Ticker

6/recent/ticker-posts

Μισός αιώνας από την πρώτη έξοδο του ανθρώπου στο διάστημα

Σε ηλικία 27 ετών, στις 12ης Απριλίου 1961 ο Γιούρι Αλεξέγεβιτς Γκαγκάριν, πραγματοποίησε τον πρώτο διαπλανητικό περίπατο στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Με το σκάφος του, το «Βοστόκ 1», κατάφερε να μπει επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τη Γη σε μια πτήση που διήρκεσε 129 αιώνια λεπτά, παρά το γεγονός ότι ακόμη και οι Ρώσοι επιστήμονες που σχεδίασαν την αποστολή του στο έδαφος του έδιναν πιθανότητες επιτυχίας 50%.
Ο κοσμοναύτης πραγματοποίησε μια πλήρη περιφορά της Γης με μέγιστη ταχύτητα 28.968 χλμ. /ώρα και μέγιστο ύψος 301 χλμ. Στις 10.55 ακριβώς (ώρα Μόσχας) ο Γιούρι Γκαγκάριν προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο σώος και αβλαβής σε ένα χωράφι 700 χλμ. νοτιοανατολικά της Μόσχας.
Στη Ρωσία, ο Γκαγκάριν αντιμετωπίστηκε ως ήρωας, ενώ η είδηση της πτήσης έκανε το γύρο του κόσμου. Ο «πρώτος διαστημάνθρωπος» παρασημοφορήθηκε από τον Νικίτα Χρουστσόφ ως «ήρωας του σοβιετικού λαού».
Έναν χρόνο αργότερα, οι ΗΠΑ θα μπουν στο ανταγωνισμό ιδρύοντας την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA), με σκοπό να είναι κατακτήσουν πρώτες απ'όλους τη Σελήνη. Ο Γκαγκάριν σκοτώθηκε σε ηλικία 34 ετών, στις 27 Μαρτίου 1968 κατά τη συντριβή ενός διθέσιου αεριωθούμενου αεροπλάνου στη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής πτήσης ρουτίνας. Η τέφρα του τοποθετήθηκε στο τείχος του Κρεμλίνου. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια