Ticker

6/recent/ticker-posts

Μουσείο Λαϊκών Οργάνων

Μουσείο Λαϊκών Οργάνων, στην όμορφη και γραφική γειτονιά της Πλάκας. Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα αναδρομή στην Ελληνική μουσική παράδοση ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν. Το μουσείο περιέχει μουσικά όργανα που παρουσιάζονται κατά οργανολογικούς τύπους, με επεξηγήσεις στα ελληνικά και τα αγγλικά. Δίπλα από κάθε βιτρίνα υπάρχει η περιγραφή των αντίστοιχων οργάνων και ακουστικά με τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να ακούσει τον ήχο που παράγουν τα όργανα.
Η έκθεση των οργάνων γίνεται σε τρείς ορόφους ενώ σε σημεία που δεν υπάρχουν βιτρίνες οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με φωτογραφίες από τη χρήση των οργάνων ή άλλα παραδοσιακά αντικείμενα. Η διάρθρωση του μουσείου περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα, όσες και οι οικογένειες μουσικών οργάνων που διακρίνει η εθνομουσικολογία, με κριτήριο το υλικό που πάλλεται για να δώσει τον ήχο.
Με την είσοδό μας στο μουσείο, στο ισόγειο συναντάμε τις εξής κατηγορίες:
Μεμβρανόφωνα: νταούλι, τούμπι, τουμπελέκι,ντέφι.
Αερόφωνα: κλαρίνο, σουραύλι, φλογέρα, τσαμπούνα, γκάιντα, ζουρνάς.
Στη συνέχεια στις σκάλες για να αλλάξουμε όροφο συναντάμε μια παραδοσιακή λατέρνα, της οποίας τον ήχο ακούμε πλέον σπάνια.
Στον κάτω όροφο υπάρχουν ιδιόφωνα όργανα. Αρχικά συναντάμε κουδούνια και κουδούνες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στη συνέχεια υπάρχουν ηχητικά αντικείμενα-κρόταλα, νομίσματα, τζαμάλα, σήμαντρα από μοναστήρια και άλλα.
Στον επάνω όροφο υπάρχει η συλλογή με τα χορδόφωνα: κεμενές, λύρες, ταμπουράς, σάζι, μπαγλαμάς, κιθάρα, μπουζούκι, λαγούτι, ούτι, μαντολοτσέλο, μαντολίνο και πολλά άλλα. Ξεχωριστή θέση στον τομέα αυτό της έκθεσης έχει η λύρα του Νίκου Ξυλούρη.
Ώρες λειτουργίας
Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σαββάτο-Κυριακή: 10:00-14:00
Τετάρτη:
12:00-18:00
Δευτέρα
: Κλειστό
 
Διεύθυνση
Διογένους 1-3, Πλάκα, 105 56, Αθήνα, τηλ. 210 3250198, 3254119, 3254129

Σχετικός δικτυακός τόπος: www.instruments-museum.gr

Έργο ζωής του εθνομουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη (1915-2003), η συλλογή περιλαμβάνει 1200 μουσικά όργανα από το 18ο αιώνα ως τις μέρες μας, από τα οποία εκτίθενται τα 600 περίπου, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στη διάθεση των ερευνητών. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό στην Πλάκα, δίπλα στη ρωμαϊκή αγορά, κτισμένο το 1842 από τον οπλαρχηγό Γεώργιο Λασσάνη.


flowmagazine.gr
Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος, 10/06/2011

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Ένα υπέροχο μουσείο, σε ένα πανέμορφο κτίριο απέναντι από τους Αέρηδες στην Πλάκα! Το προτείνω ανεπιφύλακτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. exw paei ekei....vare8ika tin zwh m!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. poli wraio mouseio alla mikro....................................

    ΑπάντησηΔιαγραφή