Ticker

6/recent/ticker-posts

Το σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας στις Βρυξέλλες – 3,7 ύποπτοι τόνοι στην Ελλάδα

Μήπως μας ακουμπά πιο πολύ απ΄ ότι  φαίνεται;
Την αυστηροποίηση του πλαισίου διακίνησης του επεξεργασμένου κρέατος αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι αρμόδιοι υπουργοί των 27 μετά το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου που σαρώνει τη Γηραιά Ήπειρο.
Την σύνοδο συγκάλεσε η Ιρλανδία που προεδρεύει της ΕΕ και ήταν η χώρα από όπου ξεκίνησε το διατροφικό σκάνδαλο, όταν ανακαλύφθηκε κρέας αλόγου σε κατεψυγμένα μπέργκερ που υποτίθεται ότι ήταν φτιαγμένα από βοδινό.

Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να συζητηθούν περιλαμβάνεται και η αναγραφή της προέλευσης του κρέατος στην ετικέτα του προϊόντος, ενώ το σκάνδαλο θα συζητηθεί και στην προγραμματισμένη για τις 25 Φεβρουαρίου σύνοδος των υπουργών γεωργίας.
Το σκάνδαλο έχει λάβει διαστάσεις καθώς εκτός από την Ιρλανία, κρέας αλόγου πωλήθηκε ως βοδινό στη Γαλλία, στη Βρετανία, όπου η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco παραδέχθηκε ότι πουλούσε κατεψυγμένα γεύματα (σπαγγέτι μπολονέζ) με 60%-100% περιεκτικότητα σε κρέας αλόγου, αλλά και στη χώρα μας όπου ύποπτα προϊόντα αποσύρθηκαν από τα Carrefour Μαρινόπουλος.
Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για κρέας αλόγου προερχόμενο από σφαγεία στη Ρουμανία, για να εισπράξουν την άρνηση των ρουμανικών αρχών, αλλά και την οργή του ίδιου του πρωθυπουργού της βαλκανικής χώρας.
Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και δεν βρέθηκαν παραβιάσεις κανονισμών και προτύπων στα σφαγεία.
—Κρέας αλόγου στην Ελλάδα
Σε προληπτική ανάκληση από την ελληνική αγορά των προϊόντων που έχουν παραχθεί για λογαριασμό της Carrefour από τον όμιλο Comigel με την εμπορική ονομασία «Λαζάνια Μπολονέζ Carrefour 1 κιλού» και «Κανελόνια Μπολονέζ Carrefour 600 γρ.» προχώρησε η εταιρεία Μαρινόπουλος ΑΕ. Αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία ελέγχων του ΕΦΕΤ.
Ο ΕΦΕΤ παρακολουθεί το θέμα και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις αντίστοιχες αρμόδιες Αρχές του εξωτερικού όσο και με σχετικούς επαγγελματικούς συνδέσμους στη χώρα μας.
Η συνολική ποσότητα των εν λόγω προϊόντων υπολογίζεται σε 3,7 τόνους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια