Ticker

6/recent/ticker-posts

Πρόσβαση σε λογαριασμό Microsoft χωρίς τη χρήση κωδικού





Η Microsoft «σπρώχνει» τους χρήστες μακριά από τους κωδικούς πρόσβασης φέρνοντας στο προσκήνιο διάφορες εναλλακτικές επιλογές για να πιστοποιήσουμε την ταυτότητά μας σε όλα τα καταναλωτικά Microsoft accounts.

Η εταιρεία, όπως και πολλές άλλες του χώρου της τεχνολογίας, εδώ και αρκετό καιρό έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν τον παραδοσιακό τρόπο πιστοποίησης της ταυτότητάς μας, μέσω κωδικού πρόσβασης. Αυτό συμβαίνει γιατί τα passwords αποτελούν τον πρώτο στόχο των κυβερνοεπιθέσεων, συχνά είναι αδύναμα ή σε ορισμένες περιπτώσεις τα συχνά επαναλαμβανόμενα passwords μπορεί εύκολα να τα «μαντέψει» κάποιος μέσω αυτοματοποιημένων επιθέσεων.

Με αυτά σαν δεδομένα, και με την άφιξη των Windows 11 να είναι πλέον ζήτημα μερικών εβδομάδων, η Microsoft ξεκίνησε το ξεδίπλωμα των νέων επιλογών της για κάθε είδους λογαριασμού, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα αυτές οι επιλογές ήταν διαθέσιμες μόνο για τους εμπορικούς της πελάτες.

Αυτό σημαίνει ότι και οι απλοί καταναλωτές θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες της Microsoft, όπως το Outlook ή το OneDrive, χωρίς να χρησιμοποιούν κωδικό πρόσβασης. Αντίθετα, θα μπορεί να αποκτά πρόσβαση, όπως ήδη αναφέρθηκε, μέσω της εφαρμογής Microsoft Authenticator, του Windows Hello, ενός κλειδιού ασφαλείας ή ενός κώδικα που θα αποστέλλεται μέσω SMS ή e-mail.

Ωστόσο, ορισμένες εφαρμογές της Microsoft θα συνεχίσουν να απαιτούν το κλασσικό password, όπως το Office 2010 (ή παλαιότερο), το Remote Desktop και η παλιότερη κονσόλα Xbox 360. Αντιστοίχως, όσοι χρησιμοποιούν μη υποστηριζόμενες εκδόσεις των Windows δεν θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τη νέα πρακτική, αφού αυτή θα είναι διαθέσιμη μόνο στα Windows 10 και μελλοντικά στα Windows 11.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Microsoft ο νέος τρόπος sign-in θα είναι διαθέσιμος στους λογαριασμούς των καταναλωτών εντός των επόμενων εβδομάδων. Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι η εταιρεία εργάζεται και στην εξεύρεση ενός τρόπου να απαλειφθούν τα passwords και στους λογαριασμούς Azure, με τους διαχειριστές να μπορούν να επιλέξουν αν οι κωδικοί πρόσβασης θα απαιτούνται, θα επιτρέπονται ή θα «εξαφανιστούν» για μια σειρά επιμέρους χρηστών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια