Ticker

6/recent/ticker-posts

Ιδρυμα θα υπερασπίζεται νέους από κάθε μορφής βία

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Οι φίλοι μου με λέγαν πρίγκιπα», γράφει το ποίημα πάνω στον τάφο του. Το παιδικό χαμόγελό του που «εντελώς αναίτια έσβησε από τις σφαίρες αμετανόητων δολοφόνων» γίνεται τώρα σύμβολο και σημείο αναφοράς για την υπεράσπιση των νέων από κάθε μορφής βία. Κυρίως όμως, από την παράνομη αστυνομική βία καθώς και τη συγκάλυψη αυτής. 
Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία, η οικογένειά του προχωράει στη σύσταση ενός ιδρύματος που φέρει το όνομά του και θα στέκεται στο πλευρό όσων έχουν πέσει θύματα βίας, αυθαιρεσίας, εκμετάλλευσης και κατάχρησης εξουσίας από αστυνομικά όργανα. 
Πρόκειται για το Ιδρυμα Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Δικαιώστε με. Πείτε για μένα», συνεχίζει το σκαλισμένο ποίημα. «Αυτό θα είναι ίσως η μόνη παρηγοριά της οικογένειας.
 Οτι η θυσία του παιδιού της δεν πήγε χαμένη», λέει ο Αντρέας Κωνσταντίνου από το στενό οικογενειακό περιβάλλον του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου για το Ιδρυμα. «Είναι όμως και η ανταπόδοση». Λέξη που επαναλαμβάνει διαρκώς. 
 Η ανταπόδοση της οικογένειας στην αμέριστη συμπαράσταση εκατοντάδων ανώνυμων και επώνυμων ανθρώπων στη δύσκολη περίοδο που πέρασε. «Αυτό είναι που μας δίνει ελπίδες. Οτι η συμπαράσταση αυτή θα εκδηλωθεί και μέσω του ιδρύματος που δεν θα είναι δικό μας. Θα ανήκει στην ελληνική κοινωνία». 
 Στόχος η προστασία Σήμερα, «οποιαδήποτε απόφαση δικαστηρίου, οποιαδήποτε καταδίκη εγκλήματος με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την απώλεια της ζωής ενός αθώου παιδιού», παραδέχεται. «Για την οικογένεια όμως θα ήταν ανακούφιση ο άδικος χαμός του Αλέξανδρου να φέρει κάτι καινούργιο.
 Κάτι καλό για τη νεολαία αυτής της χώρας». Κάπως έτσι ξεκίνησαν και οι σκέψεις για τη δημιουργία του ιδρύματος. Οι αρχικοί σκοποί του Ιδρύματος Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου θυμίζουν τα γεγονότα, όπως αυτά εκτυλίχθηκαν από τις 6 Δεκεμβρίου του 2008 και μετέπειτα. 
Λήψη πρωτοβουλιών και κατάρτιση προτάσεων με στόχο την προστασία παιδιών και πολιτών από την παράνομη αστυνομική βία. Παρεμβάσεις για ενίσχυση της διαφάνειας στη δράση της αστυνομίας ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα συγκάλυψης, καθώς και πρωτοβουλίες για την προστασία της προσωπικότητας και μνήμης των θυμάτων σε περίπτωση σπίλωσης του προσώπου τους με σκοπό τον αποπροσανατολισμό από την αλήθεια. 
Επίσης, το ίδρυμα θα παρέχει νομική βοήθεια στα θύματα βίας ή στις οικογένειές τους. Το Ιδρυμα Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου θα είναι κοινωφελές και θα αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. 
Η οικογένεια θα είναι ο αρχικός χρηματοδότης, ενώ θα εξασφαλιστούν πόροι από την αστική αποζημίωση που θα ζητήσουν από τα δικαστήρια. Παράλληλα με την πάσης φύσεως αρωγή σε θύματα αστυνομικής βίας, θα πραγματοποιεί δημόσιες παρεμβάσεις για τη βελτίωση του συστήματος νομικής, πειθαρχικής, ποινικής και αστικής λογοδοσίας, θα οργανώνει επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, θα πραγματοποιεί μελέτες και θα θεσμοθετήσει βραβεία για μαθητές, πρόσωπα ή φορείς που παρουσίασαν έργα συναφή με τους σκοπούς του ιδρύματος.
Είκοσι χρόνια πριν, 6 Δεκεμβρίου πάλι, κάποιος που επίσης τον λέγαν Πρίγκιπα, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, έφευγε από τη ζωή. Πρόλαβε όμως να τραγουδήσει τους στίχους «υπερασπίσου το παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα». Πηγή:Enet.".

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια