Ticker

6/recent/ticker-posts

Πανελλήνιες :Οι 7 φετινές αλλαγές

Επιστροφή στα θρανία από μεθαύριο, αλλά τυπικά, αφού οι πανελλήνιες εξετάσεις αρχίζουν στις 12 Μαΐου, νωρίτερα δηλαδή από κάθε άλλη χρονιά.
Εφέτος οι αλλαγές, που ανακοινώθηκαν την τελευταία στιγμή, επιβάλλουν μεγαλύτερη ψυχραιμία και περισσότερους υπολογισμούς από τους υποψήφιους.

1. Η πρώτη αλλαγή αφορά το σύστημα μετεγγραφών για τις ειδικές κατηγορίες, το οποίο δυσκολεύει τη μετακίνηση από την περιφέρεια στα κεντρικά ιδρύματα.
2. Οποιος δεν εισαχθεί εφέτος στη σχολή που επιθυμεί δεν μπορεί να το κάνει του χρόνου αφού καταργείται το ευεργετικό μέτρο του 10%, βάσει του οποίου ο υποψήφιος μπορούσε να κρατήσει τα μόριά του και να διεκδικήσει την επόμενη χρονιά την είσοδό του στη σχολή της αρεσκείας του.
3. Πρώτη φορά οι μαθητές που προέρχονται από εσπερινά λύκεια διαγωνίζονται το πρωί, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα επειδή τα περισσότερα παιδιά εργάζονται τις πρωινές ώρες.
4. Επίσης πρώτη φορά όσοι δεν ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές θα πάρουν το απολυτήριό τους από τις ενδοσχολικές εξετάσεις.
5. Εφέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή 116.410 υποψήφιοι. Οι εκπαιδευτικοί εφιστούν προσοχή στα μαθήματα βαρύτητας και στη διατύπωση ή στην εκτέλεση απλών μαθηματικών πράξεων. Σύμφωνα με τον μαθηματικό-ερευνητή Στρ. Στρατηγάκης, ένα λάθος στις πράξεις όσον αφορά στα θετικά μαθήματα ή μία ελλιπής διατύπωση μπορεί να φέρουν διαφορές μεγαλύτερες της μίας μονάδας. Η διαφορά αυτή μπορεί να μετρήσει, ανάλογα με τη βαρύτητα του μαθήματος, από 136 έως 266 μόρια.
6. Επίσης, στη διαδικασία υπολογισμού των μορίων γίνονται κάποιες στρογγυλοποιήσεις στο δεύτερο ψηφίο του γενικού βαθμού πρόσβασης. Μία μονάδα σε ένα μάθημα, όταν μάλιστα αυτό είναι αυξημένης βαρύτητας, μπορεί να επηρεάσει αρκετά τον μέσο όρο του υποψηφίου.
7. Τέλος, οι καθηγητές εφιστούν την προσοχή των υποψηφίων στις «ποινές» για όσους αντιγράφουν.
Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, αν ο υποψήφιος αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από το βιβλίο ή από σημειώσεις, ή από το «τετράδιο» άλλου εξεταζόμενου, απομακρύνεται από την αίθουσα και το γραπτό του μηδενίζεται. Το ίδιο ισχύει αν ο υποψήφιος θορυβεί ή δεν υπακούει στους επιτηρητές.
Enet
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια