Ticker

6/recent/ticker-posts

Τα δημόσια έργα στην κληρωτίδα

diavgeia.gov.grΑπό κλήρωση θα περνούν σύντομα οι ενδιαφερόμενοι ανάδοχοι των «μικρών» δημόσιων έργων, ακόμη και όταν υπάρχει επείγουσα ανάγκη. Οπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο Δημήτρης Ρέππας, καταργείται το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων που ισχύει σήμερα. 
Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, ο ανάδοχος θα προκύπτει από δημόσια κλήρωση των ενδιαφερομένων που, σύμφωνα με τους φακέλους που έχουν καταθέσει, πληρούν τις προϋποθέσεις.
Ταυτόχρονα, θεσπίζεται άλλη μια ανεξάρτητη αρχή, η «Αρχή Ελέγχου Μελετών και Εργων» με έδρα την Αθήνα και δύο περιφερειακές υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
Η Αρχή θα παρακολουθεί τις διαδικασίες από την έναρξη του διαγωνισμού έως την παραλαβή του έργου, ενώ εύλογα προκύπτει το ερώτημα γιατί δεν αναλαμβάνει και τα «μικρά έργα», τα οποία μπαίνουν σε κληρωτίδα... 
Η ίδια επιτροπή θα ελέγχει και τις ενστάσεις που τυχόν θα προκύπτουν. Ακόμη μία καινοτομία είναι το ότι θα εξασφαλίζονται πρώτα οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις, θα γίνονται οι απαλλοτριώσεις και θα εκτελούνται οι πρόδρομες εργασίες που θα ανατίθενται με ξεχωριστό διαγωνισμό. Ο εργολάβος θα αναλαμβάνει δηλαδή το έργο ώριμο. 
Για έργα άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ η επιλογή του αναδόχου θα γίνεται με βάση την έκπτωση στον προϋπολογισμό και στο χρόνο εκτέλεσης του έργου, καθώς και το χρονικό διάστημα στο οποίο θα αποκαθιστά τις όποιες κακοτεχνίες χωρίς να ζητά αμοιβή από το Δημόσιο. «Στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε παθογένειες που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο παρελθόν και έχουν προκαλέσει συζητήσεις για τον τρόπο ανάθεσης», τόνισε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νομοσχεδίου. 
Οι διατάξεις τίθενται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, που θα διαρκέσει έως και ένα μήνα, ενώ το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την άνοιξη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια