Ticker

6/recent/ticker-posts

Γεωφυσική έρευνα στην Ακρόπολη Αλιάρτου


Γεωφυσική έρευνα  ότι σε όλο τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης Αλιάρτου πραγματοποιήθηκε από το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών το διάστημα 11 έως και 16 Απριλίου 2016.
Η παραπάνω δραστηριότητα περιλαμβάνει όλες τις   προπαρασκευαστικές ενέργειες ανασκαφής, με σύγχρονες μεθόδους ώστε οι αρχαιολόγοι να ξέρ
ουν με μεγάλη ακρίβεια τι περιέχει το υπέδαφος ,να μην ανασκάπτουν άσκοπα και να κερδίζουν πολύτομο χρόνο και χρήμα.
Το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών είναι μια από τις δεκαεπτά ξένες «Αρχαιολογικές Σχολές» στην Αθήνα. Υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου, ερευνητές και φοιτητές από την Ολλανδία διεξάγουν αρχαιολογική έρευνα στην Ελλάδα.


Οργανώνει, υποστηρίζει και διευκολύνει εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ολλανδίας και της Ελλάδας. Επίσης, διαθέτει ένα ευρύ, υψηλής ποιότητας επιστημονικό δίκτυο και στις δύο χώρες.
Υπεύθυνος του Projet είναι ο πολύ γνωστός καθηγητής στη Βοιωτία John Bintliff ο οποίος έχει ξεκινήσει την έρευνα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και τοπικά υπεύθυνος  ο Κος  Bozidar Slapsak καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Λουμπιάνα.Την έρευνα πραγματοποίησε το Εργαστήριο Γεωφυσικής - Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας από την Κρήτη.

Η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από διάφορα Πανεπιστήμια (University of Leiden and University of Ljubljana)
Το εργαστήριο Γεωφυσικής - Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης είναι το ίδιο που έχει αναλάβει και την διενέργεια των γεωφυσικών διασκοπήσεων στον αρχαιολογικό χώρο της Ογχηστού με σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα,που σε κάποιο χρόνο θα παρουσιάσουμε για όσους δεν έτυχε να είναι στην παρουσίαση στο συνεδριακό κέντρο Αλιάρτου.
Ο γράφων είχε τη τύχη να δει σε αποτύπωση όλο τον χώρο ,από ειδική διασκόπηση ,και κάνει γνωστό ότι σε περίπτωση που αναδειχθεί ανασκαφικά στο μέλλον ο χώρος θα είναι ισάξιος τουλάχιστον των υπολοίπων της Βοιωτίας. Ολόκληρη πολιτεία με δρόμους ,ναούς ,σπίτια, κλπ. ελάχιστα κάτω από το χώμα.
http://www.nia.gr/el/ Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών
www.ims.forth.gr Το εργαστήριο Γεωφυσικής - Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης
Ευχαριστώ τον Κο  Bozidar Slapsak & Απόστολο Σαρρή με τους συνεργάτες τους για την ενημέρωση.

Οι φοιτητές διανυκτέρευαν στο συνεδριακό της Ιεράς μονής Ευαγγελίστριας και οι τεχνικοί -καθηγητές στο ξενοδοχείο Τσαπάρα.
Λάμπρου Νίκος



















Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια