Ticker

6/recent/ticker-posts

«Ανοιχτό» το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης

Ξεκίνησε – σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρών του ΥπΑΑΤ (www.agrotikianaptixi.gr) - η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τα Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης. Μετά από ένα μεγάλο ομολογουμένως διάστημα «δοκιμαστικής περιόδου εξοικείωσης των χρηστών», πλέον οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί ή μελετητές μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους κανονικά. Ωστόσο, υπενθυμίζουμε ότι και το προηγούμενο διάστημα της «δοκιμαστικής περιόδου» οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να εγγράφονται και να σώζουν τα στοιχεία τους ώστε όταν στο μέλλον ολοκλήρωναν την σύνταξη του φακέλου τους να προχωρούσαν στην αποστολή τους.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του ΑγροΤύπου από το ΥπΑΑΤ μέχρι στιγμής οι εγγραφές στο σύστημα - το οποίο έχει δημιουργηθεί από την Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων - έχουν ξεπεράσει τις 2.500.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποστολές φακέλων δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα. Η αποστολή των φακέλων γίνεται αφού έχει φτάσει κάποιος στο σημείο της ηλεκτρονικής οριστικοποίησης της αίτησης, έχει εκτυπώσει την αίτηση και μαζί με τα δικαιολογητικά την αποστέλλει στην υπηρεσία.

Εκτύπωση φακέλου

Αποτελεί γεγονός, ότι το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης, τους τελευταίους μήνες μονοπωλεί το ενδιαφέρον αγροτών και μελετητών. Κάτι το οποίο διαπιστώνουμε καθημερινά από την επικοινωνίας μας με ανθρώπους που ενδιαφέρονται να ενταχθούν. Πολλές είναι όμως και οι απορίες που εκφράζουν. Πρόσφατα γεωπόνοι μελετητές από τον Νομό Λέσβου ζήτησαν από τον ΑγροΤύπο να τους ενημερώσει μέσα από τα ρεπορτάζ που πραγματοποιεί για το θέμα: «αν θα εκτυπώνεται ο φυσικός φάκελος με την οριστική υποβολή ή αν θα χρειάζεται να τον δημιουργήσουμε εξαρχής εμείς». Σύμφωνα με όσα μας ανέφεραν από την Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ: «Θα τυπώνεται ο φυσικός φάκελος και ήδη υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης του φακέλου από την υποβολή».

Υπογραφή Σαχινίδη για αναπροσαρμογή της προκαταβολής στο 50%

Πολλά είναι όμως τα ερωτηματικά όσον αφορά την τελευταία ΚΥΑ που ακόμα περιμένει τις υπογραφές των συναρμόδιων υπουργείων. Η απάντηση που λάβαμε από την Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων επί του θέματος είναι: «Η τροποποίηση της ΚΥΑ έχει υπογραφεί από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς εκτός από τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Φίλιππο Σαχινίδη. Αυτό όμως δεν επηρεάζει τους παραγωγούς. Το μόνο που αφορά αυτή η Απόφαση είναι ουσιαστικά η αναπροσαρμογή της προκαταβολής στο 50%, την οποία οι δικαιούχοι θα λάβουν με την οριστική έγκριση. Η οριστική έγκριση βγαίνει μετά την αξιολόγηση μετά δηλαδή από αρκετό χρονικό διάστημα. Οπότε η καθυστέρηση υπογραφής της συγκεκριμένης ΚΥΑ δεν επηρεάζει την σύνταξη των φακέλων. Αυτά που απαιτούνται για να συνταχθεί ένας φάκελος και να υποβληθεί συμπεριλαμβάνονται στις τροποποιήσεις των υπουργικών Αποφάσεων λεπτομερειών βαθμολογίας οι οποίες είναι έτοιμες από τον Απρίλιο», τονίζουν στον ΑγροΤύπο άνθρωποι που διαχειρίζονται τα Σχέδια Βελτίωσης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια