Ticker

6/recent/ticker-posts

Μ. Γλέζος: Η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει από τη Γερμανία και εκείνη οφείλει να πληρώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολεμικών Αποζημιώσεων Μανώλης Γλέζος και ο ιστορικός του Πάντειου πανεπιστημίου Μιχάλης Λυμπεράτος ήταν οι ομιλητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε την Δευτέρα το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο της Κρύας στη Λιβαδειά το Εργατικό Κέντρο με θέμα «Γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις και μνημόνιο». 
Θετική χαρακτήρισε ο κ. Γλέζος την απόφαση να παραστεί η ελληνική κυβέρνηση στην Χάγη για την υπόθεση της μαρτυρικής πόλης του Διστόμου ωστόσο τόνισε ότι για να έχει η ενέργεια αυτή ουσιαστικό χαρακτήρα αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας.
«Πρέπει να παρίσταται όχι μόνο ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός Εξωτερικών αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να αποδείξει δεν λέμε λόγια του αέρα και ότι εμείς είμαστε εκείνοι που πρέπει να υπερασπιστούμε τα θύματα του Διστόμου», τόνισε χαρακτηριστικά. 
Σύμφωνα με την άποψη του Μανώλη Γλέζου η λύση του προβλήματος δεν είναι νομική αλλά πολιτική.«Πρέπει να αλλάξουν απόψεις οι Ελληνικές κυβερνήσεις και να διεκδικήσουν αυτά που μας οφείλει η Γερμανία τα οποία είναι σημαντικότατα. Έτσι θα αντιμετωπιστεί και το θέμα του Διστόμου και όλων των θυμάτων της κατοχής αλλά μπορεί να λυθεί και το θέμα του προϋπολογισμού διότι τα ποσά είναι τεράστια», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γλέζος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε οι οφειλές της Γερμανίας σήμερα προς την Ελλάδα είναι το ποσό που επιδίκασε η διασυμμαχική επιτροπή στο Παρίσι το 1946 που ανέρχεται σε 7,1 δις δολάρια αγοραστικής αξίας του 1938 που σημαίνει 108 δις ευρώ χωρίς του τόκους, με τους τόκους το ποσό ανέρχεται στο 1 τρις. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και το αναγκαστικό δάνειο ύψους 54 δις δολαρίων αγοραστικής αξίας 1938.Έτσι το ποσό φτάνει στα 162 δις εκατομμύρια. 
Το θέμα όμως όπως υποστήριξε ο Μανώλης Γλέζος δεν είναι λογιστικό. «Υπάρχει – είπε – το ουσιαστικό που είναι με ποιο δικαίωμα αυτοεξαιρείται η Γερμανία και δεν πληρώνει όταν για παράδειγμα οι Βούλγαροι και οι Ιταλοί πλήρωσαν αυτά που τους είχαν επιδικαστεί».Και συνέχισε: «Το άλλο θέμα είναι με ποιο δικαίωμα μέχρι σήμερα οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν τα διεκδικούν. 
Όταν τους θέτουμε το ζήτημα λένε ότι δεν έχουμε παραιτηθεί από εκείνα που δικαιούμαστε. Το δεν έχουμε παραιτηθεί είναι μια κουβέντα. 
Το σημαντικό είναι τι ενέργειες κάνεις για να διεκδικήσεις τις οφειλές αυτές».Παράλληλα έκανε λόγο για αδιαλλαξία της Γερμανίας λέγοντας ότι αυτό αποδεικνύεται ότι χωρίς καμία δικαιολογία η Γερμανία δεν επιστρέφει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που πήρε από την Ελλάδα και οι οποίοι είναι λεπτομερώς καταγεγραμμένοι. 
Όσον αφορά το άλλο θέμα της συζήτησης που αναπτύχθηκε στην εκδήλωση δηλαδή το μνημόνιο στις δηλώσεις του ήταν λακωνικός. «Το πρώτο είναι να κατανοήσουμε τη σημαίνει μνημόνιο, το δεύτερο είναι αν έπρεπε να φτάσουμε στο μνημόνιο και το τρίτο είναι υπάρχει λύση», είπε και κατέληξε με νόημα: «Λύση υπάρχει και μάλιστα όχι μία, λύσεις λοιπόν υπάρχουν πολλές».
Tabloid.gr -STAR Λαμίας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια