Ticker

6/recent/ticker-posts

ΥΔΡΟΦΟΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Ένας μαθητής, το σχολικό έτος 2008-2009  με τις δυνατότητες που έχει, βάζει τα γυαλιά σε σε Περιφέρειες κλπ με απλά λόγια σε μια εργασία του.

Εν Όψει:Δεν έχει ανακοινωθεί  ακόμη μετά από τόσους μήνες ο επίσημος χώρος ρίψης στερεών ή άλλων αποβλήτων, τουλάχιστον δεν έχει γίνει κατάλληλη  ενημέρωση των πολιτών, στη Βοιωτία εξαγγελία που είχε κάνει  σε δημοτικό συμβούλιο  στην Αλίαρτο ο πρόεδρος της ΔΕΠΟΔΑΘ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας πετάει ότι θέλει όπου θέλει.

ΘΕΜΑ: ΥΔΡΟΦΟΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ


ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΟΝΟΜΑ : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ

ΤΑΞΗ: Α1  ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΥΛΙΔΑΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ :2008-2009

ΠΡΟΛΟΓΟΣ







Ο Υδροφόρος ορίζοντας της Βοιωτιας είναι ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί πολύ κόσμο και ιδιαιτέρα τους κατοίκους της Βοιωτιας .Το πρόβλημα είναι το

μολυσμένο και μη πόσιμο νερό που υπάρχει στη περιοχή  της Βοιωτιας.Ερευνες έχουν δείξει ότι το νερό είναι καρκινογόνο. Τα νερά μολύνονται από τα απόβλητα των εργοστασίων αλλά και από εμάς τους ιδιους.Πρεπει να βρεθούν τρόποι αντιμετωπισης.Ειναι ένα μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να λυθεί αμμεσα.Και ο μόνος

τρόπος είναι να βοηθήσουμε όλοι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.














Τι συμβαίνει στη Βοιωτία;

Τα κυριότερα προβλήματα

1. Η βιομηχανική ρύπανση σήμερα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές στη Βοιωτία και ιδιαίτερα σε: 
Οινόφυτα- Σχηματάρι- Θήβα:
τα τελευταία 30 χρόνια πάνω από 600 μονάδες εγκαταστάθηκαν άναρχα :
-    χωρίς ουσιαστικό έλεγχο για την αέρια ρύπανση

-     χωρίς σχεδιασμό για τη διαχείριση ειδικών βιομηχανικών αποβλήτων (στερεών, τοξικών, ιλύος κλπ) τα οποία καταλήγουν σε ρέματα, νταμάρια και παράνομες χωματερές,

-     χωρίς ουσιαστικό έλεγχο για την διάθεση των υγρών αποβλήτων που καταλήγουν είτε στον Ασωπό είτε απευθείας στα υπόγεια νερά με παράνομη διάθεση σε γεωτρήσεις και πηγάδια.

Σαν αποτέλεσμα, τα νερά της περιοχής εμφανίζουν υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών και βαρέων μετάλλων μεταξύ των οποίων και εξασθενές χρώμιο το οποίο εντοπίζεται  κυρίως στην κεντρική και ΝΑ Βοιωτία και τμήμα της Αν. Αττικής.  
Θίσβη:
Στην ΒΙΠΕ (χωρίς κανένα έργο υποδομής) λειτουργεί η «Σωληνουργεία Κορίνθου» (όμιλος Στασινόπουλου), που δεν είναι γνωστό ούτε το πως διαθέτει τα απόβλητά της. Λειτουργεί παράνομο εμπορικό λιμάνι χωρίς καμία συμμόρφωση στους εθνικούς και κοινοτικούς κανονισμούς. Παράλληλα, προγραμματίζεται επέκταση του πόλου Χαλκίδας – Θήβας – Οινοφύτων προς τη ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης, εγκατάσταση μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, μεταλλουργικών μονάδων κλπ. Για το σκοπό αυτό σχεδιάζεται επέκταση του λιμανιού,  νέα σιδηροδρομική γραμμή και έχει ξεκινήσει νέος μεγάλος οδικός άξονας.  
Άσπρα Σπίτια- Αντίκυρα:
Οι εγκαταστάσεις της αλουμίνας και του αλουμινίου, (Αλουμίνιο της Ελλάδας) στον κόλπο της Αντίκυρας, παράγουν 700.000 τόνους κόκκινης λάσπης το χρόνο, που επί 45 χρόνια πέφτουν μέσα στον Κορινθιακό. Μέχρι το τέλος του 2008 θα πρέπει το σύνολο της λάσπης να πάψει να πέφτει στη θάλασσα. Το νέο πρόβλημα που δημιουργείται αφορά τη χερσαία εναπόθεση της λάσπης, αφού δεν έχει βρεθεί τρόπος διάθεσης. Σαν αποτέλεσμα έχει ήδη σχηματισθεί ένας λόφος από τοξική σκόνη που όταν φυσάει δημιουργεί κόκκινο νέφος και διασπείρεται σε μεγάλη ακτίνα. Σε σχέση με την αέρια ρύπανση, αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΑτΕ είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ρύπων.
Παράλληλα, σχεδιάζεται ενεργειακό κέντρο:
  • Έχει ήδη κατασκευασθεί μονάδα με φυσικό αέριο, ξεκίνησε μια δεύτερη (που σταμάτησε με δικαστική προσφυγή μας) και έχει γνωμοδοτήσει θετικά η ΡΑΕ για μια τρίτη μονάδα με λιθάνθρακα.
  • Με βάση τα στοιχεία που δίνει η ΑτΕ, οι βασικοί αέριοι ρύποι σήμερα, είναι 1.046.000 τόνοι/ χρόνο.
  • Στην καλύτερη περίπτωση, που θα σταματήσει τελείως η λειτουργία της μονάδας μαζούτ (πράγμα συζητήσιμο), με την προσθήκη της πρώτης μονάδας φυσικού αερίου οι ρύποι θα φτάσουν τους 1.877.000 τ/χ.
  • Με τη λειτουργία και της δεύτερης μονάδας τους 2.890.000 τ/χ.
  • Και με τη λειτουργία της μονάδας λιθάνθρακα τους 5.990.000 τ/χ.
  • Για τη ψύξη των εγκαταστάσεων των μονάδων αυτών, προβλέπεται η χρήση δεκάδων χιλιάδων κυβικών μέτρων/ ώρα θαλασσινού νερού, που θα ξαναγυρίζει στη θάλασσα έως και σε 60ο C.

 2. Σταδιακή μετατροπή του συνόλου του νομού Βοιωτίας σε ζώνη εγκατάστασης βιομηχανικών και ενεργειακών μονάδων  
Η βίαιη αλλαγή της φυσιογνωμίας του νομού, έχει ήδη αρχίσει με την αδειοδότηση και την έναρξη εγκατάστασης  ενεργειακών μονάδων που διασπείρονται στο νομό. Συνολικά σχεδιάζονται και έχουν ξεκινήσει να εγκαθίστανται:
  • 9 ιδιωτικές μονάδες με καύσιμο φυσικό αέριο – συνολικής ισχύος 2.860 MW.
  • 1 μονάδα με καύσιμο λιθάνθρακα 600 MW   στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας (όμιλος Μυτιληναίου)- έχει εκδοθεί θετική γνωμοδότηση από ΡΑΕ
  • Αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ 682 MW εκ των οποίων τα 480 MW επάνω στον Ελικώνα, το μοναδικό δασωμένο βουνό της Βοιωτίας (εκκρεμούν αιτήσεις για άλλα 508 MW).
Στην ευρύτερη περιοχή σχεδιάζονται ακόμη
  • 2 μονάδες φυσικού αερίου (Αλιβέρι) και
  • 4 μονάδες με λιθάνθρακα: 460 MW, στο Μαντούδι Ευβοίας (όμιλος ΓΕΚ–ΤΕΡΝΑ), 600 MW, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας (EDISON – ΕΛ.ΠΕ.), 800 MW, στο Αλιβέρι (ΔΕΗ), 800 MW. στη Λάρυμνα (ΔΕΗ - ΛΑΡΚΟ).
Οι μεταβολές που, ήδη, ξεκίνησαν θα ολοκληρωθούν στην πράξη με τα Χωροταξικά σχέδια που εκπονούνται από το ΥΠΕΧΩΔΕ . Τόσο το γενικό όσο και τα ειδικά σχέδια (έχουν δημοσιοποιηθεί των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Βιομηχανίας και του Τουρισμού),  διαμορφώνουν ένα βιομηχανικό μέλλον για το νομό. 

Περισσότερα εδώ



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια