Η κοινοποίηση των αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα αφορά καταρχήν τον ενδιαφερόμενο και μπορεί να το κάνει ελεύθερα

Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

Η ιστορία του ποδήλατου στην Αλίαρτο

Εποχή αρχές της δεκαετίας του 1960.
Ο εκλιπών Παντελής Απέργης μετά από ένα σοβαρό ατύχημα στον Οργανισμό Κωπαΐδας, χάνει το ένα χέρι του.Εποχές δύσκολες,οικογένεια με  δυο παιδιά  πρέπει να μεγαλώσουν και να σπουδάσουν.
Ανοίγει λοιπόν το πρώτο  ποδηλατάδικο στην Αλίαρτο και ως μηχανικός επισκευάζει και τα μηχανάκια της εποχής εκείνης.
Η ζωή σίγουρα κάνει κύκλο.
Σήμερα μιλάμε για ποδήλατο, περιβάλλον ,οικολογία και άσκηση αλλά με μαθηματική ακρίβεια, η υπόθεση ποδήλατο σε λίγο καιρό θα γίνει ποδηλατικό κίνημα.
Σήμερα μιλάμε επίσης για εφαρμογή χρονομίσθωσης στο ποδήλατο, όπως σε  μερικά ευρωπαϊκά κράτη, όπου σε όποιο σημείο της πόλης βρεις ποδήλατο ( αφημένο από άλλον-κλειδωμένο ) με ένα απλό μήνυμα από το κινητό σου το ξεκλειδώνεις με κωδικό.
Ο κυρ Παντελής τη χρονομίσθωση την έκανε  πράξη από το 1960...
Στοιχημένα  έξω από το μαγαζί του αποτελούσαν πρόκληση για τους μικρούς που δεν είχαν τη δυνατότητα να νοικιάσουν κάποιο από αυτά  και μέσο μεταφοράς για τους μεγαλύτερους,  για να κάνουν τις διάφορες εργασίες τους.
Άριστος τεχνίτης έλυνε και συναρμολογούσε  τα διάφορα εξαρτήματα με ζηλευτή μέθοδο και μ' ένα χέρι παρακαλώ.
Δείτε εδώ το πρώτο ποδηλατάδικο σε μια ιστορική φωτογραφία.
Σίγουρα δεν είναι εργάσιμη ημέρα γιατί κανείς από τους εικονιζόμενους δεν φορά ρούχα εργασίας
Διακρίνονται από αριστερά ο μηχανικός αυτοκινήτων κος Γεώργιος Μπόλμπασης, και στη συνέχεια οι εκλιπώντες Παντελής Απέργης επισκευαστής μηχανών και ποδηλάτων ,Γεώργιος Λάμπρου ηλεκτροτεχνίτης οχημάτων,εγκαταστάσεων και μοτέρ,Πέτρος Λεπενιώτης υποδηματοποιός και έμπορος υποδημάτων.


Επίσης διακρίνεται ένα από τα παλαιότερα πρατήρια υγρών καυσίμων της FINA και το πρώτο  ηλεκτρολογείο της εποχής εκείνης στην Αλίαρτο.
Συνεχίζεται....(εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Εν Όψει Αλίαρτος

ΔΗΛΩΣΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Δεν υιοθετούμε κατ΄ανάγκη τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται ειδήσεις, αναρτήσεις και άρθρα.
Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.
Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα και με σκοπό να σας βλάψει.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται.
Εν Όψει Αλίαρτος

Αρχειοθήκη ιστολογίου