Ticker

6/recent/ticker-posts

Πληθώρα δημοσιευμάτων για τον Οργανισμό Κωπαΐδας

Τα κυριότερα θέματα που κυριαρχούν: οι οφειλές    σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΙΚΑ, η  περιουσία του Οργανισμού, οι ανείσπρακτες απαιτήσεις ,η πρόσληψη προσωπικού με ταυτόχρονη ανασύνθεση του Δ.Σ., η μετεξέλιξή του σε αναπτυξιακό φορέα διαχείρισης του Κωπαϊδικού πεδίου με δημόσιο χαρακτήρα.




Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας

H διοικητική και  οικονομική κατάσταση του Oργανισμού Κωπαΐδας καθώς  και θέματα άρδευσης της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου τέθηκαν επί τάπητος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, και στην οποία μετείχαν ο  Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Μουλκιώτης, ο Πρόεδρος του  Οργανισμού Κωπαϊδας κ. Π. Σταθιάς και ο Αν. Διευθυντής Β. Μιχάλης .

Στη  σύσκεψη η οποία  πραγματοποιήθηκε  μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη  Γ. Μουλκιώτη, αναλύθηκαν διεξοδικά τα οικονομικά προβλήματα του Οργανισμού, οι οφειλές  κύρια σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΙΚΑ και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις ανείσπρακτες απαιτήσεις του.

Για τη φετινή λειτουργία του Οργανισμού, αναδείχθηκε το μείζον  πρόβλημα της ρύθμισης των οφειλών του ώστε να υπάρξει δυνατότητα ηλεκτροδότησης και άρδευσης των κληροτεμαχίων, ενώ ζητήθηκε από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, η συνδρομή όλων των παρευρισκόμενων, για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.
 
Αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αφενός μεν  να προχωρήσει με τους συναρμόδιους Υπουργούς άμεσα σε νομοθετική πρωτοβουλία για πρόσληψη προσωπικού, αφού ο Οργανισμός Κωπαΐδας είναι αυτοχρηματοδοτούμενο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου χωρίς χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφετέρου δε,  να ζητηθεί και η έκδοση απόφασης για ανασύνθεση του Δ.Σ. ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες.

Τούτο, ως μεταβατικό στάδιο μέχρι τη μετεξέλιξή του σε Αναπτυξιακό φορέα διαχείρισης του Κωπαϊδικού πεδίου με δημόσιο χαρακτήρα, όπως θα προκύψει από μελέτη που θα εκπονηθεί, μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και  οι βουλευτές κ.Ι.Καράμπελας, Α. Κουτσούμπας και Ι.Σταθάς, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Φ. Παπαθωμά, οι δήμαρχοι Ορχομενού Κ. Ξηρογιάννης και Αλιάρτου Γ. Ντασιώτης, ο Αντιδήμαρχος Θηβών Π. Τσαραμπάρης και ο πρώην Πρόεδρος του Οργανισμού και περιφερειακός σύμβουλος Γ. Ζιώγας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ




Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο «γερασμένος» Οργανισμός Κωπαΐδας γεγονός που καθιστά δύσκολη την φετινή αρδευτική περίοδο αν δεν λυθούν έγκαιρα τουλάχιστον αυτά που αφορούν στα χρέη προς της ΔΕΗ και στην έλλειψη προσωπικού.

Ένας Οργανισμός που δεν έχει ακόμα μηχανογράφηση και κρατάει καρτέλες με χρέη περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ την στιγμή που στο ταμείο δεν έχει ούτε 200 χιλιάδες άσχετα αν το ποσό που χρωστάνε οι αγρότες ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ.

Τα φλέγοντα ζητήματα του Ο.Κ. συζητήθηκαν σήμερα Κυριακή 21 Απριλίου σε σύσκεψη στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας όπου τονίστηκε η ανάγκη οριστικής λύσης με την δημιουργία ενός νέου φορέα υπό την αυτοδιοίκηση.







Το «μάρμαρο» του Οργανισμού Κωπαΐδας… στους υπεύθυνους
Η Κωπαΐδα κινδυνεύει να μην ποτιστεί για πρώτη φορά μετά τις ξηρασίες στα τα τέλη τις δεκαετίας του ’90, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία και κατ’ επέκταση για την κοινωνική συνοχή.
Η κρίσιμη διαφορά του τότε με το σήμερα είναι ότι εκείνη την περίοδο είχαμε δύο και πλέον άνομβρους χειμώνες και αρκετά δύσκολα καλοκαίρια με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Σήμερα αντίθετα, διαθέτουμε πολλά αποθέματα νερού σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που μεγάλες ποσότητες χάνονται ανεκμετάλλευτες στον Ευβοϊκό κόλπο.
Τα ύψη βροχής που έπεσαν τους τελευταίους τουλάχιστον δύο χειμώνες ήταν σε αρκετές περιπτώσεις πάνω από τα φυσιολογικά όρια, τα βουνά γέμισαν χιόνια και το σύνολο των αρδευτικών καναλιών κύρια και δευτερεύοντα μπορούμε να πούμε χωρίς να περιαυτολογούμε ότι ξεχειλίζουν.
Άρα; Μπορούμε να αρδεύσουμε…
Όχι βέβαια.
Στην Ελλάδα της αλλαγής, του εκσυγχρονισμού, της επανίδρυσης και γενικότερα της εικοσαετούς περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, (που εμείς επιλέξαμε και επαναλαμβάνω εμείς επιλέξαμε), όλοι οι οργανισμοί χρεοκόπησαν, όπως χρεοκόπησε και η πολιτική που ακολουθήθηκε και οι πολιτικοί που «σκύλευσαν» πάνω σε αυτούς.


Ο Οργανισμός Κωπαίδας δυστυχώς λόγω των παραπάνω βρίσκεται να έχει χρέη της τάξης των 11 εκατ. ευρώ, προς τη ΔΕΗ περίπου 2,65 εκατ. ευρώ, στην ΕΥΔΑΠ οφείλει 1,5 εκατ. ευρώ, στη ΔΟΥ περίπου 250.000 ευρώ, στο ΙΚΑ 7,5 εκατ. ευρώ και δεν ξέρω που αλλού.
Τα χρέη αυτά οφείλονται (επειδή ο οργανισμός είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα) στο γεγονός ότι οι αγρότες δεν πλήρωναν διαχρονικά τις εισφορές τους.
Γιατί δεν πλήρωναν οι αγρότες;
Γιατί υπήρχαν πολιτικά γραφεία στη Βοιωτία, που τους προέτρεπαν να μην πληρώσουν. Θα κανόνιζαν αυτοί το χρέος.
Οι αγρότες σήμερα δεν είναι ότι δεν θέλουν να πληρώσουν, απλά τώρα πια δεν μπορούν…
Φέτος αν η ΔΕΗ επιμείνει και δεν αποδεχθεί την πρόταση του Οργανισμού ώστε να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια του Μόρνου και της Υλίκης τότε οι αγρότες δεν θα καταφέρουν να ποτίσουν…
Να αρχίσουν λοιπόν από φέτος οι αγρότες να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στον Οργανισμό για να καταστεί ανταποδοτικός. Το σύνολο των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού να περάσει στην αυτοδιοίκηση (εννοούμε και τα περιουσιακά στοιχεία του) και οι εμπλεκόμενοι γνωστοί πολιτικοί της γνωστής χρυσής εποχής στο παρελθόν, να αναλάβουν το υπόλοιπο χρέος…
Είναι η καλύτερη δυνατή αρχή.




Ούτε με αντιδήμαρχο ο Δήμος Λεβαδέων στη σύσκεψη για τον οργανισμό Κωπαΐδας 

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Δήμος Λεβαδέων έλειπε από την κρίσιμη σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Μουλκιώτη. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι οι αγρότες τις Λιβαδειάς, της Χαιρώνειας, της Δαύλειας και της Κορώνειας θα ποτίσουν αν τελικά ο Οργανισμός Κωπαίδας δεν καταφέρει να πάρει αυτό που θέλει από τη ΔΕΗ και δεν συνδεθούν τα αντλιοστάσια.
Κατανοούμε τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του Δημάρχου. Κάποιος αντιδήμαρχος ίσως;

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια