Ticker

6/recent/ticker-posts

Η Ανάγνωση Παραμυθιών και η σημασία τους

Συντάκτης: Βέρα Λεώβαρι, Ειδική Παιδαγωγός, 16/05/2011
H ειδική παιδαγωγός και φιλόλογος Βέρα Λεώβαρι αναλύει το γιατί η ανάγνωση παραμυθιών στα παιδιά κρίνεται απαραίτητη και εξηγεί τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να γίνεται αυτή…
Αγαπητοί γονείς, η ανάγνωση ιστοριών και παραμυθιών στα παιδιά ενισχύει σημαντικά τη γλωσσική, αλλά και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σας.  Προσπαθήστε να εντάσσετε αυτή τη δραστηριότητα στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα  και ακολουθήστε κάποιες μικρές συμβουλές για το πώς να διαβάσετε ένα μια ιστορία στο παιδί σας:

  • Δραματοποιήστε την ιστορία εναλλάσσοντας τον τόνο της φωνής σας καθώς διαβάζετε.  Διαβάζετε άλλοτε γρήγορα και άλλοτε αργά, ανάλογα με τις απαιτήσεις της ιστορίας.  Όταν τα πρόσωπα της ιστορίας είναι χαρούμενα, λυπημένα, φοβισμένα, θυμωμένα, κλπ. Προσπαθήστε να μεταδώσετε τη συναισθηματική τους κατάσταση.
  • Όταν το παιδί σας έχει ακούσει πολλές φορές την ιστορία και την έχει μάθει, ζητήστε του να σας βοηθήσει να τη διαβάσετε, λέγοντας μαζί σας τα λόγια, όπου τα θυμάται.  Επαινέστε το γι’ αυτή του την προσπάθεια.
  • Όταν το παιδί σας κάνει μια ερώτηση καθώς διαβάζετε, δώστε του μια σύντομη απάντηση ή πείτε του ότι θα του απαντήσετε μόλις τελειώσει η ιστορία.
  • Ρωτήστε το παιδί σας τι του άρεσε περισσότερο από την ιστορία και γιατί, πιο πρόσωπο ξεχωρίζει και γιατί, καθώς και ποια πράξη θεωρεί σωστή ή λανθασμένη και γιατί.
  • Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, τελειώνοντας την ιστορία δώστε του να καταλάβει το ηθικό δίδαγμα ή αφήστε μισοτελειωμένη την ιστορία και ενθαρρύνετέ του να δώσει ένα δικό του τέλος, παροτρύνοντάς το μερικές φορές να ζωγραφίσει τη σκηνή που του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση.
 
Bιογραφικό
Η Βέρα Λεώβαρι γεννήθηκε το 1969 και μεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας.  Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Παιδαγωγική, Ψυχολογία και Αγωγή Ατόμων με ειδικές ανάγκες.  Εδώ και αρκετά χρόνια εργάζεται ως Φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση και είναι μητέρα δύο παιδιών ηλικίας 8 και 5 ετών. Οι προβληματισμοί, οι γνώσεις και κυρίως η εμπειρία την οδήγησαν στη συγγραφή του πρώτου της βιβλίου με τίτλο «Γονείς εν Δράσει», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κ. Μ. Ζαχαράκη.
www.flowmagazine.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια