Ticker

6/recent/ticker-posts

Η ευθύνη των επιχειρηματιών





Τα δημοσιευθέντα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή οικονομικά στοιχεία του δευτέρου τριμήνου του τρέχοντος έτους φανέρωσαν ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει δυναμικά, ξεπερνά τις όποιες συνέπειες της πανδημίας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μοναδικό αναπτυξιακό άλμα στη σύγχρονη Ιστορία μας.



Η αντίδραση των πολιτών και των επιχειρήσεων στην άρση του πλήθους των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης υπήρξε έντονη, από τις ισχυρότερες σε ολόκληρη την Ευρώπη.



Το επιτευχθέν άλμα του 16,2% στηρίχθηκε, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία, κυρίως στην αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση κατά 13,2% σε ετήσια βάση, αλλά και στις ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 12,9% σε ετήσια βάση για πέμπτο συνεχές τρίμηνο.



Περιττό δε να σημειώσουμε ότι η αυξημένη κατανάλωση στηρίχθηκε στο σημαντικό απόθεμα αποταμίευσης που συσσωρεύθηκε στους μήνες της πανδημίας. Από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 30 δισ. ευρώ, επαναφέροντας την αποταμίευση σχεδόν στα προ της μεγάλης φυγής κεφαλαίων από τις τράπεζες επίπεδα το δυστυχές καλοκαίρι του 2015.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι καταθέσεις συνέχισαν να ανεβαίνουν και κατά το τρέχον τρίμηνο, στη διάρκεια του οποίου εξελίχθηκε η έκρηξη καταναλωτικής δαπάνης μετά την άρση των περιορισμών στην κινητικότητα των πολιτών. Επιπλέον, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι παραμένει εκτός υπολογισμών η φετινή έκρηξη του τουρισμού, η οποία κατά τα φαινόμενα θα παρασύρει σε επίσης υψηλά επίπεδα, διψήφια και πάλι, την οικονομική δραστηριότητα και κατά το τρέχον τρίτο τρίμηνο του έτους.



Βάσει των παραπάνω, κοινή είναι η πεποίθηση στους οικονομικούς αναλυτές, εγχώριους και ξένους, ότι η ελληνική οικονομία οδεύει προς δυναμική ανάπτυξη τόσο φέτος όσο και του χρόνου. Και αν φέτος η άνοιξη της οικονομίας στηρίχθηκε κατά πρώτο λόγο στην έκρηξη της κατανάλωσης, του χρόνου θα κινηθεί αντιστοίχως προικοδοτημένη από τους υψηλούς πόρους των δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.



Αυτό είναι και το επόμενο μεγάλο στοίχημα της χώρας. Αν οι πόροι αξιοποιηθούν καταλλήλως και οδηγήσουν στην κινητοποίηση και ευρεία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, οι ελληνικές οικονομικές εξελίξεις μπορεί να ξεπεράσουν κάθε πρόγνωση και να διαμορφώσουν συνθήκες παραγωγικής και οικονομικής αναγέννησης του τόπου.



Το ενδιαφέρον είναι ότι ευνοούνται από τη φύση και τις προβλέψεις του Ταμείου Ανάκαμψης η εμπλοκή και η συμμετοχή των ιδιωτών επιχειρηματιών στο πλήθος των επενδυτικών σχεδίων που πρόκειται να προικοδοτηθούν με πόρους και χρηματοδοτικές δυνατότητες.



Επιπλέον η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια επιτυχή επανεκκίνηση της οικονομίας μειώνοντας τους φόρους, τις εισφορές και εξασφαλίζοντας περιβάλλον σταθερότητας. Δηλαδή διαμόρφωσε τις συνθήκες για ενεργοποίηση και συμμετοχή των πάντων.



Το ζήτημα λοιπόν που εγείρεται για τους έλληνες επιχειρηματίες είναι αν θα ανταποκριθούν, αν θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία, αν θα αναλάβουν την ευθύνη και το ρίσκο που τους αναλογεί, αν θα δεσμεύσουν τους απαιτούμενους πόρους και τις δυνάμεις που διαθέτουν, σε τούτη την ιστορικών διαστάσεων συγκυρία για την οικονομική αναγέννηση της χώρας.



Πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι η χώρα διαθέτει υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις, ικανές να υποστηρίξουν το άλμα προόδου. Στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε πολλοί ήταν οι επιχειρηματίες που κατάφεραν, σε δύσκολες συνθήκες, να νοικοκυρέψουν τις επιχειρήσεις τους, να τις καταστήσουν εξωστρεφείς και να τις απαλλάξουν από τα δεσμά των κρατικών ενισχύσεων.



Με άλλα λόγια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στηρίζονται σε ίδιες δυνάμεις, έχουν πρόσωπο στην εγχώρια και διεθνή πιστωτική αγορά και δύνανται να συγκροτήσουν αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια, ικανά να καλύψουν παραγωγικές και τεχνολογικές ανάγκες της χώρας και βεβαίως να κερδοφορήσουν.



Η συμμετοχή και η ενεργοποίησή τους στις παρούσες συνθήκες είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον της χώρας. Και όπως σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές και τραπεζίτες, δεν θα έχουν καλύτερη ευκαιρία ανάπτυξης κερδοφόρων δραστηριοτήτων.



Ιδού λοιπόν η Ρόδος, ιδού και το άλμα συμμετοχής και ευθύνης απέναντι στον τόπο και στον λαό που τους προσέφερε τον χώρο να ευημερήσουν και να προκόψουν.

Το Βήμα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια