Ticker

6/recent/ticker-posts

Νέος επενδυτικός νόμος: Αρχίζουν τη Μ. Πέμπτη οι αιτήσεις

Τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων, στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου, οι οποίες θα μπορούν να κατατίθενται μέχρι τα τέλη Μαΐου, όπως έκανε την Τετάρτη, 13 Απριλίου, γνωστό ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μάλιστα, εντός εξαμήνου θα ολοκληρώνεται η διαδικασία επιλογής και έγκρισης κάθε επενδυτικού σχεδίου.

Με την πρώτη προκήρυξη του νέου επενδυτικού νόμου (α΄ εξάμηνο 2011) παρέχονται κίνητρα ύψους 800 εκατ. ευρώ με τη μορφή ενισχύσεων και 2,2 δισ. ευρώ με τη μορφή φοροαπαλλαγών για τη γενική επιχειρηματικότητα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνοχή. Στα μέσα του μήνα ξεκινά και η προκήρυξη των ειδικών καθεστώτων αναφορικά με την επιχειρηματικότητα των νέων, των clusters και των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων που θα υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ενεργοποιείται το νέο Εθνικό Ταμείο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ) που στόχο έχει τη στήριξη του επιχειρείν, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες, τις εξωστρεφείς και τις καινοτόμες επιχειρήσεις. 
Με την πρώτη προκήρυξη για την κατάθεση επενδυτικών σχεδίων και την ταυτόχρονη ενεργοποίηση του ΕΤΕΑΝ δίνεται η δυνατότητα στους επενδυτές να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια με κίνητρα όπως οι φοροαπαλλαγές, οι επιχορηγήσεις, η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και η ευνοϊκή τραπεζική δανειοδότηση μέσω του ΕΤΕΑΝ.

Στόχος

Ο υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι να δοθεί χρόνος στους υποψήφιους επενδυτές να προετοιμαστούν. Κάθε επενδυτής θα μπορεί να υποβάλει την αίτησή του ηλεκτρονικά και κατόπιν στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών μέχρι και την 31η Μαΐου. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά και τυπικά η λειτουργία των σχετικών Γραφείων, αρχικά από τις οδούς Κοραή και Κατεχάκη στην Αθήνα- σταδιακά θα συστηθούν Γραφεία σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, έχει καταβληθεί προσπάθεια ώστε να λειτουργήσει άμεσα η μονάδα της Θεσσαλονίκης, που θα βρίσκεται στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, η οποία θα υποδέχεται αιτήσεις από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Γραφείο υποδοχής επενδυτών θα υπάρχει και στην έδρα της κάθε περιφέρειας.
«Για την Ελλάδα, είναι μονόδρομος η ανάπτυξη. Όχι όμως η ανάπτυξη που μάθαμε για δεκαετίες. Όχι η ανάπτυξη της ευκολίας, της ασυδοσίας, της γραφειοκρατίας και του περιορισμένου κοινωνικού οφέλους. Όχι η ανάπτυξη της μαύρης οικονομίας και της υπερεργασίας, που παράγει βαρίδια τα οποία φορτώνεται η νέα γενιά», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, σχολιάζοντας το περιεχόμενο του νέου επενδυτικού νόμου.
Για τη δεύτερη προκήρυξη προβλέπονται επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για τη γενική επιχειρηματικότητα και την περιφερειακή συνοχή ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα ποσά επιχορηγήσεων και leasing για την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων για την τεχνολογική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνοχή που δεν θα απορροφηθούν στην πρώτη προκήρυξη μεταφέρονται στο β΄ εξάμηνο.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται και να υποβάλλουν από την επόμενη εβδομάδα τα επενδυτικά τους σχέδια στις ιστοσελίδες:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια