Ticker

6/recent/ticker-posts

Βιομηχανική ντομάτα: Στην Ηλεία οι παραγωγοί πληρώνονται στην Λάρισα περιμένουν να ανέβει η τιμή

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή της βιομηχανικής ντομάτας καθώς και η παράδοσή της στα εργοστάσια. Η εικόνα που διαμορφώνεται σήμερα στις δύο σημαντικότερες ντοματοπαραγωγικές περιοχές της χώρας την Ηλεία και την Λάρισα είναι αντιφατική, όπως άλλωστε συνέβαινε από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου. Την στιγμή λοιπόν που οι Λαρισαίοι ξεκίνησαν την συγκομιδή μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, 5 Αυγούστου, με την ελπίδα για ανάκαμψη των τιμών στον πολτό, εξαιτίας της έλλειψης προϊόντος, στην Ηλεία οι παραγωγοί που ολοκληρώνουν την παράδοση στα εργοστάσια ήδη πληρώνονται το 40% της αξίας της παραγωγής τους.

Επίσης σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και μέλος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Ντομάτας Αμαλιάδας, κ. Χρήστος Βαλιανάτος, ενώ πέρσι η τιμή ήταν κατά μέσο όρο στα 77 ευρώ ανά τόνο αυτή την στιγμή κυμαίνεται στα 85 με 87 ευρώ/τόνο.
Ειδικότερα ο κ. Βαλιανάτος τονίζει στον ΑγροΤύπο: «Έχουμε ξεκινήσει και πάμε πολύ καλά. Στον Νομό Ηλείας μέχρι 31 Ιουλίου όσοι παραγωγοί είχαν παραδώσει ντομάτα στην ΕΛΑΪΣ έλαβαν το 40% της αξίας ενώ και ο Κύκνος έδωσε 20 ευρώ τον τόνο. Οι ντομάτες στην περιοχή μας είναι 15% λιγότερες σε σχέση με πέρσι με αποτέλεσμα τα εργοστάσια να θέλουν προϊόν. Εκεί που πέρσι “πήγαινε” 77 ευρώ ο τόνος κατά μέσο όρο αυτή την στιγμή βλέπουμε να κυμαίνεται στα 85 με 87 ευρώ/τόνο. Για τον λόγο ότι δεν υπάρχουν ντομάτες αυξάνονται με παράξενο τρόπο και τα brix».

Εξοφλήσεις

Και προσθέτει: «Η συγκομιδή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου. Για εξοφλήσεις η ΕΛΑΪΣ μας έχει ενημερώσει ότι θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου. Επίσης η εταιρεία ανά 15 ημέρες πληρώνει στους παραγωγούς το 40% της αξίας. Από την πλευρά του ο Κύκνος λέει ότι θα κάνει εξόφληση 31 Ιανουαρίου του 2012 αλλά δίνει προκαταβολές. Συνολικά οι τόνοι που αναμένουμε να συγκομίζουμε φέτος είναι περίπου στους 75.000 με 80.000 τόνους ενώ καλές είναι και οι αποδώσεις».

Λάρισα

Επιφυλακτικός ως προς την συνέχεια της συγκομιδής εμφανίζεται στον ΑγροΤύπο, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣ Λάρισας, κ. Στέλιος Ρίζος. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει «η συλλογή βιομηχανικής ντομάτας στην περιοχή ξεκίνησε πριν από περίπου μια εβδομάδα. Προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα αλλά περιμένουμε μήπως τυχών ανεβάσουν λίγο της τιμές. Υπάρχει ζήτηση πάντως. Ωστόσο ούτε εμείς μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς γίνεται. Καταρχήν το προϊόν έχει έλλειψη, τα αποθέματα από την περσινή χρονιά παγκοσμίως είναι λιγότερα αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως είναι δυνατών να μην υπάρχει προϊόν και η τιμή του πολτού να πέφτει».

Πέφτει η τιμή του πολτού

Επίσης ο κ. Ρίζος μας εξηγεί: «Τα προϊόντα ωστόσο που έχουν προστιθέμενη αξία δεν πέφτουν, αλλά ανεβαίνουν όπως για παράδειγμα το “ψιλοκομμένο” και το “αποφλοιωμένο”. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι τα συνεταιριστικά εργοστάσια της Ισπανίας τα οποία αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αναγκάζονται να ξεπουλήσουν ώστε να αποκτήσουν ρευστότητα. Όλοι λοιπόν αγοράζουν από αυτούς με αποτέλεσμα να έχει πέσει η τιμή του πολτού».

Μείωση στο 65%

Και καταλήγει: «Όσον αφορά την μείωση που για την οποία έχουμε κάνει λόγο εξ αρχής, από τα πρώτα μέχρι στιγμής στοιχεία θα είναι όντως εκεί που την υπολογίζαμε, δηλαδή στο 65%. Για τις πληρωμές επίσης δεν ξέρουμε τι θα γίνει αφού ακόμα κάποιες βιομηχανίες χρωστάνε περσινά λεφτά, γύρω στα 2. εκατ. ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις κάποιων εργοστασίων τα οποία πληρώνουν.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια