Ticker

6/recent/ticker-posts

Κων/νος Πλιακοστάμος: Συγχρωτισμός για τη λήψη Μοριακών τεστ στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς




Το απόλυτο αδιαχώρητο συμβαίνει πλέον κάθε πρωί έξω από τα επείγοντα του νοσοκομείου Λιβαδειάς όταν πολίτες έρχονται για να πραγματοποιήσουν δωρεάν το μοριακό τεστ διάγνωσης pcr. Είναι τελείως ακατάλληλες οι συνθήκες και όταν ο καιρός γίνει πιο κρύος ή βροχερός δημιουργείται πραγματικά σοβαρό πρόβλημα. Πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα όμως συμβαίνει όταν ήδη θετικοί ασθενείς έρχονται να επιβεβαιώσουν την επαφή τους με τον ιό με ένα μοριακό τεστ και συγχρωτίζονται με πολύ στενό τρόπο με άλλους που έρχονται να πραγματοποιήσουν το τεστ χωρίς συμπτώματα. Αρκετοί έχουν κολλήσει τον ιό κατά τον χρόνο διενέργειας του τεστ έτσι που τη στιγμή που λαμβάνεται αυτό είναι αρνητικό αλλά εκδηλώνουν συμπτώματα λίγες μέρες αργότερα μετά την επώαση και την αύξηση του ιικού φορτίου. Στο νοσοκομείο Λιβαδειάς δεν γίνεται ιχνηλάτηση του ιού, με την έκταση που έχει λάβει πλέον η πανδημία και με την υψηλότατη μολυσματικότητα που επιδεικνύει το στέλεχος όμικρον, αυτό πρακτικά είναι εντελώς αδύνατο. Η λήψη μοριακών τεστ γίνεται κυρίως:
- για κάθε ασθενή που θα εισαχθεί στο νοσοκομείο με ύποπτα ή όχι συμπτώματα άσχετα αν είναι εμβολιασμένος ή όχι. Γίνεται και rapid ταυτόχρονα.
- για κάθε ασθενή που κάνει χημειοθεραπείες ή ακτινοβολίες πρόκειται να υποβληθεί σε αυτές. Οι ασθενείς αυτοί έχουν την απόλυτη προτεραιότητα.
- για κάθε ασθενή που ανήκει σε ευπαθή ομάδα αλλά είναι εμβολιασμένος και παρουσιάζει ύποπτα συμπτώματα. Αν αυτός όμως έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και δεν παρουσιάζει συμπτώματα ένα απλό rapid αρκεί.
- για κάθε ασθενή ο οποίος θα χρειαστεί πιστοποιητικό νόσησης να το χρησιμοποιήσει την εργασία του κυρίως όταν αυτή προϋποθέτει επαφή με πολύ κόσμο, εκπαιδευτικούς, εργάτες εργοστασίων.
- δεν κάνουμε μοριακό τεστ για να πιστοποιήσουμε - επαληθεύσουμε το θετικό αποτέλεσμα ενός rapid test, επί θετικού αποτελέσματος μπαίνουμε κατευθείαν σε πενθήμερη καραντίνα, τηρούμε μέτρα αποστασιοποίησης και περιμένουμε με άφθονη λήψη υγρών και καλό φαγητό. Αν έρθουν τα συμπτώματα καταφεύγουμε στο νοσοκομείο ή ιδιωτικά για πληροφορίες ή κλινική εξέταση όπου αυτή χρειάζεται. Τα πιο συνήθη μέτρα είναι η τακτική μέτρηση πυρετικής κίνησης τουλάχιστον πέντε με έξι φορές την ημέρα και τοποθέτηση παλμικού οξυμέτρου στα δάχτυλά μας άλλες τόσες για μέτρηση της συγκέντρωσης του οξυγόνου που δεν πρέπει να είναι μικρότερη του 92%. Υπάρχουν ασθενείς που δεν έχουν ακόμη παλμικό οξύμετρο, αδιανόητο!!
- η ανάπτυξη ύποπτων συμπτωμάτων κορωνοϊού πρέπει απαραιτήτως πρώτα να ελέγχετε με selfie test ή και rapid και όχι κατευθείαν με μοριακό που σίγουρα είναι το πλέον αξιόπιστο και επιβεβαιώνει σίγουρα τη μόλυνση με τον ιό.
- αν υπάρχουν ύποπτα συμπτώματα λοίμωξης όπως πυρετός πάνω από 37.5, βήχας, ανοσμία - αγευσία (στέλεχος δ), δύσπνοια, πόνος στον φάρυγγα σαν γδάρσιμο κατά την κατάποση ή συγχρωτισμός με βεβαιωμένο κρούσμα χωρίς μέτρα προστασίας για αρκετή ώρα και αρνητικά, πάνω από δύο rapid ή selfie, τότε υποχρεωτικά πρέπει να διενεργείται μοριακό τεστ pcr.
- η δειγματοληψία μοριακού τεστ στο νοσοκομείο Λιβαδειάς σύμφωνα με τα καινούργια μέτρα του ΕΟΔΥ ΔΕΝ γίνεται σε ανεμβολίασταστους που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, αυτοί πρέπει να διενεργούν τα μοριακά τεστ σε ιδιωτικές δομές πληρώνοντας το ανάλογο ποσό 50 -70 €. Τιμωρητικό μέτρο προκειμένου αυτοί να εμβολιαστούν που άργησε να ληφθεί.
- όσοι ανεμβολίαστοι παρουσιάζουν πραγματικά όμως συμπτώματα φυσικά εξετάζονται και φυσικά τούς διενεργείται μοριακό τεστ. Οι τελευταίοι πλέον είναι οι πολλοί περισσότεροι που συγκεντρώνονται έξω από τα επείγοντα λόγω της υπέρ μεταδοτικής μετάλλαξης όμικρον.
Δυστυχώς κάθε μέρα δημιουργούνται εντάσεις και διαπληκτισμοί ενώ διατυπώνονται διαμαρτυρίες για ευπαθείς ανθρώπους που προσέρχονται για διενέργεια μοριακού τεστ και αργούν να εξυπηρετηθούν. Προσπαθούμε στο μέτρο του εφικτού να απομονώσουμε αυτούς τους ανθρώπους και κατά προτεραιότητα να τους διενεργήσουμε το τεστ. Πάρα πολλοί ανεμβολίαστοι μάς λένε εμφανώς ψέματα ότι έχουν συμπτώματα ή ότι ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Τα συμπτώματα τις περισσότερες φορές δεν επιβεβαιώνονται και δεν μπορούν να αποδειχθούν με την κλινική εξέταση, επίσης δεν υπάρχει χρόνος ο οποίος πιέζει ασφυκτικά για τη λήψη των τεστ ώστε αυτά να μεταφερθούν υπηρεσιακά στην Αθήνα στο εθνικό κέντρο αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).
Σε γνώση μας ότι παραπλανούν προχωράμε στη διενέργεια του τεστ, το να διαμαρτύρονται όμως για τον συνωστισμό που οι ίδιοι προκαλούν ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στον συγκεκριμένο χώρο ξεπερνά κάθε όριο ανοχής και προκαλεί μέγιστη αγανάκτηση.
Τελικά παίρνουμε σε ΟΛΟΥΣ τεστ,αρκεί να έχουν προσέλθει εγκαίρως, για πόσο καιρό αυτό θα μπορεί να συμβαίνει κανείς δεν το ξέρει. Αυτό που μας ενδιαφέρει πάντως δεν είναι η αθρόα προσέλευση πολιτών που δεν δικαιούνται να κάνουν το τεστ αλλά οι ήρεμες συνθήκες που αυτό πρέπει να πραγματοποιείται. Η συγκέντρωση πολιτών έξω από το χώρο των επειγόντων περιστατικών δεν πρέπει να αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία του ιού να επιτεθεί σε αυτούς.
Βλέπετε πλέον όλοι τις τεράστιες ουρές που δημιουργούνται στα φαρμακεία, τις περισσότερες φορές τις δημιουργούν ανεμβολίαστοι ή ανασφαλείς που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Δείξτε υπομονή όταν αναμένετε τη σειρά σας, υπακούστε στις οδηγίες που σας υπαγορεύονται από αυτούς που εμπλέκονται στη διαδικασία, καταθέστε το ΑΜΚΑ σας εγκαίρως στο κουβούκλιο διαλογής έξω από τα επείγοντα προκειμένου να συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά το παραπεμπτικό και προσέλθετε σχετικά νωρίς και όχι αργότερα από τις 9:00. Μετά τις 9:00 η συνταγογράφηση των ηλεκτρονικών παραπεμπτικών καθίσταται λίαν δυσχερής διότι συνταγογραφούν πολλοί συνάδελφοι σε πολλές υγειονομικές δομές της χώρας και το σύστημα αδυνατεί να τους εξυπηρετήσει αργοπορώντας πάρα πολύ στην έκδοση των παραπεμπτικών. Η ώρα αιχμής τελειώνει μετά τις 11.00 αλλά τότε εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε τεστ γιατί το αυτοκίνητο που θα τα μεταφέρει έχει ήδη φύγει από τις 10.00.
Σημαντική παρατήρηση λίαν ενθαρρυντική κι ελπιδοφόρα, έρχονται πάρα πολλά νεαρά άτομα τα οποία επιδεικνύουν υποδειγματικό σεβασμό στο έργο μας και από ερωτήσεις που γίνονται είναι και ενημερωμένοι σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια