Ticker

6/recent/ticker-posts

Ιερός Ναός Αγ.Χαραλάμπους :Τι είναι το Τριώδιο και ποιο το νόηµά του;




Μια από της σηµαντικότερες περιόδους που θέσπισε η Εκκλησία µας στον
εορτολογικό της κύκλο είναι η κατανυκτική περίοδος του Τριωδίου, η οποία ξεκινά µε την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο.
Ο λόγος θεσπίσεως αυτής της περιόδου είναι ότι δίνει την ευκαιρία στον πιστό χριστιανό, στον χριστιανό τον οποίο ζητά και θέλει την αλλαγή του νου του, να µετανοήσει. Μας δίνει η Εκκλησία την ευκαιρία να συναισθανθούµε τη λανθασµένη πορεία της ζωής µας, να τη διορθώσουµε και να την επανακαθορίσουµε ενώπιον του Θεού.

Ακόµη η περίοδος του Τριωδίου προετοιµάζει τον πιστό Χριστιανό για τον
άξιο εορτασµό των Παθών και της Ανάστασης του Κυρίου µας µε τα ανάλογαβιώµατα. Με τις συχνές ακολουθίες, µε τους συγκεκριµένους ψαλµούς, αλλά καιµε τη µετάνοια, την προσευχή και τη νηστεία.



Η περίοδος του Τριωδίου και της Μεγάλης Τεσσαρακοστής θεωρείται και
πένθιµή περίοδος προς τιµήν των Παθών και της Σταυρικής Θυσίας του ΙησούΧριστού και για αυτό απαγορεύεται η τέλεση ολοκληρωµένης Θείας Λειτουργίας,εκτός βέβαια από όλες της Κυριακές και Σάββατα λόγω του αναστάσιµουχαρακτήρα τους και εκτός µεγάλων εορτών όπως Ευαγγελισµού της Θεοτόκου.
Τις υπόλοιπες ηµέρες τελείται η ακολουθία του Όρθρου της ΜεγάληςΤεσσαρακοστής και του Μεγάλου Αποδείπνου, και κυρίως Τετάρτη καιΠαρασκευή τελούνται οι Προηγιασµένες Θείες Λειτουργίες.

Το Τριώδιο χωρίζεται στις πιο κάτω εβδοµάδες-Κυριακές:

Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου
Κυριακή του Ασώτου Υιού (Σπλαχνικού Πατέρα)
Κυριακή της Απόκρεω (Της µελλούσης κρίσεως)
Κυριακή της Τυρινής
Μεγάλη Τεσσαρακοστή (Α’, Β’, Γ’, Δ’, Ε’ Κυριακή των Νηστειών)
Ακολουθεί η Κυριακή Των Βαΐων και η Μεγάλη Βδοµάδα


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια