Ticker

6/recent/ticker-posts

Ανακύκλωση λαμπτήρων

Γράφει η Κατερίνα Βαϊμάκη 
Έχετε σκεφτεί ότι οι λάμπες και τα φωτιστικά μπορούν να ανακυκλωθούν; 
Η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην ανακύκλωση λαμπτήρων και φωτιστικών αποβλήτων ανάμεσα στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης. 
Ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης των εν λόγω αποβλήτων έχουν τοποθετηθεί έξω από καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και σούπερ μάρκετ, περιμένοντας να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες… 
Γιατί ανακυκλώνουμε;
Με την κατάργηση των λαμπτήρων πυράκτωσης, όλο και περισσότεροι περιέχουν υδράργυρο. Ο υδράργυρος επιβαρύνει δραματικά το οικοσύστημα, μολύνοντας όλη τη ζωική και τροφική αλυσίδα. Γι’ αυτό το λόγο οι λαμπτήρες πρέπει να ανακυκλώνονται με τις κατάλληλες διαδικασίες. 
Ο τρόπος
Οι λαμπτήρες, όπως και τα φωτιστικά μπορούν να ανακυκλωθούν, χωρίς ιδιαίτερο κόπο από μας. Μπορούμε να συλλέξουμε τους καμένους λαμπτήρες και τα φωτιστικά και να τα απορρίψουμε στα ειδικά σημεία συλλογής, ώστε να μπορέσουν να επαναχρησιμοποιηθούν. Οι λαμπτήρες πρέπει να τοποθετούνται στους ειδικούς κάδους με προσοχή για να μη σπάσουν και χωρίς τη συσκευασία τους. Οι ευθύγραμμοι λαμπτήρες τοποθετούνται ξεχωριστά στο πίσω μέρος του ειδικού κάδου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους λαμπτήρες με υδράργυρο καθώς τυχόν σπάσιμό τους απελευθερώνει υδράργυρο στο περιβάλλον.
Τι μπορούμε να ανακυκλώσουμε;
Τα ανακυκλώσιμα είδη είναι τα φωτιστικά και οποιοσδήποτε άλλος φωτιστικός εξοπλισμός και εξοπλισμός προβολής ή ελέγχου του φωτός. Οι ευθείς λαμπτήρες φθορισμού, οι λαμπτήρες εκκενώσεως υψηλής πιέσεως, συμπεριλαμβανομένων των λαμπτήρων νατρίου, υδραργύρου και οι λαμπτήρες φθορισμού μικρών διαστάσεων χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής καθώς περιέχουν υδράργυρο και πρέπει να μπουν σε ειδικό κάδο. Δε συλλέγονται οι λαμπτήρες πυρακτώσεως και αλογόνου.
Σημεία ανακύκλωσης
Η ανακύκλωση των αποβλήτων των λαμπτήρων οικιακής προέλευσης γίνεται σε επιλεγμένα σημεία συλλογής όπως : σημεία συλλογής συμβεβλημένων δήμων, εξειδικευμένα και μη καταστήματα πώλησης λαμπτήρων, καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού ή και σε επιλεγμένα super market. Επίσης η συλλογή των αποβλήτων λαμπτήρων μπορεί να γίνει από μη οικιακούς χρήστες όπως: τους εγγεγραμμένους στο συλλογικό σύστημα παραγωγούς λαμπτήρων, τις εργοληπτικές εταιρείες ιδιωτικών και δημοσίων έργων, που ασχολούνται με ανακαινίσεις κτηρίων και αντικατάσταση φωτιστικών ειδών γενικότερα και τέλος τους μεγάλους τελικούς χρήστες του ιδιωτικού, δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. 
Η εταιρεία Ανακύκλωσης συσκευών, αναλαμβάνει άμεσα και δωρεάν να συλλέξει από ιδιώτες μεγάλης κλίμακας, δηλαδή ηλεκτρολόγους, εμπόρους και επιχειρήσεις, με μοναδικό όρο η ποσότητα των λαμπτήρων να είναι περίπου 200 στον αριθμό ή 100 κιλά βάρος μικτό φορτίο (λαμπτήρες και φωτιστικά). 
Βασικές προϋποθέσεις είναι να τοποθετούνται ξεχωριστά τα φωτιστικά από τους λαμπτήρες, να έχουν απαλλαχθεί από τη συσκευασία τους και να μην είναι σπασμένοι. Περισσότερες και πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για τα σημεία συλλογής μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη ιστοσελίδα: http://www.fotokiklosi.gr/default.aspx 
Υλικά που ανακτώνται από την ανακύκλωση
Τα υλικά που προκύπτουν από την επεξεργασία των λαμπτήρων είναι το γυαλί, μέταλλα, υδράργυρος και σκόνες φθορισμού. Η ποσότητα γυαλιού χρησιμοποιείται για την κατασκευή καινούργιων λαμπτήρων. Το ανακυκλωμένο γυαλί μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις υαλοποιίες αντί της άμμου με αποτέλεσμα τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, καθώς το ανακυκλωμένο γυαλί ρευστοποιείται πιο εύκολα από την άμμο και την εξόρυξη λιγότερων φυσικών πρώτων υλών. 
Τα μέταλλα ανακυκλώνονται πλήρως στη βιομηχανία μετάλλων. Ο υδράργυρος ανακτάται, καθαρίζεται πλήρως και στη συνέχεια χρησιμοποιείται ξανά. 
Τέλος, οι σκόνες φθορισμού, εξουδετερώνονται και στη συνέχεια θάβονται σε ειδικούς χώρους υγειονομικής ταφής, χωρίς επιβάρυνση για το περιβάλλον. 
Η Επεξεργασία των αποβλήτων λαμπτήρων γίνεται σε εγκαταστάσεις του εξωτερικού, στο Βέλγιο και τη Γερμανία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια