Ticker

6/recent/ticker-posts

Εργόσημο για απασχόληση κατ’ οίκον

Πρεμιέρα κάνει στις 20 Αυγούστου το εργόσημο, το κουπόνι με το οποίο οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν το προσωπικό που απασχολούν με κατ' οίκον απασχόληση ή, το προσωπικό που εργάζεται περιστασιακά. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 600 σημεία στη χώρα, στα οποία θα μπορεί ο εργοδότης να προσέρχεται να πληρώνει το κουπόνι με την καταβολή του τιμήματος της αμοιβής που έχει συμφωνήσει με τον εργαζόμενο και στη συνέχεια να το εξαργυρώνει ο εργαζόμενος. Το εργόσημο θα είναι πλέον ο μοναδικός τρόπος πληρωμής για δουλειά στο σπίτι.

Η παραλαβή του εργόσημου θα ξεκινήσει από τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ. Σε λίγο καιρό θα γίνεται η παραλαβή του και από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που ήδη εκδηλώνουν ενδιαφέρον να χορηγούν τα κουπόνια από τα καταστήματα τους. Το μέτρο αφορά κατά κύριο λόγο οικονομικούς μετανάστες που απασχολούνται στα σπίτια και σε αγροτικές εργασίες. Στο συγκεκριμένο καθεστώς υπάγονται όχι μόνον όσοι εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί, αλλά και μια κομμώτρια που πάει σε σπίτι να χτενίσει, ο κηπουρός, ή κάποιος που παραδίδει κατ΄οίκον μαθήματα.

Με εργόσημο θα πρέπει να πληρώνονται και όσοι εργάζονται περιστασιακά στο χώρο του επισιτισμού, όπως για παράδειγμα σερβιτόροι που κάνουν τα ρεπό συναδέλφων τους ή και τραγουδιστές που πάνε να τραγουδήσουν κάπου, έστω και για δύο μόνον ημέρες. Το μόνο που απαιτείται είναι ο ΑΜΚΑ (αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης) του εργοδότη και εργαζόμενου.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια