Ticker

6/recent/ticker-posts

Κωπαϊδα :Προβλήματα από τις πλημμύρες και αντιμετώπιση

Απάντηση στην ερώτηση της  Άριας Αγάτσα,σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν στην Κωπαϊδα από τις πλημμύρες, έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης.
Η απάντηση του Υπουργού έχει ως εξής:

Ερώτημα 1ο
             Με τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις δημιουργήθηκε μια μεγάλη πλημμυρική παροχή, η οποία ήταν αδύνατο να διοχετευθεί μέσω των κεντρικών αποστραγγιστικών διωρύγων στη λίμνη Υλίκη του Κωπαϊδικού πεδίου. Αυτό, είχε ως συνέπεια να πλημμυρίσουν εκτάσεις παραπλεύρως των διωρύγων. Η Δ/νση Αξιοποίησης Εγγειοβελτιωτικών Έργων & Μηχανικού Εξοπλισμού του ΥΠΑΑΤ, ύστερα από επικοινωνία με τον Οργανισμό Κωπαΐδας, που είναι ο υπεύθυνος φορέας διοίκησης, λειτουργίας και συντήρησης του αρδευτικού-στραγγιστικού έργου του Κωπαϊδικού πεδίου, ενημερώθηκε ότι έχουν αποστραγγιστεί πλέον, το 70% των πλημμυρισμένων εκτάσεων, με την επενέργεια κινητών αντλιών με καύσιμο το πετρέλαιο. Σε λίγες ημέρες πρόκειται να αποστραγγιστεί πλήρως η περιοχή χωρίς να υπάρχουν συνέπειες στη σπορά των καλλιεργειών.
             Σημειώνεται ότι, ο Οργανισμός Κωπαΐδας είχε πραγματοποιήσει τη φετινή χρονιά, πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, τις συνήθεις εργασίες συντήρησης του έργου.

Ερώτημα 2ο
Ο Οργανισμός Κωπαΐδας διαθέτει αντλίες με καύσιμο το πετρέλαιο, για την απάντληση ύδατος, όπως χρειάστηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και για τη διοχέτευση προς άρδευση ύδατος. Επίσης, διαθέτει μηχανήματα συντήρησης αγροτικής οδοποιίας (δύο τσάπες και δύο γκρέιτερ ) για τη συντήρηση των αγροτικών δρόμων, μετά το πέρας της απάντλησης των πλημμυρικών υδάτων.

Ερώτημα 3ο
             Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και η αρμόδια Δ/νση Αξιοποίησης Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Μηχανικού Εξοπλισμού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 414/76), μεριμνούν για θέματα που σχετίζονται με την εξασφάλιση πιστώσεων, που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών όπως είναι ζημιές από πλημμύρες ή άλλη αιτία που συνιστά ανωτέρα βία κ.λ.π., στα λειτουργούντα συλλογικά εγγειοβελτιωτικά έργα, από τις πιστώσεις που εγγράφονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕ 081) Κ.Α. 2003ΣΕ 08100000 και στον Τακτικό Προϋπολογισμό (Φ.29/110-Κ.Α.Ε. 2111
             Τα  ποσά που διατίθενται από το παραπάνω πρόγραμμα, είναι περιορισμένα και ικανά να καλύψουν μικρής έκτασης ζημιές από έκτακτες ανάγκες στα προαναφερθέντα εγγειοβελτιωτικά έργα των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και ΟΤΑ.
             Για τις ζημιές, που προκλήθηκαν στα εγγειοβελτιωτικά έργα, αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ, θα πρέπει:
α) να γίνει αναλυτική καταγραφή των προκληθεισών ζημιών και να υποβληθεί εγκεκριμένη μελέτη έργου αποκατάστασης ζημιών, στην περίπτωση που ζητηθεί χρηματοδότηση από το ΠΔΕ(ΣΑΕ 081)
β) να συνταχθεί τεχνική έκθεση, στην οποία να καταγράφεται ο απαιτούμενος προϋπολογισμός για την αποκατάσταση των ζημιών, στην περίπτωση που  ζητηθεί χρηματοδότηση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό (Φ.29/110-Κ.Α.Ε 2111), που θα υποβληθεί από την οικεία Περιφέρεια μαζί με το αίτημα για την οικονομική ενίσχυση.
             Διευκρινίζεται ότι, αν η εξασφάλιση πιστώσεων αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των ζημιών από πλημμύρες ή άλλη αιτία που συνιστά ανωτέρα βία κ.λ.π., τότε στο συγκεκριμένο κωδικό, μπορεί να ενταχθεί και το αίτημα της εκμίσθωσης μηχανημάτων.

Ερώτημα 4ο
             Για τις καλυπτόμενες από τον Ε.Λ.Γ.Α. ζημιές που προξενήθηκαν από τις πλημμύρες Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου 2011, (τελευταία αναγγελία 2/4), σε καλλιέργειες σιτηρών στον Κάμπο της Κωπαΐδας Νομού Βοιωτίας, διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις ζημιάς εκ μέρους των παραγωγών.
             Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων έχει , ήδη, αρχίσει. Στη συνέχεια και μετά την ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς.
 
                                                                                                                                     Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

                                                                                                                                Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια