Ticker

6/recent/ticker-posts

Δεκαπενταύγουστος, «Βραχύς ο αγών, νίκη πολλά λαμπρά»

Πρωτοπρεσβυτέρος Αντισυνταγματάρχης (ΣΙ) Νικήτας Βελεγράκης
Διευθυντής του Γραφείου Θρησκευτικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού
Προσευχή και νηστεία είναι δύο αήττητα όπλα, που δόθηκαν από τον ουρανό στην εκκλησία μας για ναπολεμά κάθε εχθρό, ορατό και αόρατο. Τρεις είναι οι φοβερότεροι εχθροί που μας πολεμούν: ο κόσμος, οδιάβολος και η σάρκα. Ο κόσμος με τη ματαιότητα και την αλαζονεία της ζωής, ο διάβολος με τις κρυφές ενθυμήσεις και με τους πονηρούς λογισμούς, η σάρκα με τις αισχρές επιθυμίες και ορέξεις.Εμείς, όμως, με τα δύο μεγάλα όπλα που διαθέτει η εκκλησία μας, την προσευχή και τη νηστεία αντιπολεμούμε και βέβαια νικούμε.

Για την προσευχή, μας λέει χαρακτηριστικά ο Ι. Χρυσόστομος: «Όπου προσευχή και ευχαριστία,εκεί Αγίου Πνεύματος παραγίνεται χάρις, φυγαδεύονται δαίμονες και πάσα αντικείμενη δύναμις δραπετεύει». Περί δε της νηστείας ο Μ. Βασίλειος αναφέρει πως με την νηστεία και την εγκράτεια: «Το προςαοράτους εχθρούς περιγίνεται κράτος».
Η αγία μας εκκλησία με την οδηγία του Αγίου Πνεύματος, διέταξε το διάστημα των δέκα τεσσάρωνημερών να κάνουμε εμείς οι χριστιανοί προσευχή και νηστεία «Βραχύς ο αγών, νίκη πολλά λαμπρά».
Κλήση και πρόκληση ιερή για τον κάθε άνθρωπο η ενόραση του Θεού, η κοινωνία μαζί του αυτή η αγίασυντροφιά, που διώχνει τη μοναξιά, νικά το φόβο και εμπνέει για τα μεγάλα και υψηλά στη ζωή.
Ρωτάς πώς θα την επιτύχεις; Άκουσε τι αποκαλύπτει ο Πατέρας την ώρα που γίνεται η Μεταμόρφωση επάνω στο υψηλό όρος: «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός, αυτού ακούετε»
Η ελεύθερη υποταγή και πλήρης υπακοή στον Ιησού Χριστό είναι το γνώρισμα των μαθητών του, των πρώτων, που «αφέντες άπαντα ηκολούθησαν Αυτώ» ανά τους αιώνες. Αυτό είναι το κατ’ εξοχήν παράδειγμα που μας παραδίδει η πρώτη και καλύτερη μαθήτριά του, η Παναγία Μητέρα του: ταπεινά υποτάχθηκε από την πρώτη στιγμή στο μήνυμα τουαρχαγγέλου Γαβριήλ. «Ιδού η δούλη Κυρίου, γενοιτό μοι κατά το ρήμα σου». Κι έγινε αυτή η ταπεινή κόρη της Ναζαρέτ όχι μόνο κοινωνός,αλλά και συνεργός της θεότητος και η μεγαλύτερη ευεργέτιδα της ανθρωπότητας, διότι αυτά τα λόγια της μετέτρεψαν τη γη σε ουρανό,
συνέπλεξαν το ουράνιο και το ανθρώπινο γένος σ’ έναν μοναδικό χορό γύρω απ’ Αυτόν, που όντας Θεός έγινε και άνθρωπος.
Σε εποχές σαν τη δική μας, ο νους, αλλά κυρίως η καρδιά, αναζητούν πράξεις και μορφές για να δώσουν νόημα σ’ έναν κόσμο, όπουτο σωστό και το λάθος, το δίκιο και το άδικο, το ηθικό και το ανήθικο χαρακτηρίζονται από τραγική σχετικότητα. Αυτό δεν είναι αδικαιολόγητο. 
Με τόσες ραγδαίες αλλαγές σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, με τόσες εκπλήξεις που κρύβει η κάθε αυριανή μέρα, με τόσες ανατροπές θεμελίων που μέχρι χθες έμοιαζαν ακλόνητα, ο καθημερινός άνθρωπος, με έντονο όσο ποτέ το συναίσθημα της απουσίας από κέντρα που αποφασίζουν για τη ζωή του, αναζητά σταθερές, έστω και για μια στοιχειώδη νοηματοδότηση. 
Το αδιέξοδο επιτείνει ακόμηπερισσότερο η πασιφανής διάσταση λόγων και έργων, κυρίως εκ μέρους ανθρώπων που εκ συστήματος και εξ’ επαγγέλματος αυτοανακηρύχθηκαν υπερασπιστές αρχών και αξιών. Εντονότερα όσο ποτέ, ζούμε την ερημία ζωντανών παραδειγμάτων συνεπούς συμμόρφωσης σε ιδεώδη, ενώ συγχρόνως αντιλαμβανόμαστε τη δική μας ευθύνη -αν βέβαια ισχύει- καθώς οι νέες γενιές, αναζητούν στα δικά μαςπρόσωπα τον φίλο, τον εμπνευστή και το στήριγμα. Εμείς που η ευλογία του Θεού αξίωσε να γνωρίσουμε τους ανεκτίμητους θησαυρούς της ορθόδοξης πίστης αναλογιζόμαστε πως η Εκκλησία του Χριστού υπάρχει ως κατ’ εξοχήν θεανθρώπινο ίδρυμα θεμελιωμένο, όχι σεαφηρημένα ιδεολογήματα, αλλά σε απτή πράξη θυσιαστικής αγάπης. Και είναι ακριβώς το γεγονός αυτό που αυξάνει μεν την ευθύνη,απλοποιεί δε την οδό. Παντού, πάντα και για τον καθένα θα υπάρχουν ευκαιρίες καθημερινής προσφοράς, στο όνομα του Θεού της αγάπης ώστε το κάθε «τώρα»να αποστασιοποιείται από έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο και να αγγίζει την αιωνιότητα.
Η Παναγιά μας, μητέρα του Θεού και μητέρα των Χριστιανών, έχει την παρρησία κοντά στο Θεό περισσότερη απ’ όλους τους αγίουςκαι αγγέλους. Χαρίζει τις ευεργεσίες σ’ εμάς τα παιδιά της. Με τη νηστεία, ζητά από μας καρδιά καθαρή και με την προσευχή καρδιά συντετριμμένη. 
Τι λιγότερο μπορεί να ζητήσει από μας τους χριστιανούς η μητέρα του Θεού και μητέρα των χριστιανών; Μακάρι να καταλαβαίναμε πόση χάρη και βοήθεια έχομε από μια τέτοια αγιοτάτη μητέρα. Ορφανοί από γονείς, χωρίς ευτυχία, άρρωστοι, θλιμμένοι, αμαρτωλοί, να μη λυπούμαστε. Γιατί έχουμε μητέρα, τη μητέρα του Θεού. Μητέρα που μας κυβερνά στην ξενιτιά, που μας τρέφει στη φτώχειαμας, που μας δίδει στα πάθη μας τη γιατρειά, στις θλίψεις την παρηγοριά, στη σκλαβιά την ελευθερία στην αμαρτία τη συγχώρηση.
Νέοι που υπηρετείτε, που σπουδάζετε, να επικαλείσθε την Παρθένο για να έχετε φως, γνώσεις, θάρρος, ελπίδα. Μικροί και μεγάλοιόσοι λατρεύουμε και προσκυνούμε το όνομα του Χριστού, τιμούμε και ευλαβούμαστε το όνομα της Παρθένου, της μητέρας του Χριστούκαι μητέρας μας. Ιησούς και Μαρία ας είναι τυπωμένα μέσα στην καρδιά μας. Ας είναι η αρχή και το τέλος των προσευχών μας.
Σχολιάζει ο άγιος Νικόλαος Καβάσιλας: «Η συμμόρφωσή μας προς της Παρθένου την προτροπή και το παράδειγμα, θα μας αξιώσει ναζούμε το θαύμα της μεταμορφωμένης ζωής μας. Και θα ‘ναι αυτή η μεταμόρφωση η καλύτερη τιμή στην Παναγία μας, αλλά και η ουσιαστικότερη προσφορά μας στον εαυτό μας, και στο κοινωνικό σύνολο, που τόσο ανάγκη έχουμε όλοι μας».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια