Ticker

6/recent/ticker-posts

Η κατάσταση του αγροτικού τομέα

Ο προβληματισμός για την κατάσταση του αγροτικού τομέα, που τελευταία βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων σε σχέση με τις δυνατότητες και την αναπτυξιακή του διάσταση - που είναι πραγματικά σημαντική, συνδέεται, κυρίως, με τις προτεραιότητες και τις πολιτικές κατευθύνσεις που επιλέγονται, αλλά και με τη γνώση των εξελίξεων που επηρεάζουν ορισμένες κρίσιμες πλευρές του. 
Κυρίως αυτές που αναφέρονται στο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί, στο αγροτικό εισόδημα, στην παραγωγή και στην απασχόληση, στο εξωτερικό εμπόριο, στη χρηματοδότηση και στις επενδύσεις, στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αγορά, αλλά και στις επιπτώσεις από τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2013.


Η έκθεση που ακολουθεί, που συντάχθηκε από το Γενικό Διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Γ. Τσιφόρο με τη συνεργασία και την υποστήριξη των στελεχών της, αναφέρεται στα προηγούμενα ζητήματα, παρουσιάζοντας με κριτική επισκόπηση τις σημαντικότερες εξελίξεις στο διάστημα της πενταετίας 2006-2010, αλλά και ορισμένες προβλέψεις ως προς την τρέχουσα περίοδο, με αναφορές και παραπομπές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε εθνικό, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ανάλυση και προσέγγιση, που αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση σε αναπτυξιακές και πολιτικές προτεραιότητες, τεκμηριώνοντας θέσεις και προτάσεις που έχουν επανειλημμένα τεθεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα.


Με αυτή την έννοια, η παρούσα έκθεση προσφέρει πληροφόρηση και ενημέρωση, ικανή να ενθαρρύνει το διάλογο και τη συζήτηση όχι μόνο στον εντοπισμό των αδυναμιών, αλλά κυρίως στην  ανάδειξη σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, αναγκών και προτεραιοτήτων που μπορούν να  συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας.


Τζανέτος Καραμίχας




Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια