λειτουργίας και δελτίο ταξινόμησης για γεωργικούς ελκυστήρες ή αγροτικά μηχανήματα σας παρουσιάζει στις επόμενες γραμμές αυτού του ρεπορτάζ ο ΑγροΤύπος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα πλαίσια της ενημέρωσης των εισαγωγέων εμπόρων καθώς και των αγροτών, γίνεται γνωστό ότι προκειμένου να εφοδιαστεί με άδεια κυκλοφορίας, ένα γεωργικό μηχάνημα που θεωρείται όχημα (κυκλοφορεί στους δρόμους) και ένας διαξονικός γεωργικός ή δασικός ελκυστήρας απαιτείται να έχει εγκριθεί ο τύπος του. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις που ο κάτοχος ενός γεωργικού μηχανήματος (εκτός γεωργικού ή δασικού ελκυστήρα) που θεωρείται όχημα (κυκλοφορεί στους δρόμους) όπως η θεριζοαλωνιστική μηχανή, επιθυμεί να εφοδιαστεί με άδεια κυκλοφορίας.

Γεωργικός ή δασικός ελκυστήρας

Για να ταξινομηθεί και κατόπιν να απογραφεί (εφοδιαστεί με άδεια κυκλοφορίας ) ένας διαξονικός γεωργικός ή δασικός ελκυστήρας απαιτείται να έχει εγκριθεί ο τύπος του.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να εγκριθεί ο τύπος του ελκυστήρα είναι:
1. Αίτηση στην οποία αναφέρεται και ο αριθμός σειράς πλαισίου (πλήρης) και αριθμός σειράς κινητήρα (πλήρης) του πρώτου εισαχθέντος γεωργικού ελκυστήρα.
2. Έγκριση τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης για το γεωργικό ελκυστήρα σύμφωνα με την οδηγία 74/150/ΕΚ ή τις τροποποιήσεις αυτής 2001/3/ΕΚ, 2003/37/ΕΚ, 2005/67. Η έγκριση πρέπει να συνοδεύεται από τις αντίστοιχες εκθέσεις δοκιμών και το πληροφοριακό δελτίο του κατασκευαστή.
3. Έγκριση τύπου Ε.Ε. σύμφωνα με την οδηγία 97/68/ΕΚ ή τη 2000/25/ΕΚ ή τις τροποποιήσεις αυτών 2004/26/ΕΚ και 2005/13/ΕΚ αντίστοιχα για τις ρυπογόνες εκπομπές του κινητήρα που φέρει ο εν λόγω γεωργικός ελκυστήρας και σύμφωνα με τη ΦΑΣΗ που ισχύει κατά την περίοδο εισαγωγής του μηχανήματος.
4. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 όπου θα δηλώνεται ότι ο εισαγωγέας – έμπορος έχει επάρκεια ανταλλακτικών, κατέχει συνεργείο επισκευών για την τεχνική εξυπηρέτηση του μηχανήματος, χορηγεί εγγύηση καλής λειτουργίας για 1 χρόνο και βιβλίο οδηγιών χρήσης και συντήρησης στην Ελληνική γλώσσα.
5. Εικονογραφημένο έντυπο (τεχνικό φυλλάδιο) του εργοστασίου κατασκευής (προσπέκτους).
6. Παράβολο για το οποίο αποστέλλεται ειδοποίηση στην πορεία της έγκρισης.

Στο όνομα του αγρότη

Ο αγρότης μπορεί να εισάγει από το εξωτερικό ένα γεωργικό μηχάνημα για δική του χρήση καινούργιο ή μεταχειρισμένο από έμπορο του εξωτερικού ή από άλλο αγρότη. Εφόσον είναι εγκεκριμένου τύπου (έχει Εθνική έγκριση) και έχει και τις λοιπές προϋποθέσεις για την κυκλοφορία του (ανάλογα με την κατηγορία του μηχανήματος) π.χ. την ανάλογη σήμανση για τα καυσαέρια, η αρμόδια Νομαρχιακή Υπηρεσία χορηγεί «Δελτίο Ταξινόμησης».
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση του «Δελτίου Ταξινόμησης» στο όνομα του αγρότη , είναι:

Αίτηση

α. Τιμολόγιο αγοράς ή ιδιωτικό συμφωνητικό όταν πρόκειται για αγορά από έμπορο ή άλλο αγρότη. Το ιδιωτικό συμφωνητικό πρέπει να είναι θεωρημένο για το γνήσιο της υπογραφής.
β. Υπεύθυνη δήλωση του Νόμου 1599/86 (άρθρο 8) στην οποία δηλώνεται:
  • ότι εισήγαγε μόνος του για δική του χρήση το γεωργικό μηχάνημα (τύπος, αριθμοί πλαισίου και κινητήρος)
  • ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την εξεύρεση ανταλλακτικών, τη συντήρηση και την επισκευή του μηχανήματος και
  • ότι δεν πρόκειται να πωλήσει το μηχάνημα πριν την παρέλευση δύο (2) ετών από την απογραφή του,
γ. Πιστοποιητικό ταυτότητας του κατασκευαστή όταν είναι καινούργιο,
δ. Άδεια κυκλοφορίας του μηχανήματος από τη χώρα προέλευσης σε ισχύ ή φωτοαντίγραφο αυτής ή βεβαίωση του κράτους προέλευσης όταν έχει παρακρατηθεί από τις αρχές που την είχαν εκδώσει.
ε. Παράβολο που καθορίζεται με την Κ.Υ.Α. οικ.9582/Γ3Γ/1866/6-3-07 (ΦΕΚ 328/Β/9-3-07).
στ. Βεβαίωση ελέγχου εξουσιοδοτημένου συνεργείου για την καλή κατάσταση του μηχανήματος (πέδηση, οδήγηση κλπ.), όταν το αγροτικό μηχάνημα είναι μεταχειρισμένο.
Και στην περίπτωση του αγρότη η Νομαρχιακή Υπηρεσία για τη χορήγηση του Δελτίου Ταξινόμησης ενεργεί όπως και στην περίπτωση του εμπόρου ως προς τον έλεγχο του μηχανήματος.
Για τον έλεγχο της τήρησης της φορολογικής νομοθεσίας κατά την εισαγωγή του μηχανήματος από το εξωτερικό είτε από εμπόρους είτε από τους αγρότες, ο εισαγωγέας πρέπει να ακολουθεί τα προβλεπόμενα από τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών ως προς το ΦΠΑ, όπως ο ακόλουθος πίνακας προβλέπει.

Ενημέρωση του ΥπΑΑΤ

Στα πλαίσια της ενημέρωσης των εισαγωγέων εμπόρων καθώς και των αγροτών, ως προς τους εγκεκριμένους τύπους γεωργικών ελκυστήρων, και της διευκόλυνσης των Περιφερειακών υπηρεσιών που ελέγχουν τους γεωργικούς ελκυστήρες προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση δελτίου ταξινόμησης ή άδειας κυκλοφορίας, είναι πλέον διαθέσιμο ηλεκτρονικά το αρχείο των εγκεκριμένων τύπων των γεωργικών ελκυστήρων από τη Δ/νση Αξιοποίησης Εγγειοβελτιωτικών Έργων & Μηχανικού Εξοπλισμού του ΥπΑΑΤ, η ενημέρωση του οποίου όπως αναφέρεται θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.


Δείτε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες


agrotypos

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια