Ticker

6/recent/ticker-posts

Ανακοίνωση Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Λάρισας στους βαμβακοκαλλιεργητές για πράσινο και ρόδινο σκουλήκι

Χαμηλοί παραμένουν οι πληθυσμοί του πράσινου σκουληκιού σύμφωνα με εκτεταμένο δίκτυο παγίδων που έχει εγκαταστήσει το Τμήμα Φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λάρισας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Βόλου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λάρισας αναφέρει τα εξής: 

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λάρισας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Βόλου ενημερώνει ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία του βαμβακιού» στο Νομό Λάρισας, συνεχίζονται οι εργασίες με ταυτόχρονη παρακολούθηση των συλλήψεων του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού σε φερομονικές παγίδες καθώς και δειγματοληψίες.
Οι περιοχές εγκατάστασης του δικτύου παγίδων και παρακολούθησης είναι οι εξής:
Δημ. Διαμέρισμα                   Τοποθεσία
  • Ζαππείου                 Ισάδια, Συκιές,  Κουτσουπιά
  • Σταυρό Φαρσάλων  Εννιάρια, Γεφύρια  
  • Ελληνικό                   Καψάλες
  • Μεγ. Ευύδριο           Κούκουρα, Αμμούδες
  • Βρυσιά                      Κοκκαλίτσες, Καμπάδικα, Μαυρόγεια
  • Ψυχικό                      Σταυρόλακα, Κλάδια                       
  • Ελευθέριο                 Μπάρκετα, Ανάβρα 
  • Αμπελώνα                 Μαυρόλιθος, Βρυότοπος
  • Σκοτούσας               Παλιάμπελο, Μεριάς, Παλαιοχώρι
  • Νίκαια                       Πιγάδι, Βολιόστρατα
  • Καστρί                       Πενηντάρια, Θάλεια, Τριαντάρια
  • Χάλκη                        Γκαραγκιόζη, Καρτάλια, Μνήματα, Κούρια
  • Ελευθεραί                 Εξηντάρια, Κοτρώνια
Με βάση τις παρατηρήσεις που πραγματοποιούνται ανά τρεις ημέρες στο δίκτυο παγίδων, καθώς και από τις δειγματοληψίες επιτόπιων ελέγχων, που διενεργούν Γεωπόνοι του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Λάρισας και του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία στο Βαμβάκι» σας πληροφορούμε ότι:
  • Ο αριθμός των συλληφθέντων ενηλίκων του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού είναι σχετικά μικρός στις περισσότερες περιοχές.
  • Σε αρκετές περιπτώσεις εντοπίσθηκαν μικρές προσβολές από πράσινο σκουλήκι, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ζωντανά σκουλήκια. Παράλληλα υπήρχαν πολλά είδη ωφελίμων σε σημαντικούς πληθυσμούς.
  • Σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις παρατηρήθηκαν ζωντανές προνύμφες που έφθαναν στο όριο της επέμβασης.
  • Από τους υπόλοιπους εχθρούς που προσβάλλουν το βαμβάκι (αφίδες, τετράνυχοι, θρίπες κ.α.) δεν παρατηρήθηκαν πληθυσμοί ικανοί να προκαλέσουν προβλήματα στη καλλιέργεια.

Συμπεράσματα:

  • Οι πληθυσμοί του πράσινου σκουληκιού στις περισσότερες περιοχές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα κάτω από το όριο ψεκασμού.
  • Συνιστάται στους βαμβακοκαλλιεργητές, που διαπιστώνουν προσβολές και δεν βρίσκουν ζωντανά σκουλήκια να μην προβούν σε ψεκασμό για να προστατευθούν τα ωφέλιμα.
  • Γενικότερα συνιστάται στους βαμβακοκαλλιεργητές, να ελέγχουν τις καλλιέργειές τους και μόνο στην περίπτωση που βρεθούν τουλάχιστον 3 ζωντανές νεαρές προνύμφες (σκουλήκια) στα φυτά δύο μέτρων γραμμής ή εναλλακτικά τουλάχιστόν 10 ζωντανά σκουλήκια στα 100 φυτά, να προβούν άμεσα σε επέμβαση τοπικά με ένα κατάλληλο εντομοκτόνο (αρχικά με βάκιλο ή ρυθμιστή ανάπτυξης και όχι με πυρεθρίνη). Σε διαφορετική περίπτωση δεν χρειάζεται χημική επέμβαση.
  • Οι βαμβακοπαραγωγοί/χρήστες είναι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι, για την τελική απόφαση επιλογής, της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειας των, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για λοιπούς χειρισμούς, τα οποία συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.
Υπενθυμίζεται στους καταστηματάρχες που διακινούν γεωργικά φάρμακα καθώς και στους παραγωγούς που τα εφαρμόζουν ότι οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται μόνο με τα εγκεκριμένα φυτοφάρμακα. Η υπηρεσία μας έχει εντείνει τους ελέγχους και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με αυστηρά χρηματικά πρόστιμα και θα οδηγούνται στη δικαιοσύνη.
Η εφαρμογή των ψεκασμών να γίνεται την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κυρίως μετά τη δύση του ηλίου. Οι βαμβακοπαραγωγοί να προειδοποιούν τους μελισσοκόμους ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει απαραιτήτως οι μελισσοκόμοι να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.  
Αν κάποιος βαμβακοκαλλιεργητής εντοπίσει σημαντικό πρόβλημα στη καλλιέργειά του, παρακαλούμε να ειδοποιήσει το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας μας ή του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας. Σε κάθε περίπτωση οι βαμβακοκαλλιεργητές να συμβουλεύονται τον τοπικό τους Γεωπόνο.
Οι συνάδελφοι Γεωπόνοι (Καταστημάτων Γεωργικών Φαρμάκων, Γ.Γ.Α. κ.α.) που πιθανόν εντοπίσουν σημαντική προσβολή ή ανησυχητικό αριθμό συλληφθέντων ατόμων σε φερομονικές παγίδες, παρακαλούμε να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί μας, έτσι ώστε σε συνεργασία μαζί τους, να εκδώσουμε προειδοποίηση για την ευρύτερη περιοχή.
Η Υπηρεσία παρακολουθεί το δίκτυο και αν χρειαστεί θα εκδώσει νεότερο ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη των παραπάνω εχθρών.
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια