Ticker

6/recent/ticker-posts

Ωτίτιδα: συμπτώματα και αντιμετώπιση

Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, που ταλαιπωρεί κυρίως παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, όλες τις εποχές του χρόνου.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα βασικότερα συμπτώματα είναι πόνος στο αυτί και πυρετός. Τα μικρά παιδιά, που δεν μπορούν να εκφραστούν, αγγίζουν το αυτί τους, κλαίνε συνεχώς, έχουν ανήσυχο ύπνο και ανορεξία. Ειδικότερα η μέση ωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει:

  • Πόνο στο αυτί
  • Πυρετό
  • Οξυθυμία
  • Μερική κώφωση (όταν η πάθηση δεν αντιμετωπίζεται άμεσα)
  • Έκκριμα από το αυτί, το οποίο μπορεί να σημαίνει ρήξη τυμπάνου
 
Γιατί τα παιδιά προσβάλλονται συχνότερα;
Τα παιδιά προσβάλλονται συχνότερα από ωτίτιδα, γιατί η ευσταχιανή σάλπιγγα (ένα μικρό αεροφόρο κανάλι, που ενώνει το μέσο αυτί με το ρινοφάρυγγα) είναι μικρή και, όταν προσβληθεί από ένα ιό ή βακτηρίδιο, η φλεγμονή που δημιουργείται την κλείνει τελείως, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί κανονικά.
Μαζεύεται τότε υγρό μέσα στο αυτί, όπου αναπτύσσονται εύκολα βακτηρίδια, που οδηγούν σε λοίμωξη και στη μέση ωτίτιδα. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, η ευσταχιανή σάλπιγγα γίνεται πιο φαρδιά, επιτρέποντας έτσι την ευκολότερη αποχέτευση του υγρού. Γι’ αυτό και η μέση ωτίτιδα προσβάλλει συχνότερα τα παιδιά ηλικίας έως 8 ετών. 
Η συχνότερη ωτίτιδα στα παιδιά είναι η μέση ωτίτιδα, όπου ο πόνος είναι έντονος, σε κάποιες περιπτώσεις τρέχει υγρό από το αυτί, ενώ σε κάποιες άλλες μπορεί να προκληθεί ρήξη τυμπάνου. Όταν οι λοιμώξεις του αυτιού είναι επαναλαμβανόμενες, υπάρχει κίνδυνος βλάβης του τυμπάνου και πρόκλησης βαρηκοΐας. Γι’ αυτό τα παιδιά που παρουσιάζουν συχνές ωτίτιδες χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και συνεχή παρακολούθηση από γιατρό.
Πως αντιμετωπίζεται;
Η μέση ωτίτιδα θεραπεύεται συνήθως με αντιβιοτικά. Το τύμπανο που έχει υποστεί ρήξη θεραπεύεται μέσα σε μια περίπου εβδομάδα. Σε μερικά παιδιά με χρόνιες λοιμώξεις μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση, ώστε να τοποθετηθεί ένα σωληνάκι, για να αποστραγγίζει τα υγρά του αυτιού. Το υγρό μπορεί να παραμείνει στο μέσο αυτί για τρεις μήνες μετά την προσβολή του από τη μέση ωτίτιδα. Επομένως, το παιδί σας μπορεί να συνεχίζει να παρουσιάζει μερική κώφωση. Είναι πολύ πιθανόν ο γιατρός να κάνει έλεγχο της ακοής του παιδιού σας, τρεις μήνες μετά την προσβολή του από την ωτίτιδα, για να βεβαιωθεί ότι η ακοή του έχει επανέλθει στο φυσιολογικό.
flowmagazine

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια