Ticker

6/recent/ticker-posts

Αρχαίων και Βυζαντινών γεύσεις μέσα από διαφορετικές οπτικές (Α΄ μέρος)


Μαρία Γκιρτζή
Αρχαιολόγος – Καθηγήτρια Σύμβουλος στις Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο



Το θέμα της διατροφής στην αρχαιότητα και τη Βυζαντινή περίοδο έχει αποτελέσει και στο παρελθόν θέμα που απασχόλησε πολλούς επιστήμονες, αλλά και το περιοδικό Αρχαιολογία και Τέχνες. Στο παρόν αφιέρωμα, που απαρτίζεται από τέσσερα άρθρα, προσεγγίζονται από διάφορες οπτικές οι «Αρχαίων και Βυζαντινών γεύσεις». Συγκεκριμένα, τα πρώτα δύο άρθρα με τίτλους «Οι διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων» (Μ. Γκιρτζή) και «Οι αντιλήψεις των Βυζαντινών για τη διατροφή» (Ε. Αλμπανίδου) εξετάζουν από ιστορική-αρχαιολογική σκοπιά το «τι και πώς έτρωγαν» οι αρχαίοι Έλληνες και οι Βυζαντινοί, δηλαδή τα είδη των τροφίμων που κατανάλωναν και τον τρόπο που τα προμηθεύονταν, τα γεύματα, το τυπικό των συμποσίων ή των επίσημων δείπνων της εκάστοτε εποχής κ.λπ. Tα δύο τελευταία άρθρα με τον κοινό τίτλο «Αρχαία ελληνική και βυζαντινή διατροφή: διδάσκοντας βιωματικά ιστορία» (Μ. Γκιρτζή, Π. Κούρτης) συνιστούν μουσειοπαιδαγωγικές-διδακτικές προσεγγίσεις, καθώς παρουσιάζονται σε αυτά δύο project, «Το αρχαιοελληνικό τραπέζι» και «Το βυζαντινό τραπέζι», τα οποία σχεδιάστηκαν με βάση τις σύγχρονες μουσειοπαιδαγωγικές και διδακτικές αντιλήψεις και υλοποιήθηκαν βιωματικά σε μαθητές της Δ΄ και της Ε΄ Δημοτικού αντίστοιχα.

archaiologia

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια