Ticker

6/recent/ticker-posts

Ο Διεθνής και Ελληνικός καλλιτεχνικός και αθλητικός κόσμος αγκαλιάζει τα Special Olympics

Τρίτη, 24 Μαΐου 2011

30+1  Ημέρες πριν Τους Αγώνες

Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011
Ο διεθνής και ελληνικός καλλιτεχνικός και αθλητικός κόσμος αγκαλιάζει τα Special Olympics
 

30 + 1 ημέρες πριν την έναρξη των Αγώνων, στην Αίθουσα 5 του Ζαππείου, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 κ. Γιάννα Δεσποτοπούλου και ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμόδιος για την άθληση και διατροφή κ. Χρήστος Αηδόνης παρέθεσαν εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, που αφορά τη διοργάνωση, τις Τελετές Έναρξης και Λήξης, καθώς και όλες τις ειδικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των Αγώνων.



Ο Υφυπουργός επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011.


Δίπλα τους στο πάνελ ο δημιουργός των Τελετών Έναρξης και Λήξης κ. Φωκάς Ευαγγελινός, ο οποίος για πρώτη φορά αποκάλυψε κάποιες από τις πτυχές των τελετών, τις οποίες θα απολαύσουμε στις 25 Ιουνίου και στις 4 Ιουλίου. Μαζί του η δημιουργική ομάδα, που απαρτίζεται από αναγνωρισμένους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες: Ο συνθέτης και μουσικός παραγωγός Στέφανος Κορκολής, ο σκηνογράφος Ηλίας Λεδάκης και η ενδυματολόγος Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, οι οποίοι μίλησαν για τη μοναδική εμπειρία προετοιμασίας των τελετών. Ακόμη, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, κήρυκας εθελοντισμού, η οποία θα ερμηνεύσει το τραγούδι των Special Olympics.


Η κ. Γιάννα Δεσποτοπούλου ανακοίνωσε την άφιξη πολλών από τους σημαντικούς προσκεκλημένους της διοργάνωσης, τα μεγάλα ονόματα των Ολυμπιονικών και των αθλητών του Μπάσκετ, που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα Unity Sports Events, και κάποιους από τους καλλιτέχνες που δέχθηκαν με χαρά να πλαισιώσουν εθελοντικά τις Τελετές Έναρξης και Λήξης.


Η κ. Δεσποτοπούλου είπε μεταξύ άλλων «Επίσημοι προσκεκλημένοι είναι Αρχηγοί κρατών καθώς και δεκάδες εξέχουσες προσωπικότητες-εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών. Ο Παναγιότατος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, ο οποίος εδώ και χρόνια συμπαρίσταται με θέρμη στον αγώνα μας και συνολικά 17 Υπουργοί Αθλητισμού και Πολιτισμού από ισάριθμα κράτη του πλανήτη. Επίσης, η Επίτροπος Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Ανδρούλα Βασιλείου, ως εκπρόσωπος και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χρυσοί Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές με παγκόσμια λάμψη όπως η Νάντια Κομανέτσι, η μαραθωνοδρόμος Ρόζα Μότα, η σπρίντερ Πολίν Ντέιβις-Τόμπσον από τις Μπαχάμες, ο Αμερικανός χρυσός Ολυμπιονίκης της Ρώμης δεκαθλητής Ράφερ Τζόνσον, οι σταρ του ΝΒΑ Βλάντε Ντίβατς, Ντικέμπε Μουτόμπο και Τζέιμς Γουόρθι. Αλλά και συνολικά 43 μέλη των οικογενειών Shriver και Kennedy, θεμελιωτών του παγκόσμιου κινήματος των Special Olympics. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων θα βρίσκεται μαζί μας και η διεθνής Ελληνίδα Αριάννα Χάφινγκτον».


Την έναρξη των Αγώνων θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας. Μια από τις οικοδέσποινες της Τελετής Έναρξης θα είναι η λαμπερή Βανέσσα Γουίλιαμς. Καλωσόρισμα θα απευθύνουν, o Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο Πρόεδρος των Special Olympics International Dr. Τίμοθι Σράιβερ και η υποφαινόμενη, ως Πρόεδρος της Εκτελεστικής και Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων. Τη μουσική επένδυση της βραδιάς πρόκειται να αναλάβουν ο μύθος της σόουλ Στήβι Γουόντερ με την 9μελή μπάντα του και ο τενόρος Βιτόριο Γκριγκόλο, ο οποίος μαζί με τη δική μας Άλκηστη Πρωτοψάλτη θα ερμηνεύσουν ζωντανά σε παγκόσμια πρώτη μετάδοση, το ειδικά γραμμένο από τον Στέφανο Κορκολή επίσημο τραγούδι των Αγώνων. Ενώ χρέη host στο pre-show κομμάτι του προγράμματος αλλά και σε συγκεκριμένες ενότητες της επίσημης τελετής θα αναλάβουν ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Μαρία Μενούνος».


Η κ. Δεσποτοπούλου αναφέρθηκε και στις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες της διοργάνωσης:

«Ως Οργανωτική και Εκτελεστική Επιτροπή των Αγώνων υποχρεωθήκαμε να επιστρατεύσουμε την εσωτερική μας φλόγα, το πάθος και την ευρηματικότητά μας για να κάνουμε τα πράγματα να συμβούν. Και θεωρούμε στ’ αλήθεια σημαντικό πως καταφέραμε να καλύψουμε τα 2/3 του προϋπολογισμού των Αγώνων από χορηγίες και συνεισφορές των υποστηρικτών μας. Και οι Τελετές Έναρξης και Λήξης είναι δημιουργημένες με την αίσθηση του μέτρου, χωρίς να χάνουν τίποτα από τη μαγεία και τη μοναδικότητά τους. Πρόκειται για τη μοναδική εκδήλωση των Αγώνων που απαιτεί την αγορά εισιτηρίου. Προσκαλούμε όλες τις οικογένειες να παρακολουθήσουν ένα θέαμα υψηλών προδιαγραφών και παράλληλα να συνεισφέρουν στο κίνημα των Special Olympics».


Έκανε ακόμη ειδική μνεία «στην αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων με θέματα των Special Olympics που τα ΕΛΤΑ, σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή θέτουν σε κυκλοφορία καθώς και στο νομισματικό πρόγραμμα του 2011 που το Υπουργείο Οικονομικών αφιέρωσε στα Special Olympics και τους Παγκόσμιους Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2011. Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει την έκδοση και κυκλοφορία ενός κέρματος των δύο ευρώ καθώς και σειράς ειδικών συλλεκτικών νομισμάτων σε χρυσό και ασήμι με το έμβλημα των Special Olympics».


Τελετές Έναρξης και Λήξης

Δημιουργική Ομάδα:

Φωκάς Ευαγγελινός καλλιτεχνικός διευθυντής των Τελετών Έναρξης και Λήξης, Artistic & Creative Director
Στέφανος Κορκολής, Music Producer & Composer
Ηλίας Λεδάκης, Set designer & Production Designer
Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, Costume Designer
Όλι Όλμαν, Light Designer
Θεόδωρος Γρηγοριάδης συγγραφέας, κειμενογράφος


Κάθε αθλητής ένας Οδυσσέας


Με οδηγό τις αρχές και τις αξίες του κινήματος των Special Olympics – της ειρήνης, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, της αποδοχής, της κοινωνικής ένταξης και της ισότητας - θα παρουσιαστεί ένα θέαμα υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας, χρησιμοποιώντας πανανθρώπινους συμβολισμούς. Ο αρχέγονος μύθος του Οδυσσέα επελέγη ως κεντρικό θέμα της τελετής Έναρξης. Με τίτλο «Κάθε αθλητής ένας Οδυσσέας» τα μηνύματα θάρρους, δύναμης και ελπίδας θα ταξιδέψουν από το Καλλιμάρμαρο σε όλη την υφήλιο. Το ταξίδι του δικού μας Οδυσσέα είναι η ελπίδα, η αναχώρηση για ένα καινούργιο προορισμό που κάθε άνθρωπος δικαιούται και κυρίως οι αθλητές Special Olympics. Το ταξίδι τους, όπως το ταξίδι του Οδυσσέα απαιτεί θάρρος και υπομονή.


Η Οδύσσεια παρουσιάζεται στην παραμυθένια εκδοχή της, που σήμερα – περισσότερο από ποτέ άλλοτε - έχουμε όλοι μας ανάγκη. Ο δικός μας Οδυσσέας, στην λαμπερή τελετή έναρξης των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα αναδείξει -μέσα από την πιο συναρπαστική περιπέτεια που ο ανθρώπινος νους εμπνεύστηκε ποτέ - το δρόμο της επιβίωσης με αξιοπρέπεια, αποδοχή και αλληλοσεβασμό.
Ο δικός μας Οδυσσέας είναι κάθε αθλητής, κάθε αθλητής είναι και ένας Οδυσσέας!


Το βράδυ της 4ης Ιουλίου 2011, 10 ημέρες αργότερα, θα λάμψουν για τελευταία φορά τα φώτα της γιορτής. Το αίσθημα της ικανοποίησης που γεννάει η ολοκλήρωση μιας σπουδαίας αποστολής θα συναντήσει το χαμόγελο της αισιοδοξίας και της ελπίδας για την επόμενη μέρα. Το Παναθηναϊκό Στάδιο θα ζωντανέψει και πάλι από τη συγκίνηση της Τελετής Λήξης.


40 ερμηνευτές-αθλητές Special Olympics είναι οι πρωταγωνιστές των Τελετών που θα πλαισιώνονται από 1.800 εθελοντές- ερμηνευτές. Επίσης 300 εθελοντές εργάζονται σε τμήματα παραγωγής.


Mεταξύ των συμμετεχόντων καλλιτεχνών είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης, η Μαρία Ναυπλιώτου, η Στεφανία Γουλιώτη, η Αλεξάνδρα Παυλίδου, ο Μιχάλης Κλαπάκης, η Μυρτώ Παπαθανασίου, ο Σταμάτης Κραουνάκης, το συγκρότημα ΑΕΡΙΚΑ, οι ONIRAMA, η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, η Ελεονώρα Ζουγανέλη κ.άλ.


Ο Φωκάς Ευαγγελινός είπε μεταξύ άλλων:


«Ως καλλιτεχνικός δημιουργός αλλά και μέλος μιας κοινωνίας που -περισσότερο από ποτέ- χρειάζεται κοινή δράση, αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμό συμμετέχω με τις Τελετές Έναρξης και Λήξης στο Παναθηναϊκό Στάδιο, γιορτές που πλαισιώνουν πανηγυρικά το αθλητικό σκέλος των Special Olympics, μια ιδιαίτερα σημαντική διοργάνωση για τη χώρα μας.


Η αγάπη και η τρυφερότητα απέναντι στα παιδιά με έκανε να δουλέψω μαζί τους, ισότιμα, με σεβασμό και φροντίδα, ώστε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας με κέφι και έμπνευση και να περάσουμε το μήνυμα σε όλον τον κόσμο ότι οι αθλητές Special Olympics μπορούν να μετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να αποκτήσουν δικαίωμα στην αποδοχή και την ελπίδα».


Είστε όλοι προσκεκλημένοι σε αυτή τη γιορτή του αθλητισμού, του πολιτισμού και του ανθρωπισμού. Πείτε κι εσείς –όπως το κεντρικό σύνθημα των Αγώνων προτείνει- «Είμαι μέσα!» και Ενωθείτε με τον Υπέροχο Κόσμο των Νικητών!


- Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα διεξαχθούν από τις 25 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2011. Στους Αγώνες θα συμμετάσχουν πάνω από 7.000 αθλητές και 2.500 προπονητές από 180 χώρες, 3.000 κριτές/διαιτητές, 40.000 μέλη οικογενειών των αθλητών, 25.000 εθελοντές, ενώ τη διοργάνωση θα καλύψουν 3.000 δημοσιογράφοι απ΄όλο τον κόσμο.
-

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια