Ticker

6/recent/ticker-posts

Μεγάλες ζημιές φέτος στη βιομηχανική τομάτα

Από σήμερα Τετάρτη (26/7) ξεκινά η συγκομιδή βιομηχανικής τομάτας σε Λάρισα και Φάρσαλα, ενώ από τις 17/7 έχει ξεκινήσει η συγκομιδή στην Ηλεία. Στη Λάρισα πολύ μεγάλα προβλήματα προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην καλλιέργεια, με πλέον πρόσφατα τις βροχοπτώσεις, στις 16 και 17 Ιουλίου, όπου κατά περιοχές ξεπέρασαν ακόμη και τα 120 χιλιοστά βροχής. Αντίστοιχες ζημιές κυρίως στις πρώιμες ποικιλίες είχαμε και στην Ηλεία. Με το φάσμα της καταστροφής, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, η διοίκηση του ΘΕΣΤΟ συμμετέχει σήμερα σε διευρυμένη σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ υπό τον Υφυπουργό κ. Κόκκαλη, με συμμετοχή του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ, του Επίκουρου Καθηγητή Φυτοπαθολογίας ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Βαγγέλα.

Στην Λάρισα οι τιμές μπορεί να είναι λίγο αυξημένες αλλά έχουμε μεγάλη μείωση της παραγωγής και ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ΘΕΣΤΟ, θα είναι πολύ δύσκολο να καταφέρουν οι παραγωγοί να έχουν καλή ποιότητα οπότε θα έχουν μείωση της τιμής. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο μετά τη σύσκεψη ο γενικός διευθυντής του ΘΕΣΤΟ, Αστέριος Σαπουνάς, «ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις. Τα ποιοτικά προβλήματα και η μείωση της παραγωγής θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο εισόδημα των αγροτών και ελπίζουμε οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ θα ικανοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τους παραγωγούς. Ο κ. Κουρεμπές όταν ολοκληρωθούν οι πρώτες εκτιμήσεις δεσμεύτηκε να ανέβει στην Λάρισα για να δει πώς θα μπορέσει να βοηθήσει με τον καλύτερο τρόπο, γιατί κατάλαβε ότι το πρόβλημα φέτος στη βιομηχανική τομάτα είναι πολύ μεγάλο».







Αντίστοιχη σύσκεψη με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (25/7), στην Αθήνα, για τις ζημιές που υπέστησαν οι τοματοπαραγωγοί της Ηλείας από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες.


Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ηλείας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, «εμείς ζητήσαμε από τον κ. Κουρεμπέ να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δήλωσε ότι οι γεωπόνοι βρίσκονται ήδη στα χωράφια. Οι αποζημιώσεις στους τοματοπαραγωγούς θα ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 2018. Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ θα πρέπει πρώτα να καταβληθεί η βασική ενίσχυση (μέσω ΟΣΔΕ) ώστε να κάνει διασταυρώσεις των στρεμμάτων καλλιέργειας ο ΕΛΓΑ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.


Στην Ηλεία οι ποσότητες είναι κατά τι αυξημένες σε σύγκριση με πέρσι (όταν εξαιτίας της κακοκαιρίας, σημειώθηκαν απώλειες στην παραγωγή της τάξης του 15%-20%), αν και στις ίδιες καλλιεργούμενες εκτάσεις των 10.000 στρεμμάτων. Οι τιμές φέτος, για τη βιομηχανική ντομάτα της Πελοποννήσου, διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 75-76 ευρώ/τόνο, από τα 81 που ήταν πέρσι (περίπου μείωση σε ποσοστό –5%), σύμφωνα με τον κ. Βαλιανάτο.






Δείτε το τιμολόγιο της ΘΕΣΤΟ για το 2017


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια