Ticker

6/recent/ticker-posts

Πλιακοστάμος Κων/νος: Το ΦΑΡΜΑΚΟ αντισωμάτων για τον Covid πήρε έγκριση


Πολύ ενθαρρυντικά νέα αρχίζουν να έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αφορούν τα αντισώματα έναντι του ιού. 
Πρόκειται λοιπόν για κανονικό φάρμακο που έχει πάρει ήδη έγκριση από τον αμερικανικό οργανισμό FDA κι έχει ήδη παρασκευαστεί από την φαρμακοβιομηχανία LILLY Pharmaserve ενώ θα ξεκινήσει και από άλλη δεύτερη μεγάλη τη Roche. 
Το φάρμακο αυτό έχει πάρει έγκριση για να χορηγείται μόνο ενδοφλεβίως σε ασθενείς με ελαφριάς έως μέτριας βαρύτητας συμπτώματα. Τέτοιοι ασθενείς νοσηλεύονται σε κλινικές Covid. Δεν χορηγείται και δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε ασθενείς με βαριές λοιμώξεις από τον ιό covid όταν αυτός έχει κατακλύσει τον ανθρώπινο οργανισμό και το άτομο είναι διασωληνωμένο με μηχανική υποστήριξη. 
Τέτοιο φάρμακο έλαβε ο Τραμπ και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με την κάθε δόση να στοιχίζει λίγο παραπάνω από 1000€. Το αξιοσημείωτο είναι ότι επειδή πρόκειται για κανονικό φάρμακο υπόκειται σε τελείως διαφορετικό καθεστώς ελέγχου και η παραμικρή σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια που θα παρουσιάσει είναι ικανή να προκαλέσει την άμεση απαγόρευσή του και φυσικά την αχρήστευσή του.
 Δεν έχουν καταγραφεί ανεπιθύμητες ενέργειες όμως ικανές και το φάρμακο έλαβε την "κατεπείγουσα" έγκριση όπως και το εμβόλιο. Στην Αμερική λειτουργεί ως παράλληλος δρόμος με τα εμβόλια, δηλαδή εμβολιάζεται ο γενικός πληθυσμός αλλά και χορηγείται το φάρμακο αντισωμάτων σε ασθενείς που νοσηλεύονται με ελαφριά ως μέτρια συμπτώματα σε κλινικές Covid. 
Χορηγείται σε μία και μόνο δόση κι είναι το μόνο αιτιολογικό φάρμακο που έχουμε μαζί με τη δεξαμεθαζόνη, αυτή χορηγείται σε βαρέως πάσχοντες νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ με λιγότερο καλά αποτελέσματα. 
Τις επόμενες ημέρες ο δημόσιος λόγος θα περιστρέφεται γύρω από τη χρήση του φαρμάκου αντισωμάτων και τη δυνατότητα προμήθειάς του από το ελληνικό δημόσιο. Ανοσία πάντως ως απώτερος στόχος επιτυγχάνεται μόνο με τους δύο τύπους εμβολίων που έχουν πάρει έγκριση και μάλλον θα διαμορφωθούν αρκετά σύντομα πια τα διάφορα πρωτόκολλα χορήγησής τους. Ο καθολικός εμβολιασμός ξεκινώντας από τους λειτουργούς υγείας είναι μια απαραίτητη με τα υπάρχοντα δεδομένα ενέργεια τουλάχιστον μέχρι να περιοριστεί η πανδημία σε εποχιακή ίωση. Αυτός ίσως συνεπάγεται εφαρμογή του για ένα ή δύο χρόνια που κι αυτά όμως θεωρούνται ήδη σοβαρή παρέμβαση στα ατομικά δικαιώματα κάποιων. 
Η ταυτόχρονη έναρξη εμβολίων σε ανθρώπους που έρχονται σε συχνότερη επαφή με τον ιό όπως και σε ευπαθείς ομάδες αλλά και η χορήγηση του φαρμάκου σε ελαφρώς και μετρίως νσούντες φαντάζει και είναι καινούριος δρόμος περισσότερο αποτελεσματικός που οφείλει να διερευνηθεί βάσει των θετικών αποτελεσμάτων που παράγει σε χώρες που ήδη εφαρμόζεται όπως στην Αμερική. 
Η χρήση των αντισωμάτων σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για τη μη έναρξη κι αποφυγή του εμβολιασμού που θεωρείται η μόνη ουσιαστική αντιμετώπιση της πανδημίας και πρόληψης της εξάπλωσης του ιού. Ας έχουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς και κυρίως στα κίνητρά τους είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε τον διχασμό και τις ακραίες αντιδράσεις.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια