Ticker

6/recent/ticker-posts

Διαδικτυακό σεμινάριο για το ελαιόλαδο


Την έναρξη των εγγραφών για το διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) που αφορά στις «Ορθές πρακτικές στη συγκομιδή, την ελαιοποίηση, την αποθήκευση και το φιλτράρισμα του ελαιολάδου» ανακοίνωσε το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, ξεκινά στις 18 Ιανουαρίου και απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν στην τεχνολογία παραγωγής του ελαιολάδου, ενώ οι τίτλοι των θεματικών που θα παρουσιαστούν είναι οι ακόλουθοι:

-Προσδιορισμός του κατάλληλου χρόνου συγκομιδής, ορθές πρακτικές συγκομιδής. Ορθές πρακτικές μεταφοράς και αποθήκευσης ελαιοκάρπου.

-Ελαιοτριβείο: Μέθοδοι και διαδικασίες παραγωγής, μηχανολογικός εξοπλισμός και ορθές πρακτικές. Τα κρίσιμα σημεία στο ελαιοτριβείο και η σχέση τους με την ποιότητα.

-Φιλτράρισμα και μέθοδοι φιλτραρίσματος. Αποθήκευση: Τρόποι και σωστές θερμοκρασίες. Συσκευασία και επισήμανση ελαιολάδων.

-Κατηγορίες ελαιολάδου. Χημικά χαρακτηριστικά ελαιολάδου, βασικές χημικές αναλύσεις, οξύτητα, υπεροξείδια, δείκτες K.

Το σεμινάριο είναι συνολικής διάρκειας 12 εκπαιδευτικών ωρών και θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα μέσω της πλατφόρμας ZOOM.

Για εγγραφές και περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά στα 27210 25700 και 6985666456 και μέσω e-mail στο info@kaem.gr.

Επίσης, μπορούν να βρουν πληροφορίες στο www.kaem.gr και το Γραφείο του ΚΑΕΜ στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας.


ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ;

  • Σε νέους επιχειρηματίες που επιθυμούν να ασχοληθούν με την παραγωγή και την τυποποίηση του ελαιολάδου.
  • Σε ερασιτέχνες παραγωγούς.
  • Σε τεχνολόγους τροφίμων.
  • Σε γεωπόνους.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Στόχος του προγράμματος είναι να εφοδιάσει τους εκπαιδευόμενους με τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με τις σύγχρονες εξελίξεις στη συγκομιδή, την ελαιοποίηση, το φιλτράρισμα, την αποθήκευση του ελαιολάδου, καθώς και με την κατανόηση των κριτηρίων ποιότητας που προκύπτουν από τον εργαστηριακό έλεγχο ποιότητας του ελαιολάδου. Συγκεκριμένα, αναλύονται θέματα όπως: η εκτίμηση του κατάλληλου χρόνου συγκομιδής του ελαιοκάρπου, η μεταφορά των καρπών στο ελαιοτριβείο, το πλύσιμο και η θραύση των καρπών, η μάλαξη της ελαιοζύμης, ο διαχωρισμός-φυγοκέντριση της ελαιοζύμης και η επίδραση αυτών των συντελεστών στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου ελαιολάδου. Επίσης οι διαδικασίες φιλτραρίσματος, οι παράγοντες στην αποθήκευση του ελαιολάδου και οι πληροφορίες που προκύπτουν από τις χημικές αναλύσεις του ελαιολάδου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

  • Μάθημα 1οΠροσδιορισμός του κατάλληλου χρόνου συγκομιδής, ορθές πρακτικές συγκομιδής. - Ορθές πρακτικές μεταφοράς και αποθήκευσης ελαιοκάρπου.
  • Μάθημα 2οΕλαιοτριβείο: Μέθοδοι και διαδικασίες παραγωγής, μηχανολογικός εξοπλισμός και ορθές πρακτικές. - Τα κρίσιμα σημεία στο ελαιοτριβείο και η σχέση τους με την ποιότητα.
  • Μάθημα 3οΦιλτράρισμα και μέθοδοι φιλτραρίσματος. - Αποθήκευση: Τρόποι και σωστές θερμοκρασίες. - Συσκευασία & επισήμανση ελαιολάδων.
  • Μάθημα 4οΚατηγορίες ελαιολάδου. - Χημικά χαρακτηριστικά ελαιολάδου, βασικές χημικές αναλύσεις, οξύτητα, υπεροξείδια, δείκτες K.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια