Ticker

6/recent/ticker-posts

Γιώργος Αραπίτσας: Υπεραιωνόβια πλατάνια της Αλιάρτου




Ο υπεραιωνόβιος πλάτανος στο Γυμνάσιο Αλιάρτου με περίμετρο 5m στέκει αγέρωχα πάνω από 200 χρόνια και σίγουρα θα μπορούσε να μας διηγηθεί πολλά όντας ζωντανός μάρτυρας της ιστορίας μας. 
Σύμφωνα με την περίμετρό του και πληροφορίες που συλλέξαμε από ειδικούς δασολόγους έζησε την εποχή της Τουρκοκρατίας, την απελευθέρωση από τους Τούρκους, έζησε την Κατοχή και βέβαια είναι αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας ιστοριών των τελευταίων δεκαετιών που σχετίζονται με τις αγωνίες τα παιχνίδια και την ανεμελιά χιλιάδων μαθητών που αποφοίτησαν από το Γυμνάσιο και το Λύκειο. 
Επίσης σε κοντινή απόσταση στο παλιό εκκοκκιστήριο του πρώην Οργανισμού υπάρχει παλιότερος πλάτανος με περίμετρο 6,5m. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει μια έρευνα των αιωνόβιων δένδρων σε όλες τις κοινότητες με την βοήθεια των ειδικών, Δασολόγων, των προγραμμάτων Περιβάλλοντος των Σχολείων και του Δήμου ώστε να καταγραφούν, να σημανθούν και να αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά της φύσης σε τοπικό επίπεδο.
Κάποια από αυτά είναι και εμβληματικά όπως ο πλάτανος στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στον Υψηλάντη που υπογράφηκε η συνθηκολόγηση με τους Τούρκους και απελευθερώθηκε η Ρούμελη.







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια