Ticker

6/recent/ticker-posts

Αφιέρωμα στo Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών από το archaiologia.gr

Καθημερινή ζωή, Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Ενότητα 8: καθημερινή ζωή στους κλασικούς χρόνους.
Στην Προθήκη 139 ένας χάλκινος καθρέφτης από το Ακραίφνιο παρέχει μια εικόνα της δεξιοτεχνίας των βοιωτικών εργαστηρίων χαλκοτεχνίας στα μέσα περίπου του 5ου αιώνα π.Χ.
Στην Προθήκη 140 εκτίθενται αγγεία με παραστάσεις συμποσίου και κυνηγιού και αντικείμενα της καθημερινής ζωής των ανδρών, από τα οποία ξεχωρίζουν οι στλεγγίδες (εξάρτημα αθλητών για τον καθαρισμό μετά την άθληση) και το σύνολο των αστραγάλων (παιδικό παιχνίδι και αντικείμενο μαντείας) από το σπήλαιο των Λειβηθριδών Νυμφώνστην Αγία Τριάδα.
Στην Προθήκη 141 ο εντυπωσιακός μαρμάρινος καλυκωτός κρατήρας από το Ακραίφνιο, ίσως είχε εισαχθεί από την Αττική.

Εικόνα

Γυναικεία προτομή. Διατηρεί τα χρώματα στην κόμμωση και στα χαρακτηριστικά του προσώπου της. 

γ΄ τέταρτο 5ου αι. π.Χ., Αλίαρτος.


Στην Προθήκη 142 παρουσιάζονται αντικείμενα σχετιζόμενα με τη ζωή των γυναικών, όπως πυξίδα με σκηνή γαμήλιας πομπής, πλαταγές (κουδουνίστρες), θήλαστρα, κοσμήματα και αγγεία καλλωπισμού, καθώς και εικόνες της ιδεατής γυναικείας ομορφιάς, όπως το γυναικείο πήλινο κεφάλι με έντονα διατηρημένα χρώματα.
Στην Προθήκη 143, αφιερωμένη στη μουσική και το χορό, διακρίνεται η ερυθρόμορφη λήκυθος με σκηνή χορεύτριας πυρρίχιου χορού, βοιωτική μίμηση του Αθηναίου «Ζωγράφου του Αχιλλέα», αγγεία με σκηνές χορού και ειδώλια ηθοποιών, χορευτών και μουσικών.

Περισσότερα εδώ!







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια