Ticker

6/recent/ticker-posts

Η ομιλία του Δημάρχου κου Ντασιώτη Γεωργίου στην τελετή ανακήρυξης του Αρχιεπισκόπου ως επίτιμου δημότη Αλιάρτου


Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κύριε Ιερώνυμε,

Σεβασμιώτατε  Μητροπολίτη   Θηβών και Λεβαδείας κύριε Γεώργιε,

Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των αρχών

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

Με πολλή χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας, στην καρδιά..της..Βοιωτίας.Στην…Αλίαρτο

Μακαριώτατε,

      Οι κάτοικοι του Δήμου μας, όπως και όλοι οι Βοιωτοί, θυμούνται με νοσταλγία τα χρόνια που, ως Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, κοσμούσατε την τοπική μας εκκλησία και την καθιστούσατε σημείο αναφοράς στον ορθόδοξο κόσμο.
      Έργο τεράστιο, που με εξαιρετικό τρόπο το συνεχίζει, στην Βοιωτία, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας  κ. Γεώργιος ,αλλά και εσείς, από την θέση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, σε όλη την Eλλαδική Εκκλησία.

       Η πορεία σας είναι, πολύπλευρη. Με σεμνότητα δώσατε το στίγμα σας.
       Παρουσιάζοντας αξιόλογο επιστημονικό, θεολογικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο, υπηρετήσατε   την Εκκλησία από πολλά λειτουργήματα τα οποία ποτέ δεν εκλάβατε   ως αξιώματα.
      Oι περιβαλλοντικές   και  κοινωνικές σας ευαισθησίες, αλλά και ο ανατρεπτικός σας λόγος, που με αφοπλιστική ηρεμία διατυπώνεται, επαναφέρουν την εκκλησία, στην πατερική της λάμψη.
     Τα λόγια σας στο πρόσφατο πασχαλινό μήνυμά σας ,το αποδεικνύουν: Είπατε,μεταξύ άλλων, «…. Ζούμε σε ένα κόσμο που έχει ξεπέσει από αυτό που ήταν όταν πλάστηκε.  Σε ένα κόσμο όπου κυριαρχεί το οργανωμένο ψέμα.  Σε μια κοινωνία όπου δεσπόζει η εξωραϊσμένη υποκρισία, ο φίλαυτος ατομικισμός και η υποδούλωση στον φθοροποιό υπερκαταναλωτισμό.  Μια κοινωνία όπου η απληστία και ο εγωκεντρισμός έγιναν πολιτισμικά χαρακτηριστικά».
και τονίσατε πως:
    «Σε αυτές τις περιπτώσεις η Εκκλησία έχει χρέος να καλεί το λαό του Θεού σε εγρήγορση και αντίσταση εναντίον κάθε είδους φθοράς, ευτελισμού του ανθρωπίνου προσώπου και απαξιώσεως των ουσιωδών του κοινού βίου».

      Στην απόλυτα ισοπεδωτική εποχή μας, θεωρώ πως τούτα τα λόγια, τα οποία ταυτίζονται και με αντίστοιχο τρόπο ζωής, όπως συμβαίνει στο πρόσωπό σας, αποτελούν ύψιστη πράξη αντίστασης.

Μακαριώτατε.

       Ο τόπος μας και ο λαός μας βιώνουν μια απίστευτη κρίση, το μέγεθος της οποίας έχει επικεντρωθεί, κακώς κατά την γνώμη μου ,μόνο στην κακή κατάσταση της οικονομίας.
       Λέω κακώς γιατί αγγίζει, πλέον, τα όρια της παράνοιας ο καθημερινός βομβαρδισμός μας με όλα αυτά, γεγονός που πέραν των άλλων συνεπειών, τσακίζει ψυχολογικά τον  πολίτη, που αισθάνεται γύρω του, τα πάντα να καταρρέουν.
      Όμως, είναι η κρίση μόνο οικονομική;
      Το…μόνο..πρόβλημα..δηλαδή,είναι κάποιοι οικονομικοί δείκτες, που δεν αρέσουν στους  διεθνείς οίκους αξιολόγησης της οικονομίας;
      Και αν υποθέσουμε ότι, με κάποιον τρόπο αυτούς τους αριθμούς τους διορθώσουμε, τότε η κρίση θα τελειώσει;
      Δείχνουμε, αν το πιστεύουμε αυτό, ότι δεν έχουμε κατανοήσει το μέγεθός της. Πως αγνοούμε ότι χάσαμε αξίες και ιδανικά,  Οτι ο αλτρουισμός μας τείνει να γίνει είδος εν ανεπαρκεία, πως θεοποιήσαμε τον άνομο πλούτο και κάναμε την αδικία ιδεολογία της κοινωνίας μας.
      Να γιατί είναι σπουδαίος ο λόγος σας –και τον επικαλούμαι ξανά-στο μήνυμά σας πως:
    «Πάσχα Σημαίνει ότι είναι καιρός να αναζητήσουμε τρόπους πνευματικής αφύπνισης και καλλιέργειας που θα μας θωρακίσουν απέναντι στην καταλυτική δύναμη της παρακμής».
     Έχουμε χρέος ,Μακαριότατε, από όποια θέση ευθύνης έχει ο καθένας μας, να μην αφήσουμε την απελπισία να κυριαρχήσει και να μας κατακυριεύσει.
     Θα είναι τραγικό και πιθανόν μη αναστρέψιμο, αν επιτρέψουμε να επικρατήσει και να εδραιωθεί ο φόβος και η ανασφάλεια στον περήφανο λαό μας.
      Κι αν το τίμημα για να μη γίνει αυτό, είναι να δώσει η εκκλησία ακόμη και τα καντήλια της ,όπως σοφά έχετε πει, να το κάνει και τώρα όπως τότε.

      Σήμερα με αισθήματα σεβασμού και υπερηφάνειας, σύσσωμος ο λαός του Δήμου Αλιάρτου .,.σας.. υποδέχεται.
      Σας υποδεχόμαστε ως τον πνευματικό ηγέτη, που το προσωπικό του παράδειγμα είναι τρόπος διδασκαλίας και αναδεικνύει σπουδαία και σπάνια χαρίσματα όπως την σεμνότητα, τη σύνεση και την ταπεινοφροσύνη.
      Σας υποδεχόμαστε ως τον Αρχιεπίσκοπο που με την σπουδαία και αθόρυβη κοινωνική του προσφορά, βρίσκεται δίπλα στους απόρους, τους αναξιοπαθούντες,  μιας σκληρής κοινωνίας που ανέχεται  αποκλεισμούς  και  ανισότητες.
      Τέλος σας υποδεχόμαστε ως τον δικό μας άνθρωπο, τον επί πολλά χρόνια ποιμενάρχη, που μας κάνει υπερήφανους. Η πόλη δε της Αλιάρτου είναι ιδιαίτερα ευτυχής που την επιλέξατε προκειμένου να δημιουργήσετε τον  «ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ» που σήμερα θα εγκαινιάσετε.

Μακαριώτατε

       Ως Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Αλιάρτου, εκπροσωπώντας όλους τους κατοίκους, σας μεταφέρω την κοινή χαρά όλων μας για την εδώ παρουσία….σας.
     
Σας υποδεχόμαστε και σας παραδίδουμε με σεβασμό το χρυσό κλειδί της πόλης, ως αναγνώριση του τεράστιου και πολυδιάστατου έργου σας.
      Η πράξη μας αυτή, μόνο συμβολικό χαρακτήρα έχει. Διότι γνωρίζετε πως οι καρδιές μας είναι ήδη ανοικτές  σε ανθρώπους και λειτουργούς όπως εσείς, που αφιερώσατε την ζωή σας στην υπηρεσία της εικόνας του Θεού, δηλαδή…του..ανθρώπου.
      Είναι εξάλλου πολύ μεγάλη μας τιμή που, αποδεχτήκατε την ελάχιστη χειρονομία της αναγορεύσεώς σας σε επίτιμο δημότη Αλιάρτου, μια αναγνώριση που δεν σας χρειάζεται αλλά εμάς μας κάνει υπερήφανους και..απορρέει..εκ..βάθους..καρδίας  .


Καλώς ήρθατε, Μακαριώτατε

Χριστός Ανέστη

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ΌΣΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΚΕΡΙΑ ΑΝΑΒΟΝΤΕ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
    ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή