Ticker

6/recent/ticker-posts

Πρόληψη παιδικών ατυχημάτων για μια καλή σχολική χρονιά…



Γράφει ο Αλέξανδρος Ζέρβας



Η περιέργεια, η γοητεία της περιπέτειας, η ανάγκη επίδειξης, η αντίδραση στους νόμους και στις συμβουλές των ενηλίκων είναι κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στα ατυχήματα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μάθουν από μικρή ηλικία να προστατεύουν τον εαυτό τους και να μην τον θέτουν σε κίνδυνο. Τα παιδιά περνoύν καθημερινά πολύ χρόνο στο σχολείο ή στο δρόμο για το σχολείο, με αποτέλεσμα πολλά ατυχήματα να γίνονται σ’ αυτούς τους χώρους.


Στο σχολείο με το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο 


Από την προσχολική ηλικία, πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας την σωστή οδική συμπεριφορά. Κρατάμε πάντα τα μικρά  παιδιά από το χέρι και τα έχουμε από τη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου.  Δεν  πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας, γι’ αυτό πρέπει να τους δίνουμε το καλό παράδειγμα, ακολουθώντας οι ίδιοι τους κανόνες της σωστής οδικής συμπεριφοράς. Έτσι, πρέπει να τους μάθουμε να κάθονται πάντα στο πίσω κάθισμα, να βγαίνουν από το αυτοκίνητο πάντοτε από την πλευρά του πεζοδρομίου και να μην βγάζουν το κεφάλι τους έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Όταν πηγαίνουν στο σχολείο με το λεωφορείο πρέπει να φορούν τη ζώνη ασφαλείας και να προσέχουν πολύ την ώρα που μπαίνουν και βγαίνουν από αυτό.



Στο σχολείο με το ποδήλατο

Όταν τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο με το ποδήλατο τους θα πρέπει να φορούν πάντα κράνος και τον απαραίτητο εξοπλισμό, κατάλληλα προσαρμοσμένο στο σωματότυπό τους, καθώς και να γνωρίζουν καλά και να ακολουθούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Το ποδήλατο θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και καλά εξοπλισμένο.

Σχολικός τροχονόμος

Κατά την έξοδο των παιδιών από το σχολείο σημαντικό ρόλο παίζει ο σχολικός τροχονόμος. Για να μπορεί όμως να είναι αποτελεσματικός θα πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του.

Σχολικές εγκαταστάσεις


Στην αρχή κάθε σχολικού έτους πρέπει να γίνεται μία ανοικτή συζήτηση μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών για θέματα πρόληψης παιδικών ατυχημάτων, κυρίως στους σχολικούς χώρους. Όλα τα σχολεία πρέπει συνεχώς να ελέγχουν τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις ώστε να είναι ασφαλείς για τα παιδιά που στεγάζουν. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν και οι γονείς των μαθητών με σωστές παρατηρήσεις και εποικοδομητικές προτάσεις. 

Ένα σχολείο θα πρέπει:

-         να έχει σύστημα πυρασφάλειας,

-          να διαθέτει πλήρες φαρμακείο για την παροχή πρώτων Βοηθειών και

-         να πραγματοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα ασκήσεις σεισμού.

Ακόμη την ώρα του διαλείμματος θα πρέπει πάντα να είναι παρόντες κάποιοι υπεύθυνοι.


ΠΗΓΗ: Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια