Ticker

6/recent/ticker-posts

Κάνοντας το δικό μας σπορείο (Βίντεο)


Το Πελίτι έχει τη λογική της ολιγάρκειας και της αυτάρκειας.

Σε αυτό το πλαίσιο σας παρουσιάζουμε εδώ πώς να κάνετε το δικό σας σπορείο.

Για να κάνουμε το δικό μας σπορείο θα χρειαστούμε κάποια υλικά για την κατασκευή του.

Τα φυτοδοχεία που θα βάλουμε το χώμα μπορούμε να τα αγοράσουμε από ένα γεωπονικό κατάστημα, αυτό είναι το πιο απλό βήμα.

Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε κουτιά από φελιζόλ που πετιούνται κατά δεκάδες στις λαϊκές αγορές.

Μπορούμε να ανακυκλώσουμε πλαστικά ποτηράκια ή ποτηράκια του καφέ ή ακόμη και κουτιά από γάλα. Θα πρέπει να κάνουμε μια ή και περισσότερες τρύπες στον πάτο από τα ποτηράκια μας για να στραγγίζουν τα νερά.

Αν το σπορείο μας το κάνουμε μέσα στο σπίτι ή σε χώρο που θα πρέπει να φροντίζουμε να είναι καθαρός, θα πρέπει να φροντίσουμε τα νερά από το πότισμα να συγκεντρώνονται μέσα σε πιατάκια.

Το χώμα για τα σπορεία μας

Μπορούμε να αγοράσουμε από ένα γεωπονικό κατάστημα ή ειδικό φυτόχωμα για σπορεία.

Μπορούμε όμως να κάνουμε και το δικό μας, 70% τύρφη, 30% κομπόστ ή χωνεμένη κοπριά.

Μπορούμε επίσης να μαζέψουμε φύλλωμα από το δάσος, κ.α. Γεμίζουμε τα ποτηράκια μας με το μίγμα που έχουμε κάνει. Φροντίζουμε να είναι ένα δάχτυλο πιο χαμηλά το χώμα μας από το χείλος του ποτηριού.

Σπορά των σπόρων

Στα ποτηράκια μας μπορούμε να βάλουμε έναν ένα σπόρο όταν είναι για κολοκύθια, αγγούρια, καρπούζια, πεπόνια κ.λ.π αλλά μπορούμε να βάλουμε τέσσερις μαζί όταν είναι πιπεριές, μελιτζάνες, ντομάτες κ.λ.π. και να τα μεταφυτέψουμε όταν μεγαλώσουν.

Οι σπόροι μπαίνουν στο έδαφος στο διπλάσιο βάθος από το πάχος τους. Δηλαδή οι σπόροι ντομάτας ίσα που θα σκεπαστούν.

Μπορούμε να βάλουμε τους σπόρους και να ρίξουμε ελαφριά χώμα από πάνω τους ή να ανοίξουμε μια μικρή τρυπούλα και να βάλουμε τους σπόρους μέσα.

Πότισμα

Ποτίζουμε τους σπόρους κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα, φροντίζουμε να έχει το χώμα μας μια ελαφριά υγρασία.

Φωτισμός

Τα σπορεία μας θα πρέπει να είναι σε τέτοιο σημείο που θα πρέπει να βλέπει τα φυτά ο ήλιος. Αυτό είναι ένα λάθος που συμβαίνει συχνά. Βάζουμε τα σπορεία μας μέσα σε ένα φωτεινό σημείο και τα φυτά ψάχνουν να βρουν τον ήλιο και έτσι «λεκιάζουν» δημιουργούν μεγάλο στέλεχος και καταστρέφονται.

Θερμοκρασία Ο χώρος που θα έχουμε το σπορείο μας είναι καλό να έχει μια θερμοκρασία κοντά στους 20οC

Περίοδος σποράς

Το πότε θα κάνουμε το σπορεία μας εξαρτάτε από το πότε θέλουμε να βγάλουμε τα φυτά μας στον κήπο ή στο θερμοκήπιο. Θα υπολογίζουμε ότι θα φυτά μας θέλουν περίπου δυο μήνες ως που να μεταφυτευτούν.

Μεταφυτεύουμε τις ντομάτες στις  μόνιμες θέσεις τους όταν αποκτήσουν πάχος όπως ένα μολύβι.

Αν έχουμε βάλει περισσότερα από ένα φυτά στα φυτοδοχεία μας όταν αποκτήσουν ένα ύψος περίπου δέκα εκατοστών μεταφυτεύουμε τα φυτά σε περισσότερα φυτοδοχεία για να μπορέσουν να αναπτυχθούν κανονικά.

Πριν τη σπορά

Μπορούμε να βάλουμε τους σπόρους μέσα σε νερό για τέσσερις ώρες έτσι ώστε να βοηθήσουμε το φύτρωμα των σπόρων.

Κάποιοι σπόροι μπορεί να φυτρώσουν όπως οι σπόροι μελιτζάνας.

Αν έχουμε σπόρους που πιθανών να μην ξέρουμε αν θα φυτρώσουν τότε κάνουμε προ βλάστηση. Παίρνουμε χαρτί κουζίνας, βάζουμε τους σπόρους μέσα στο χαρτί, τους σκεπάζουμε και μουσκεύουμε το χαρτί. Το χαρτί με τους σπόρους τους βάζουμε μέσα σε πλαστική σακούλα.

Τους κλείνουμε και τους αφήνουμε σε ζεστό μέρος. Μέσα σε 34 ώρες οι σπόροι μας θα έχουν φυτρώσει. Όσοι σπόροι δεν φυτρώσουν θα τους αφαιρέσουμε τους υπόλοιπους θα τους βάλουμε στα φυτοδοχεία μας προσεκτικά για να μην καταστρέψουμε τα ριζίδια τους.

Αν θέλετε να προμηθευτείτε παραδοσιακούς σπόρους από το Πελίτι ακολουθείστε τις οδηγίες εδώ.

Το να κάνουμε τα δικά μας φυτά έχουμε μια αίσθηση, αυτάρκειας και ελευθερίας στην επιλογή της τροφής μας και μια οικονομία στην τσέπη μας.

Καλή επιτυχία.

 

 https://peliti.gr/

 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια