Ticker

6/recent/ticker-posts

Η καθολική απαγόρευση καπνίσματος μονόδρομος για την εξάλειψη Πνευμονοπαθειών

Μονόδρομο χαρακτηρίζει την αποτελεσματική εφαρμογή της εγκυκλίου για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, σε επιστολή της προς τους αρμόδιους φορείς, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση των χρόνιων Πνευμονοπαθειών και ειδικότερα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών αλλά και την εξυγίανση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.


Μεταξύ άλλων, το ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας επισημαίνει στην επιστολή ότι «δυστυχώς στη χώρα μας οι αριθμοί, παρά τις όποιες προσπάθειες εφαρμογής της νομοθεσίας, εξακολουθούν να είναι απογοητευτικοί σχετικά με τη μείωση ή τη διακοπή της καπνιστικής συνήθειας. Το 35%-45% των Ελλήνων καπνίζουν ενώ στα ανεπτυγμένα κράτη το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 15% έως 20%. Παράλληλα τα ποσοστά των ασθενών με χρόνιες Πνευμονοπάθειες, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια εξαιτίας του τσιγάρου αυξάνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια. To 10,6% των Ελλήνων πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) γνωστή και ως νόσο των καπνιστών, καθώς  η επίπτωση της συνδέεται ευθέως με την επίπτωση της καπνιστικής συνήθειας. Επειδή η ΧΑΠ σχετίζεται άμεσα με την καπνιστική συνήθεια, ο επιπολασμός της μπορεί να μειωθεί κυρίως με τον αποτελεσματικό έλεγχο του καπνίσματος. Στις ανεπτυγμένες χώρες η ΧΑΠ οφείλεται στο κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό. Στη χώρα μας ευθύνεται για το 13% των νοσηλειών ενώ το 56% αυτών που πάσχουν δεν το γνωρίζουν. Κάθε ασθενής με ΧΑΠ κοστίζει 5.600 ευρώ ετησίως». 
Και η επιστολή καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «αν οι Πολίτες σταματούσαν το κάπνισμα, σε 20-30 χρόνια χρόνιες Πνευμονοπάθειες, όπως η ΧΑΠ, θα είχαν μειωθεί ή ακόμη και εξαφανιστεί ενώ σήμερα αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου και την πέμπτη αιτία αναπηρίας».


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια