Ticker

6/recent/ticker-posts

Μέχρι 55 λεπτά στοιχίζει πλέον το τριφύλλι στον κτηνοτρόφο, υψηλή η ζήτηση

Η πληρωμή των κάθε λογής επιδοτήσεων στα τέλη του έτους έχει πυροδοτήσει νέο γύρο υψηλής ζήτησης, σε συνδυασμό με τις καλές τιμές σε γάλα και κρέας.


Περισσότερη ζήτηση καταγράφεται για τριφύλλια από κτηνοτροφικές μονάδες σε περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Άρτα, η Ηλεία, αλλά πιο πολλές πράξεις αφορούν νησιωτικές ζώνες με μεγάλες ανάγκες, όπως η Κρήτη, η Νάξος κ.λπ., αναφέρει το ρεπορτάζ ή τα Καλάβρυτα για παράδειγμα στην Αχαΐα, γεγονός που κρατάει και την τιμή τόσο ψηλά στην πράξη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από την Λιβαδειά, κ. Γιάννης Βάγκος, τα τριφύλλια αγοράζονται 35 λεπτά πλέον στην πλειονότητά τους, όμως για κάποιον παραγωγό στην Κρήτη π.χ. ή τη Νάξο με τα μεταφορικά και τα φορτωτικά (12 λεπτά το κιλό) κι ένα εύλογο κέρδος για τον έμπορο, εκτοξεύεται στα επίπεδα των 52-55 λεπτών ανά κιλό.

Οι τιμές αυτές, σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα, αυξημένα κόστη φέρνουν τις περισσότερες μονάδες σε πολύ δύσκολη θέση κι ενώ το κράτος ακόμα δεν έχει λάβει κάποια σοβαρή πρωτοβουλία ενίσχυσης των μονάδων για αγορά ζωοτροφών.

Ο κ. Δημήτρης Πανούσης, παραγωγός από το Δρυμό Θεσσαλονίκης εξήγησε στον ΑγροΤύπο πως στις Σέρρες το τριφύλλια πιάνει στον παραγωγό 30 λεπτά αυτές τις ημέρες και πως μέχρι και το Δεκέμβριο τουλάχιστον, αν όχι και σήμερα ακόμα, πολλοί παραγωγοί με προϊόν στην αποθήκη, προτιμούσαν να μην πουλάνε, περιμένοντας ακόμα πιο ψηλές τιμές το χειμώνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, βέβαια, οι περισσότερες μονάδες αγοράζουν τροφές με... φειδώ.

Όπως διαμορφώνονται τα πράγματα πολύ μεγάλο ρόλο στην έκβαση της αγοράς θα παίξει ο καιρός και κατά πόσο αυτός θα επιτρέψει την άνοιξη στους κτηνοτρόφους να βγάζουν για βοσκή τα κοπάδια τους στο ύπαιθρο.


Μπίκας Αλέξανδρος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια