Ticker

6/recent/ticker-posts

''Η επιστροφή στα Ύψη'' του Ταξιάρχου (Ι) Μαρίνου Σκλήρη

Στη μνήμη του πολεμιστή του 1940,
συμπατριώτη μας, Ταξιάρχου (Ι) Μαρίνου Σκλήρη

Του Ανδρέα Βαρελά

ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΚΛΗΡΗΣ  Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΣ











Στους λόφους για τον Ελικώνα
γεννήθηκε μικρός αητός
κι όταν ανδρώθηκε έγινε
αεροπόρος ξακουστός.



Μες στον μεγάλο πόλεμο
αητός πολεμιστής
και στην Ειρήνη αργότερα
αητός ταξιδευτής.

Ύστερα αητός πολύχρονος, σοφός
που κάτω απ' τα φτερά του
έκλεινε όλη την οικογένεια
με πρώτη τη Μαρίνα τη γλυκιά του.

΄Ομως ο Χάρος ο αδησώπητος
νίκησε τον αητό ψηλά εκεί
τον κράτησε στα ουράνια
κοντά μας δεν θα ξαναρθεί.

Τον χαιρετά η εγγονή του
οι κόρες και τ΄αδέλφια του
οι συγγενείς κι οι φίλοι του
μαζί κι εμείς οι χωριανοί του.



Ο Ανδρέας Βαρελάς είναι Δικηγόρος από το Μάζι Αλιάρτου Βοιωτίας. 







Ο Ταξίαρχος Σκλήρης πολέμησε με αυτοθυσία και γενναιότητα στον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο του 1940, ήταν δε σημαντική η συνεισφορά του τις πρώτες κρίσιμες ημέρες της φασιστικής εισβολής στην χώρα μας, όταν πετώντας με τον αείμνηστο Αντπ/ρχο Μιχάλη Κοντολέ τότε ανθπ/γό, με απηρχαιωμένο αεροσκάφος «ΜΠΡΕΚΕ» σε λίαν επικίνδυνο εναέριο χώρο, ελεγχόμενο από τα μοντέρνα ιταλικά αεροσκάφη διώξεως FIAT, ενετόπισε την θέση της περίφημης Μεραρχίας Τζούλια στην περιοχή της Σαμαρίνας και παράλληλα μετέφερε εντολές της VII  Μεραρχίας, που είχε και την ευθύνη του μετώπου, στα Ελληνικά τμήματα, με αποτέλεσμα η Ιταλική Μεραρχία να υποστεί βαριές απώλειες και να υποχωρήσει σχεδόν ατάκτως, γεγονός, που μαζί με την ήττα που υπέστη η δύναμη κρούσης των αρμάτων μάχης στο Καλπάκι, σηματοδότησε την έναρξη της ιταλικής υποχώρησης.Και μετά την ολοκλήρωση της δράσης του στο μέτωπο της Αλβανίας, εκπαιδευθείς από τους πρώτους στα μοντέρνα αερ/φή της εποχής Spitfire και Haricane, απετέλεσε τον πυρήνα κατά την συγκρότηση της πρώτης πολεμικής Μοίρας στην Μέση Ανατολή, από όπου συνέχισε να πολεμά τις δυνάμεις του άξονα για την απελευθέρωση της χώρας μας.

Και όταν πλέον οι πόλεμοι τελείωσαν, ανέλαβε καίρια θέση στο νέο ειρηνικό μέτωπο που η Π.Α. άνοιξε για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της, σαν εκπαιδευτής αέρος και στέλεχος στην συνέχεια της Σχολής Ικάρων, η οποία σε ελάχιστα χρόνια παρήγαγε ιτπαμένους που πολλαπλασίασαν την δύναμή της, έργο τεράστιο. Εμείς οι νεώτεροι, τον γνωρίσαμε σαν εκπαιδευτή και Δ/ντή εκπαίδευσης αέρος. Ήταν πράγματι, μεγάλος δάσκαλος που με υπομονή και επιμονή, πάντοτε χαμογελαστός και με πηγαίο χιούμορ, βοηθούσε τους μαθητές του. Σχεδόν όλες οι σειρές ιπταμένων που επάνδρωσαν τις δώδεκα πολεμικές Μοίρες αεριωθουμένων, πέρασαν από τα χέρια του.

Ο Ταξίαρχος Σκλήρης ήταν ένας λαμπρός Αξ/κός και η σταδιοδρομία του λίαν επιτυχής.

Το πέρασμά του θα μείνει ανεξίτηλο στην ιστορία της Π.Α., διότι εκτός όλων των ανωτέρω, υπήρξε ένας έντιμος και πιστός στρατιώτης, τολμηρός και γενναίος αεροπόρος που συνεδύαζε την πυγμή με την πατρική στοργή και τον ηρωϊσμό με τον αλτρουϊσμό. Πέραν όμως αυτών ήταν και ένας περίφημος άνθρωπος, υποδειγματικός οικογενειάρχης και πατέρας, καλός συνάδελφος και ειλικρινής φίλος.


Περικλής Οικονόμου
Πτέραρχος (Ι) ε.α.
Επίτιμος ΑΓΕΑ
 

Ταξίαρχε Πολ. Αεροπορίας Μαρίνο Σκλήρη. 
Η πατρίδα, η κοινωνία, η εκκλησία, η Πολεμική Αεροπορία, οι φίλοι και συγγενείς σε τίμησαν, σε συγχώρεσαν και σου ευχήθηκαν.

Αγαπημένε Ξάδελφε Μαρίνο.

Μπορεί να μου ενέπνευσες το αεροπορικό στοιχείο, την Πτήση, από την παιδική μου ηλικία όταν διέσχιζες με χαμηλές διελεύσεις πάνω από το χωριό μας Μάζι, αλλά και όταν ήλθε η ώρα των εξετάσεών μου για τη Σχολή Ικάρων, μου ξεκαθάρισες: «Μην το κάνεις επειδή απλώς σου αρέσει. Η Π.Α. δεν είναι διασκέδαση. Μην περ μένεις χατίρια από εμένα. Εσύ πρέπει να το πιστεύεις, να έχεις τις ικανότητες και να τις βελτιώνεις συνεχώς. Και κυρίως, να έχεις 24ωρο αυτοέλεγχο της επιθετικότητάς σου και να σκέπτεσαι Προληπτικά.
 Ήτοι το δίδαγμα του ΙΚΑΡΟΥ “ΡΩΜΗ μετά ΦΡΟΝΗΣΕΩΣ”».

Έτσι σώθηκα-επιβίωση, όταν ατύχησα να ανταλλάξω χειραψία με τον Χάρο κατά την πτώση μου από μαχητικό F-104, και έκανα επιτυχημένη καριέρα στην Π.Α. σαν χειριστής και ως εκπαιδευτής μαχητικών. Αυτό δίδασκα και στους συναδέλφους, τόσο στην Π.Α. όσο και Πολιτική Αεροπορία και στους νέους μας, στα παιδιά μας.

Δάσκαλε αεροπόρε και μαχητή Μαρίνο, σε ευχαριστώ και είμαι βέβαιος απ’ εκεί ψηλά, θα συνεχίσεις να μας κοιτάζεις με το αετίσιο βλέμμα σου.



Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α.

Στράτος Σκλήρης




Περισσότερα για τη δράση του Μαρίνου Σκλήρη ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια