Ticker

6/recent/ticker-posts

Ανακύκλωση Αρδευση και εμπλουτισμός υπόγειων υδροφορέων με «καθαρά» λύματα

Η επαναχρησιμοποίηση 
επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων προωθείται με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη και των συναρμόδιων υπουργών Εσωτερικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Ι. Ραγκούση, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Α. Λοβέρδος, Κ. Σκανδαλίδης.Με την ΚΥΑ προσδιορίζονται οι δυνατότητες επανάχρησης που περιλαμβάνουν γεωργική χρήση (άρδευση), τροφοδότηση υπόγειων υδροφορέων, αστική και βιομηχανική χρήση. 
H επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων για αστικές και περιαστικές δραστηριότητες αναφέρεται κυρίως στο αστικό και περιαστικό πράσινο, τις δασικές εκτάσεις, την αναψυχή, την αποκατάσταση φυσικού περιβάλλοντος, την πυρόσβεση και τον καθαρισμό οδών.  
Εξαιρούνται χρήσεις των επεξεργασμένων λυμάτων για πόση, κολύμβηση (πισίνες) και οικιακές δραστηριότητες. 
Η ασφαλής αξιοποίηση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων, μέσω διαφόρων μορφών επαναχρησιμοποίησης, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη λειψυδρία και την ξηρασία καθώς και από την υφαλμύρινση των υπόγειων υδροφορέων ορισμένων περιοχών της χώρας. 
Ωστόσο η επαναχρησιμοποίηση λυμάτων απαιτεί έναν ολοκληρωμένο και ορθολογικό σχεδιασμό ο οποίος θα αποκλείει ενδεχόμενους κινδύνους. 
Γι΄ αυτό καθορίζονται οι ειδικοί όροι (όρια μικροβιολογικών και χημικών παραμέτρων, ελάχιστη απαιτούμενη επεξεργασία) για κάθε περίπτωση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια