Ticker

6/recent/ticker-posts

Λόφι ποταμός , 14/3/2017 (Βίντεο)

Λάμπρου Νίκος
Πολύ το νερό που κατεβαίνει μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις από τον Ελικώνα και τους γύρω λόφους ,καταλήγει στον Λόφι ποταμό και κατόπιν  στον Κηφισό.

Ο ποταμός Λόφις είναι ένα μικρό ποτάμι που πηγάζει από τους πρόποδες του Ελικώνα κα περνούσε ανατολικά της αρχαίας πόλης .Σήμερα διαρρέει τα Δυτικά όρια των κήπων Αλιάρτου,διέρχεται από το κέντρο της σημερινής πόλης  και εκβάλλει στην Κωπαΐδα.






Ο Παυσανίας αναφέρει σχετικά  με αυτό το ποτάμι τον παρακάτω μύθο (Πάρις Βαρβαρούσης Η Αρχαία Αλίαρτος & το βιβλίο ‘’Η Αλίαρτος στο χθες και στο σήμερα’’ της Βενετίας Ζώτα Κατσιφή,Ιούλιος 2002).

Η παράδοση λέει πως η Αλιάρτια χώρα στην αρχή ήταν ξερή και χωρίς νερά.
΄΄Ένας από τους άρχοντες της Αλιάρτου αναγκάστηκε να πάει στους Δελφούς και να ρωτήσει πως θα μπορούσαν να βρουν νερό.
Η Πυθία παράγγειλε στον άρχοντα να σκοτώσει όποιον συναντήσει πρώτο κατά την επιστροφή του στην Αλίαρτο.
Εκείνος φτάνοντας ,συνάντησε τον γιό του Λόφι και τον χτύπησε με το ξίφος του.Ζωντανός ακόμη ο νέος άρχισε να τρέχει εδώ και εκεί ,και όπου χύθηκε αίμα του στο έδαφος ανάβλυσε νερό.Γιαυτό ο ποταμός ονομάσθηκε Λόφις και η Αλιαρτία χώρα ‘’ποιήενθα’’ ,που σημαίνει χώρα χλοερή.

Ο συγκεκριμένος ποταμός είναι φυσική συνέχεια του Ολμειού ποταμού και άλλων ξηροποτάμων που πηγάζουν από τον Ελικώνα. και αποτελεί σήμερα τον φυσικό αποδέκτη της αποστράγγισης ομβρίων υδάτων των ορεινών όγκων της περιοχής και ιδιαίτερα του Ελικώνα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια