Ticker

6/recent/ticker-posts

H αλλαγή ονόματος αφετηρία για στόχους ζωής όλων των πολιτών;

Με αφορμή την σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την μετονομασία του Δήμου σε Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιών, από πολλές πλευρές επισημαίνεται ότι: 
Επειδή οι Θεσπιές, όπως και τα περισσότερα χωριά του νέου Δήμου μας, βρίσκονται σε μια φθίνουσα πορεία μαρασμού και υπανάπτυξης. 
Επειδή, έτσι και αλλιώς οι ασκούμενες πολιτικές απαξιώνουν την αγροτική παραγωγική βάση των Θεσπιών, καταστρέφουν την πολιτιστική-ιστορική ταυτότητα, υποβαθμίζουν το περιβάλλον, σπάνε τον κοινωνικό ιστό και θέτουν εκβιαστικά διλήμματα στους νέους. 
Επειδή η Καλλικρατική μνημονιακή εκδοχή του νέου Δήμου, όπως και η Καποδιστριακή, δεν θα προσφέρουν τίποτα στους δημότες αλλά αντιθέτως θα συσσωρεύουν νέα μεγαλύτερα προβλήματα. 
Γι αυτό η αλλαγή ενός ονόματος δεν σημαίνει οτι αυτόματα δίνονται λύσεις. 
Αν η αλλαγή του ονόματος συνδυαστεί με την πρωτογενή και δευτερογενή ανάπτυξη στις Θεσπιές, με την παραγωγή-επωνυμοποίηση-τυποποίηση ποιοτικών και βιολογικών προϊόντων, την διάσωση και καλλιέργεια των παραδοσιακών σπόρων και φυτών, την απαλλαγή των αγροτών από τα κερδοφόρα για τις βιομηχανίες αλλά πολυδάπανα και επικίνδυνα για τους παραγωγούς και καταναλωτές μεταλλαγμένα, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. 
Αν η αλλαγή του ονόματος συνδυαστεί με την δημιουργία αποχετευτικών δικτύων και βιολογικού καθαρισμού των ακαθάρτων σε όλα τα χωριά γύρω από τον κάμπο των Θεσπιών, με την εξοικονόμηση υδάτων και τον εκσυγχρονισμό των πολυδάπανων και ενεργοβόρων συστημάτων άρδευσης. 
Αν η αλλαγή του ονόματος συνδυαστεί με την διάσωση της πολιτιστικής-ιστορικής αρχαίας, βυζαντινής και νεότερης ταυτότητας των Θεσπιών, με την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. 
Αν η αλλαγή του ονόματος συνδυαστεί με μια νέα οργάνωση εθελοντικής κοινωνικής δράσης με ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ όλων των δημοτών και των θεσμικών Δημοτικών οργάνων. 
Τότε αυτή η αλλαγή δεν θα επισκιάσει την πραγματική κατάσταση και τις αιτίες που την έχουν δημιουργήσει αλλά θα αποτελέσει μια αφετηρία για την ανάταση και την κατάκτηση των στόχων ζωής που ανήκουν σε όλους τους πολίτες.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Συγχαρητήρια στο Θεσπιακά Blog για το περιεχόμενο και την ουσία του άρθρου.
    http://thespiaka.blogspot.com/

    Εν Όψει Αλίαρτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή