Ticker

6/recent/ticker-posts

ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ:Στο μέλλον θα δούμε πιο πολλές (φιλικές) τουρκικές σημαίες στο Αιγαίο

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ
Πρόγευμα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρέθεσε σήμερα το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμ. Νταβούτογλου, σε στελέχη, ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης, -εφημερίδες και τηλεόραση- λίγο πριν αναχωρήσει για την επίσκεψή του στη Θράκη. 
Ο Τούρκος, υπουργός των Εξωτερικών, σε μια συνάντηση, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένας μακρύς μονόλογος –δέχθηκε ελάχιστες ερωτήσεις και απάντησε με το γνωστό μειλίχιο αλλά απόλυτο τρόπο του, αναφορικά με το δικό του δόγμα νεοθωμανικής πολιτικής- , είπε πολλά, χωρίς στην ουσία να πει τίποτε καινούριο, ή τέλος πάντων τίποτε, που να δείχνει ότι η χώρα του, αλλάζει κατ’ ελάχιστον την πολιτική της έναντι της Ελλάδος. 
Το ενδιαφέρον είναι ότι Ελλάδα και Τουρκία, υπέγραψαν 24 νέες οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες και ότι κατά δήλωσή του, οι διερευνητικές επαφές που συνεχίζονται εδώ και 25 χρόνια «πάνε καλά, καθώς και οι δύο χώρες, είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν στη λύση των προβλημάτων.
Ο κος Νταβούτογλου, σε ερώτηση για το πώς συμβαδίζουν οι καλές σχέσεις, με τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, είχε να αντιπαραθέσει τα δικά του στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, πραγματοποίησαν το τελευταίο 10άμηνο, 2.480 εξόδους στο Αιγαίο, ενώ τα ελληνικά …12.186. Άρα, ποιος προκαλεί και ποιος παραβιάζει; Τόνισε, ότι η Τουρκία, είναι μια μεγάλη ηπειρωτική χώρα με τεράστια ακτογραμμή στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, συνεπώς, δεν μπορεί να αποκλειστεί από την έξοδό της σ’ αυτό και με πολύ πονηρό τρόπο συμπλήρωσε, ότι στο μέλλον θα δούμε «πολύ περισσότερες τουρκικές φιλικές σημαίες» στο Αρχιπέλαγος.
Η «ιδιαιτερότητα» του Αιγαίου είναι άλλωστε, αυτή, που κατά τον Τούρκο υπουργό, επιβάλλει ένα ιδιαίτερο καθεστώς, στο οποίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί το Δίκαιο της Θάλασσας, ή να συμφωνηθούν οι ΑΟΖ των δύο χωρών. (Λεπτομέρεια που ο κος Νταβούτογλου επιλέγει να ξεχνά: Παρότι η Τουρκία, δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας (1982), επιλέγει όπου την συμφέρει να το εφαρμόσει και όχι μόνο αυτό αλλά να ρυθμίσει και την ΑΟΖ. 
Στη Μαύρη Θάλασσα, έχει ήδη συμφωνήσει με τη Βουλγαρία, Τουμάνι και Ρωσία, τον καθορισμό ΑΟΖ, με βάση την αρχή της μέσης γραμμής.). 
Κατά τα λοιπά, ουδέν νεώτερον : 
Οι πάγιες τετριμμένες θέσεις περί του casus belli (το οποίο όταν οι δύο χώρες λύσουν τα προβλήματά τους, όπως τόνισε, αρκεί μια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για να αρθεί) καμία λέξη, για τους λόγους των τεράστιων εξοπλιστικών επιθετικών προγραμμάτων, όπως τα 129 επιθετικά ελικόπτερα, οι γέφυρες στον Έβρο, ή την ενίσχυση των μεταγωγικών ελικοπτέρων στην στρατιά του Αιγαίου., ή ακόμη τη ναυτική βάση στην Αλβανία. Επίσκεψη στη Θράκη Επίσκεψη στη Θράκη πραγματοποιεί από το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. 
Ο κ. Νταβούτογλου έφτασε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι, με αεροσκάφος, στην Αλεξανδρούπολη και από κει κατευθύνθηκε προς την Κομοτηνή, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της Πολιτείας, αλλά και με παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στη Ξάνθη και από εκεί στο χωριό Εχίνος, στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, ενώ θα διανυκτερεύσει στην Καβάλα. Η ιδιωτική επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου θα ολοκληρωθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη, όπου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επισκεφτεί το Τουρκικό Προξενείο, θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, και θα πραγματοποιήσει περίπατο στην πόλη. Αργά το απόγευμα, αναμένεται να επιστρέψει στην Τουρκία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια