Ticker

6/recent/ticker-posts

Απόφαση για αποστολή αιτήματος ίδρυσης διακριτού ΦΔΠΠ Natura για τη Βοιωτία

Ομόφωνη απόφαση για αποστολή αιτήματος ίδρυσης διακριτού Φορέα Διαχείρισης Προστατευμένης Περιοχής (ΦΔΠΠ) Natura για τη Βοιωτία έλαβε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας που συνεδρίασε στη Χαλκίδα τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018 υπό το Δήμαρχο Ορχομενού Κο Λουκά Περήφανο μετά από αίτημα του Δήμου Θηβαίων και ομόφωνη απόφαση του Δήμου Αλιάρτου -Θεσπιέων.
Με μια πρώτη ματιά αυτό σημαίνει, ότι παράλληλα ή επικουρικά ζητείται να δημιουργηθεί φορέας στη Βοιωτία για τη διαχείριση των περιοχών Natura, δηλαδή το οικοσύστηµα του Βοιωτικού Κηφισού, της καταβόθρας Αλιάρτου, της Υλίκης και της Παραλίµνης.
Είναι η 1η φορά σε ότι αφορά στο Δήμο Αλιάρτου -Θεσπιέων και την Αλίαρτο που μια περιοχή της εντάσσεται στο δίκτυο Natura ανοίγοντας έτσι το δρόμο και για άλλες περιοχές μελλοντικά, έπειτα από κατάλληλες μελέτες και προτάσεις,  όπως πχ του Ελικώνα.
Το θέμα θα ανανεωθεί με την ανάρτηση στη Διαύγεια της σχετικής απόφασης.

Οφέλη

• Όταν οι θεσμοί λειτουργούν και η διαχείριση των περιοχών γίνεται σωστά παρουσιάζονται σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

• Οι προστατευόμενες περιοχές προσφέρονται για την ανάπτυξη υποδομών αναψυχής, εκπαίδευσης, βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, μικρής κλίμακας παράκτιας αλιείας, και δράσεις οικοτουρισμού.

• Στα άμεσα οικονομικά οφέλη αναφέρονται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την εξυπηρέτηση των αναγκών διαχείρισης, η αύξηση της απασχόλησης τοπικά και περιφερειακά με επιχειρηματικές δραστηριότητες, η διαφοροποίηση της τοπικής οικονομίας που γίνεται πιο ανθεκτικές σε περιπτώσεις κρίσεις, περισσότερες χρηματοδοτήσεις

• Στα κοινωνικά οφέλη ξεχώρισε τη δημιουργία δικτύων εθελοντισμού, τη δημιουργία επαγγελματικών δικτύων και τις συμμετοχικές διαδικασίες για την επίλυση προβλημάτων. Επίσης στην ανάπτυξη επιστημονικής γνώσης και έρευνας στις προστατευόμενες περιοχές, στις εκπαιδευτικές ευκαιρίες κα.




Η ΑΠΟΦΑΣΗ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια