Ticker

6/recent/ticker-posts

Καθορίσθηκαν τα μέτρα χορήγησης ενίσχυσης για την ολοκληρωμένη διαχείριση βάμβακος

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης στον τομέα του βαμβακιού, του σχετικού κοινοτικού κανονισμού, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου βαμβακιού και την προστασία του περιβάλλοντος, δηλαδή του προγράμματος για συμμετοχή γεωργών στο αναγνωρισμένο καθεστώς ποιότητας ΑGRΟ 2, το οποίο αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση του βαμβακιού, καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1422/Β/16 – 7 – 2011.
 
Αναλυτικότερα, πρόκειται για την με αριθμό 27634 απόφαση, που υπεγράφη στις 8 Ιουνίου από τους υπουργούς Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ανταγωνιστικότητας, Οικονομικών και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδη, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Σκανδαλίδη, στην οποία μεταξύ άλλων περιέχονται τα εξής:
Άρθρο 1
Σκοπός
Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης στον τομέα του βαμβακιού του Κεφαλαίου 2 του Καν. 637/2008 με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου βαμβακιού και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ως επιλέξιμο μέτρο του προγράμματος καθορίζεται το μέτρο του άρθρου 7 παρ. γ’ του Καν (ΕΚ) 637/2008 του Συμβουλίου για συμμετοχή γεωργών σε καθεστώτα ποιότητας για το βαμβάκι και ειδικότερα στο αναγνωρισμένο καθεστώς ποιότητας ΑGRΟ 2 το οποίο αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση του βαμβακιού.
Άρθρο 2
Τρόπος χορήγησης της ενίσχυσης
Το ποσό που προβλέπεται στο άρθρο 5 του ΚΑΝ (ΕΚ) 637/2008 χορηγείται στους δικαιούχους του άρθρου 3 της παρούσας ως στρεμματική ενίσχυση.
Άρθρο 3
Δικαιούχοι
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι όλοι οι παραγωγοί που τηρούν τους όρους χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης καλλιέργειας για το βαμβάκι και οι οποίοι συμμετέχουν σε σύστημα παραγωγής βαμβακιού μέσω της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο AGRO 2.
Άρθρο 4
Ύψος και είδος ενίσχυσης
Το συνολικό ποσό που διατίθεται ετησίως για την ενίσχυση του μέτρου που ορίζεται στα άρθρα 1 και 2 της παρούσας, ανέρχεται σε 4.000.000 ευρώ. Η τελική ανά στρέμμα ενίσχυση υπολογίζεται βάσει της προσδιορισθείσας έκτασης, μετά τους προβλεπόμενους ελέγχους και καταβάλλεται από τον αρμόδιο Οργανισμό Πληρωμής και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) μετά την υποβολή και τον έλεγχο των αιτήσεων.
Το ύψος της ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 2500 ευρώ ανά εκμετάλλευση.
Άρθρο 5
Απαιτούμενα δικαιολογητικά
Οι δικαιούχοι προκειμένου να τύχουν της ενίσχυσης του άρθρου 2 της παρούσας υποχρεούνται να:
  • δηλώνουν την πρόθεση συμμετοχής τους στο πρόγραμμα μέσω της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης όπως αυτή υποβάλλεται κατ’ έτος.
  • συνάπτουν σύμβαση με πιστοποιητικό φορέα για πιστοποίηση κατά το πρότυπο AGRO 2. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ατομική σύμβαση με τον παραγωγό, μπορεί να συνάπτεται ομαδική σύμβαση όπου θα αναφέρονται οι υποψήφιοι για ένταξη στο πρόγραμμα.
  • συνάπτουν σύμβαση με σύμβουλο ή/και επιβλέποντα γεωπόνο όπως προβλέπεται στο πρότυπο AGRO
2. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ατομική σύμβαση με τον παραγωγό, μπορεί να συνάπτεται ομαδική σύμβαση όπου θα αναφέρονται οι συμβαλλόμενοι παραγωγοί.
Οι ενταγμένοι στο μητρώο του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) φορείς πιστοποίησης του συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο AGRO 2, υποβάλλουν μέχρι 30 Ιουνίου κάθε έτους στον ΟΠΕΓΕΠ:
  • αντίγραφο των συμβάσεων του Φορέα Πιστοποίησης με τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις των παραγωγών για ένταξη στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης βαμβακιού το τρέχον έτος ή των συμβάσεων που είναι σε ισχύ, καθώς και
  • ονομαστικές καταστάσεις των παραγωγών με τις αντίστοιχες εκτάσεις σε ηλεκτρονική μορφή ανά γεωργική εκμετάλλευση και ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης για κάθε παραγωγό.
Οι ανωτέρω Φορείς Πιστοποίησης μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του επομένου της καλλιέργειας έτους, υποβάλλουν στον ΟΠΕΓΕΠ ηλεκτρονικό αρχείο που περιέχει:
  • τα πιστοποιητικά AGRO 2 που έχουν χορηγηθεί ή είναι σε ισχύ για την καλλιεργητική περίοδο του προηγούμενου έτους καθώς και
  • πίνακα ανά γεωργική εκμετάλλευση με τα πλήρη στοιχεία των συμμετεχόντων παραγωγών και των ενταγμένων αγροτεμαχίων.
Υπόδειγμα του ανωτέρω πίνακα, με τα στοιχεία που απαιτούνται και οδηγίες συμπλήρωσης του, εκδίδεται από τον ΟΠΕΓΕΠ και αποστέλλεται στους Φορείς Πιστοποίησης μέχρι την 31η Ιουλίου του έτους καλλιέργειας.
Μετά τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων από τον ΟΠΕΓΕΠ τα παραπάνω αρχεία, όπου επισημαίνονται οι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα παραγωγοί, διαβιβάζονται άμεσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Άρθρο 6
Υποχρεώσεις δικαιούχων
Οι δικαιούχοι προκειμένου να τύχουν της ενίσχυσης του άρθρου 2 της παρούσης υποχρεούνται:
1. Να τηρούν τους όρους που προκύπτουν από την ένταξή τους στο Εθνικό Σύστημα ΠοιότηταςAGRO 2 για το βαμβάκι.
2. Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσής τους τις κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης και τις ορθές γεωργικές και περιβαλλοντικές πρακτικές συνθήκες
σύμφωνα με άρθρα 4 και 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 73/2009 και των σχετικών εθνικών διατάξεων.
3. Να τηρούν στο αρχείο τους τα παραστατικά που αποδεικνύουν την εφαρμογή του προτύπου AGRO 2 για το βαμβάκι.
4. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια Εθνικά και Κοινοτικά όργανα παρέχοντας οποιοδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί.
Άρθρο 7
Έλεγχοι
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διενεργεί τους προβλεπόμενους ελέγχους όσον αφορά την ακρίβεια των στοιχείων των υποβαλλομένων αιτήσεων καθώς και διασταυρωτικούς ελέγχους με τα αποστελλόμενα από τον ΟΠΕΓΕΠ, σύμφωνα με το άρθρο 5 της παρούσας, αρχεία.
Ο ΟΠΕΓΕΠ ελέγχει τα στοιχεία που αποστέλλουν οι Φορείς Πιστοποίησης σ’ αυτόν σύμφωνα με το άρθρο 5 της παρούσας.
Άρθρο 8
Κυρώσεις
Εάν ο δικαιούχος δεν τηρεί έναν ή περισσότερους όρους του προγράμματος υποχρεούται, πέραν της επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, στην καταβολή επιπλέον ποσού που κλιμακώνεται από 10% έως 30% επί του προς ανάκτηση ποσού, σύμφωνα με το άρθρα 8 και 9 του Καν. 1145/2008.
Άρθρο 9
Λοιπές διατάξεις
1. Εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με Αποφάσεις του να καθορίζει τις τεχνικές και άλλες λεπτομέρειες εφαρμογής της παρούσας.
2. Η υπ’ αριθμ. 49496/4−9−2009 κοινή υπουργική απόφαση «Καθορισμός μέτρων χορήγησης της Κοινοτικής ενίσχυσης για την ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας βάμβακος», καταργείται.
Για το πλήρες κείμενο της ΚΥΑ, σε pdf μορφή, πιέστε εδώ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια