Ticker

6/recent/ticker-posts

Κωπαΐδα: Πυραμίδες και Αρδευτικά (Βίντεο)

Η σειρά «ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ» παρουσιάζει τις «ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ» στον Ελλαδικό χώρο, που αποτελούν μοναδικά δείγματα πυραμιδικής αρχιτεκτονικής στον Ευρωπαϊκό χώρο. 
Σύντομη αναφορά και προβολή στα πυραμοειδή κτίσματα που βρίσκονται στην Αμερικάνικη Ήπειρο και τον Ευρωπαϊκό χώρο. Τα αρχαιότερα απ’ αυτά βρίσκονται στην ΕΛΛΑΔΑ. 
Η ξενάγηση ξεκινά από τις αρχαιότερες που χρονολογούνται από το 2000 π. Χ. και βρίσκεται στη ΘΗΒΑ, ενώ προβάλλονται αξιόλογα ευρήματα της συγκεκριμένης περιοχής, μια από τις σημαντικότερες της Μυκηναϊκής ΕΛΛΑΔΑΣ. Παρουσιάζονται τα περίφημα αυτά κτίσματα προβάλλοντας τα χαρακτηριστικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής τους, που αφορά τον τρόπο κατασκευή τους και τον σκοπό για τον οποίο προορίζονταν.
Επόμενος σταθμός ο ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ και κατόπιν η Ακρόπολη στο ΓΛΑ της ΚΩΠΑΪΔΑΣ, η μεγαλύτερη σε έκταση οχυρωμένη Μυκηναϊκή Ακρόπολη της ΕΛΛΑΔΟΣ που έχει διατηρηθεί, περιβάλλεται από ισχυρό κυκλικό τείχος, κατασκευασμένο με Κυκλώπεια τεχνοτροπία. 

Ακολουθεί σύντομη αναφορά στα αρδευτικά έργα της αρχαίας εποχής, όπου σύμφωνα με μελέτες η αρδευτική μηχανική είχε αναπτυχθεί σημαντικά. Σημαντικότερα απ’ αυτά είναι στην Ακρόπολη του ΓΛΑ, στον ΟΡΧΟΜΕΝΟ και στο ΑΚΡΑΙΦΝΙΟ

Ιδιαίτερη αναφορά στο υδραυλικό αποστραγγιστικό σύστημα της ΚΩΠΑΪΔΑΣ, έργο των ΜΙΝΥΩΝ που κατάφεραν να το συντηρήσουν για εκατοντάδες χρόνια έως την καταστροφή του στα 1100 π. Χ. από σεισμούς.










Πηγή:Αρχείο ΕΡΤ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια